reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Rozszerzanie diety dziecka

Czy tylko moje dziecko, 6,5 msc nie chce jeść łyżeczką? Już było prawie dobrze, czyli zjadł 4 łyżeczki a teraz chyba przez te leki nie chce znowu.
Tylko cyc i cyc.
Jak jestem w pracy wmuszają mu mm lub moje odciągnięte ale kiepsko idzie. Jak wracam to rzuca się na mnie.
Chyba na poważnie zacznę się martwić....

Kupki mega zielone, ale syropki i antybiotyk nie pomagaja raczej.

Chyba się złamię i zacznę podawać owoce. Na warzywa i tak już jest "obrażony" a może chociaż technikę załapie?

reklama
Mika Zuzia właśnie po lekach przestała jeść ładnie łyżeczką...A i tak leki podawalam inna niż jedzenie...po woli teraz znów zaczyna się przekonywać, że z łyżeczki to nie tylko niedobre coś...
Ja Zuzi dałam chrupka jak już siedziała, ale nieraz daje w leżaczku. Daje z flipsa albo elfika, nie te hipowe. I pilnuje, ale chrupki.ładnie.łatwo się rozpuszczaja w buzi, wiec raczej nie zakrztusi się. Koleżanka miesiąc starszemu dziecku daje wafle ryżowe, żeby tyle syfu nie mieć ;-)

Mika no typowo cycowy Twój synuś jest.
Moj odrazu zalapal i pięknie jadl i je od poczatku. Jak juz to się krzywi jak mu nie smakuje np szpinak z ziemniakami idrazu miał odruch wymiotny wiec odpuscilam.
Mika to spróbuj owoc a zaraz jakby zalapal warzywko. Zreszta jak jest chory to nie dziwie sie ze woli bezpiecznego,sprawdzonego cyca....
;-)
Malgosiu ja poczekam aż będzie siedzial z tymi chrupkami jak Zuzia;-) dzieki.

Ostatnia edycja:
A to przykladowe dania. Fajnie przemycaja warzywa na bazie owocow.

Załączniki

• 1421974394324.jpg
    1421974394324.jpg
    24,8 KB · Wyświetleń: 65
  • 1421974423546.jpg
    1421974423546.jpg
    29,1 KB · Wyświetleń: 65
Ja podałam już parę razy chrupki (dałabym więcej, ale resztę Mati wyjadł :-p). Oczywiście pilnowałam, ale jak Małgorzatkar pisała - one rozpuszczają się.
Podałam już rybę. Jajka jeszcze nie. Z owoców dałam: jagody, jabłko, gruszkę, brzoskwinię. Na dziś uszykowałam słoiczek brzoskwinia-marakuja z jabłkiem :tak:

Mika może metodę BLW spróbujecie?

Ostatnia edycja:
Mika u mnie też był problem z jedzeniem łyżeczką mimo, że moje dziecko butelkowe. Poddałam się z warzywami i dałam owoce i to był strzał w dychę. I to nie prawda, że jak dziecko załapię słodkich owoców to warzyw już nie chce. Owoce się przyjęły, więc podawalam na zmianę z warzywami, a potem jak już wprowadziłam mięsko to już zaczęło się jedzenie z radością;)

Szymek chrupków nie lubi, chciałam dać parę razy, ale totalny brak zainteresowania.

Ja tez podawalam juz chrupki. Teraz nie daje, bo Adas odgryza kawalkami i pcha do buzi :/

Tesciowa zrobila biszkopty, ale nie pozwolilam dac. Tam sa jednak okruszki, latwo mozna sie zakrztusic :/ poza tym, w moim schemacie, biszkopty sa od 10 mc... Malo tego, tesciowa chciala dawac Adasowi slonine, bo dobra na zabkowanie... Nie mam sily do tej kobiety

reklama
z owoców jadł jabłko, banan, brzoskwinia, morela, gruszka. Mięsko podałam tylko raz tzn, dwa razy, bo u nas mały słoik na dwa dni. Dzisiaj zrobiłam podejście nr 2 do tego łososia.....nauczył się skubany wypluwać :baffled:. Glutenu jeszcze nie dałam, jajka tez jeszcze nie. Od początku miesiąca zacznę dawać. Chrupki - od czasu do czasu, bo nie nawidze tego syfu po nich. Jak skończy 7 miesięcy to są fajne chrupki ryżowe z hippa i już się nie mogę doczekać ;-)

Do góry