reklama

Rozszerzanie diety maluszków

kasienka mój zje najwiecej 180 niezagęszczonego ale mu sie ulewa nadmiar a 150 za mało wiec miarka kleiku do mleczka go aż tak nie utuczy. A jeśli małemu nic nie jest a zjada te 210 i mu starcza to nic na razie nie rób. Jak jest starsze to wchodzi w okres interesowania sie wszystkim tylko nie jedzeniem hihi bo nie ma czasu. A jeśli mu tak zostanie to nie martw sie nie utuczysz go bo zaraz to spali Moja bratowa ma roczną córeczke każde mleko zagęszczała bo małej 210 to było mało i mała wazy na roczek ok 11kg jest bardzo szczuplutka a waga poszła w wzrost bo jest wyższa od niektórych dwulatek.

reklama
Kasieńka ale z jakiegoś względu w schemacie żywienia niemowląt zaleca się od 7 m-ca zagęszczanie każdej porcji mleka. Więc na pewno nie ma zagrożenia "utuczeniem", po prostu dziecko potrzebuje tyle kalorii, bo ma coraz więcej energii.
Dlatego może Twój mały zjada aż 210 mleka, gdyby było zagęszczone to pewnie zjadłby "w normie" czyli ok. 150-180

jak was tak czytam to jestem w wielkim szoku, jak te wasze pociechy ślicznie jedzą.
Mój bąbelek to jak widzi łyżeczkę to już z daleka zaciska buźkę i nie da rady mu wcisnąć nic a nic czy to zupka, obiadek,deserek,kaszka nic nie zje co jest dawane łyżeczką. Nie wiem co mam robić. za to mleko jest pychhaaaaa a zjada tak 180ml ale je tak co 4-5h no chyba ze zje np. 120-150 (a tak czasami sie zdarza glownie z rana to wtedy po 3-4godzinkach chce znowu jesc). Nawwet jak mlody jadl np. o 10 a jest godz 15 i chce mu dac lyzeczka to niestety ale nie ma takiej opcji. i jest juz tak jakies 2-3tygodnie jak sie nie myle.

Ile ważą wasze dzieciaczki?

lena01- mój Kuba też nie chciał zupki na początku jabłuszko mu pottykałam łyzeczka a pluł jak nie wiem. a zupke kupowałam słoiczek i co prawda tam pisze ze rozcieńczać nie trzeba no ale ja troche wody dolewałam możesz troszke mleka dolać rozrobić i do butelki wlewałam i wtedy jadł a po jakimś czasie jak sie przekonał do jedzenia jabłka to zaczełam zupke podawać wszystko było w marchewce ale już je spokojnie łyżeczką dobry miesiąc tak wojowałam z tą zupką.
Co do wagi co ci nie napisze bo dowiemy sie na szczepieniu nastepnym a nie wiem kiedy bedzie bo mały był chory. ale pewnie coś ok 9,5kg bo w 4 miesiącu ważył 8480g ale wtedy to mleka jadł naprawde duże ilości a teraz jakoś mu sie te porcje zmniejszyły.

Lena ja też dowiem się ile bąbel waży dopiero za tydzień, jak będziemy na szczepieniu :tak: Dam znać. Natomiast mój je podobnie jak Twój, zwłaszcza przed południem jakoś mu jedzenie nie wchodzi, kombinuję i z kaszką i z deserkiem i z mlekiem zwykłym i zagęszczonym, ale zjada niewiele o 10 i 12. Tyle, że my jeszcze się w nocy i wcześnie rano karmimy UU :)

papitka- maly jadl na poczatku bardzo ładnie łyżeczką z butli pije tylko mleczko i czasami wode chociaz daj juz mu z niekapka po 4mc i w miare ladnie mu to idzie .
Iwon -nie no wieczorem jak pojdzie spac cos kolo 21 to do 5-6rano spi wtedy zje i spi dalej ostatnio wstaje mi o 7 juz a bylo tak pieknie jak wlasnie budzil sie 5-6 i spal do 9!
No my bylismy na szczepieniu 3grudnia i maly wazy rowne 10kg :szok: ale p.doktor mowila ze wazy tak po srodu czyli w sam raz i tak zastanawiam sie jak wasze babelki waza :-D

Mój grzdyl waży coś. ok. 8,5kg teraz, i mierzy 68cm. Jakiś knypek w porównaniu do Waszych pociech. No ale w sumie rodzice też nie maja sie czym chwalić.

reklama
Mia wczoraj miala wazenie i waga pokazala 8400. Niestety tu nie mierza wiec nie znamy dl. Ale dzisiaj sama ja zmierze :) W sumie to przez ostatni ponad miesiac tylko 400g przybrala

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry