reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Rozwój i nabywanie nowych umiejętności

Przede wszystkim mamamamamama, bababababababa, nienienienienienienie, eja eja eja eja eja, kilka razy udało jej się powiedziec gongi:-D:-D:-D:-D:-D. Hehe...
A najczęściej to wytyka język i pluje:-D:-D, babci uczyła Hanie tego 2 dni, a ja teraz kilka razy ją przebieram, bo jest cała mokra:wściekła/y::-D:-D.

Aniu- no to bardzo mądra dziewczynka ta twoja Haneczka! jakby co to umie zawołać mamę, babcię i powiedzieć nie! Super! :tak::-D

reklama
Lorien!
Pozwól, że przedstawie tutaj swoje skromne zdanie na temat nocnika! Ja uwazam, ze na sadzanie dziecka w nocniku w tym wieku jest o wiele za wczesnie! Półroczne dziecko jeszcze nie panuje ani nad pecherzem moczowym ani nad zwieraczami, jesli uda mu sie cos zrobic do nocnika to napewno to nie jest swiadome! Z tego co czytalam w roznych poradnikach dzieci to kontroluja dopiero ok 18-24 miesiaca! Ja na sadzanie Hani napewno jeszcze poczekam! Nie będę przyśpieszać jej naturalnego rozwoju. Ale przecież kazdy zna swoje dziecko, wiec jesli Twoja córcia lubi siedzieć na nocniku to juz Wasza indywidualna sprawa:-). Pozdrawiam.

Ja jednak uważam, że wyczułam odpowiedni moment na tą naukę. Emilka cieszy się z sukcesów, kupki robi WYŁĄCZNIE do nocnika (sadzam jak zaczyna cisnąć) a czasem jak ją posadzę, z miejsca się wysika, więc nie zgadzam się z poradnikami, które czytasz. :-)
Uważam też że jeżeli nie będzie się dziecka uczyć korzystania z nocnika - nawet nie do końca świadomego, to dziecko może używać pamperków nawet mając 3 lata. Dlatego ja sadzam i widzę efekty. A że jestem wytrwała i czas mam, to będę konsekwentnie sadzać na kibelek. może za rok pochwalę się tym, że pieluszek już prawie nie używamy :tak::cool2:
No ale każdy ma prawo do własnego zdania. ;-)

My dziś wybieramy się do szczepienia, ale strasznie żal mi mojego skrzacika, bo te ząbki, szczepienie... dziś żółtaczka, czyli bardzo bolesne ała. Już się denerwuję. Zmierzą ją też i zważą, zobaczymy jaki z niej klocek ;-)
Acha i pochwalę się jeszcze, że Emilka dostała swój pierwszy rowerek od babci Irenki i tenisówki takie słodziutkie. Ale się cieszy. Siedzi w nim twardo, albo staje na nóżki. Super! No a wczoraj u dziadków na kocyku na dywanie podpełzła raczkiem do tyłu. Chyba powoli zacznie się przemieszczać na czterech. :-) Trzeba ją będzie bardzo pilnować!

Gratulacje i buźka dla Emilki :-) ... mam nadzieję, że to szczepienie dzisiaj wyglądało u Was znacznie lepiej niż u nas i że Emilka tak bardzo nie płakała :tak:

jako doswiadzcona i podwojna mama tez wyraze swoje zdanie............ja zaczelam sadzac Emilke jak miala 9 miesiecy.......na poczatku sikala i robila kupke a teraz i tak ucieka z nocnika i nasika obok...........wiec tak naprawde..........wszytsko zalezy od dziecka......... Emilka dokaldnie wie do czego sluzy nocniczek siada na niego w ubranku.i robi " a a ".... tak samo bawi sie lalkami ale na nocnik siku nie chce zrobic.......wiec wydaje mi sie ze nie ma reguly i to ze dziecko jest uczone wczesnie siusiania na nocnik moze nie przyniesc efektow a inne dzieckow starszym wieku od razu zalapie co i jak..........ale decyzja nalezy do mamy :cool2:
mi tam rybka ile emila jeszcze bedzie chodzila w pieluchach......wazne zeby siusianie na nocniku nie kojazylo sie jej z katorga:rofl2:

jako doswiadzcona i podwojna mama tez wyraze swoje zdanie............ja zaczelam sadzac Emilke jak miala 9 miesiecy.......na poczatku sikala i robila kupke a teraz i tak ucieka z nocnika i nasika obok...........wiec tak naprawde..........wszytsko zalezy od dziecka......... Emilka dokaldnie wie do czego sluzy nocniczek siada na niego w ubranku.i robi " a a ".... tak samo bawi sie lalkami ale na nocnik siku nie chce zrobic.......wiec wydaje mi sie ze nie ma reguly i to ze dziecko jest uczone wczesnie siusiania na nocnik moze nie przyniesc efektow a inne dzieckow starszym wieku od razu zalapie co i jak..........ale decyzja nalezy do mamy :cool2:
mi tam rybka ile emila jeszcze bedzie chodzila w pieluchach......wazne zeby siusianie na nocniku nie kojazylo sie jej z katorga:rofl2:
Tynka swiete slowa

mam siostrzenice ktora wlasnie skonczyla w lipcu 2 latka a siostra sadza ja na nocnik od 10miesiaca zycia i Weronika ma juz pierwsze sukcesy za soba, bo w dzien przestala nosic pampers jakies 2miesiace temu,w nocy jeszcze ma pampersa ale czesto wytrzymuje i rano ladnie wola"mama Siku",oczywiscie czasem jeszcze jej sie zdarzy narobic do majtek ale rzadko,wiec mysle ze to zalezy tylko od dziecka,oczywiscie jest moment kiedy trzeba tego nauczyc,bo znam dzieci 3letnie z pampersem i mysle ze to dlugo:tak:,ale 6 miesiecy:confused::dry:-mysle ze troche za wczesnie:confused2:

poza tym moja Laura jeszcze nie umie siedziec,wiec byloby trudno

Jasne, ale skoro raz spróbowałam i widzę że dla Emilki to ZAWSZE jest radocha, więc czemu tego nie kontynuować?? Podoba jej się i tyle. Znam również 3-letnie dzieci które chodzą w pampersie, powiem Wam że to wcale nie jest zdrowe. Mocz 3 letniego dziecka jest ostrzejszy niż mniejszego i gorzej oddziałuje jak jest długo nie przebrany, to są słowa mojej pediatry. Ale to sprawa każdej mamy, niech robi, jak uważa. My na razie mamy same sukcesy już w wieku prawie 7 miesięcy.:-p

Jesteśmy po szczepieniu. Mała ma 8kg i 69cm. Tak się biedulka zaniosła, bo to na żółtaczkę, bolesna szczepionka bardzo.:no:

Lorien, oczywiście to jest Twoja indywidualna sprawa i jeśli widzisz, że Twoja córka jest na to gotowa i nie czuje przy tym jakiegos dyskomfortu, chętnie siedzi na nocniku to w porządku:-):-). Ja jednak mimo wszystko uważam, że półroczne dziecko nie wiąże jeszcze robienia kupki czy siusiu z nocnikiem, więc ja napewno poczekam jeszcze dobre pare miesięcy. Ale oczywiście gratuluję Emilce:-):-). Jak już wcześniej wspomniałam moja Hania z chęcią nocnik by zjadła:-D:-D:-D.

reklama
Do góry