reklama

Ruchy dzidzisiów

reklama
Ależ się to moje dziecię rozbrykało w weekend: rano, po południu, wieczorem, nawet w nocy robiło jakieś wygibasy :) Ale zawsze delikatnie i muszę powiedzieć, że to naprawdę fantastyczne uczucie. Aż mój mąż zazdrośnie powiedział: "ale masz fajnie". Na co mu odpowiedziałam, żeby mi to samo powiedział przy porodzie ;D Przyznał, że wtedy może być niefajnie ;)

a propos słuchania tatusia... nie wiem, czy dziecko już słyszy, ale mój mąż ma dość donośny głos i jak przyłożył usta do brzucha to pewnie lepiej to dotarło do środka niż mój głos z oddali

sprawdziłam - wg kalendarza ciąży babyboom - dziecko może już słyszeć w 22 tc :)
https://www.babyboom.pl/dzieci_0_2/...rz_ciazy_hit/kalendarz_ciazy_ii_trymestr.html

To zaczynaja nam maluchy szalec!
Moje malutkie tez robi sie coraz bardziej ruchliwe. Wczoraj wieczorkiem jak lezalam w lozku i ogladalam tv zaczelo szalec - moja siostra sie troszke przerazila, bo wygladalo to tak jakby mi sie na brzuchu pojawialy i zaraz znikaly guzy :) Szkoda, ze Moj nie mogl tego zobaczyc - pierwszy raz az tak dalo o sobie znac :) Tatus zobaczy to i poczuje dopiero za tydzien! Super uczucie! Ale chaotycznie pisze...haha.

Kurcze, a ja znowu maluszka nie czuje... Przedwczoraj szalal, wczoraj w ciagu dnia kilka razy dal o sobie delikatnie znac, a dzisiaj ani jednego sygnalu...Denerwuje sie, bo zaczynam oczywiscie sobie wyobrazac najgorsze...panikara sie ze mnie zrobila...Myslicie, ze w tym okresie ciazy jest to mozliwe, ze dzidzius jeszcze tak nieregularnie sie rusza??

sandra jak najbardziej mozliwe , ja pierwsze ruchy dopiero poczulam w 20 tygodniu , pozno ::) mojemu dziecku sie nie spieszylo no coz .....teraz tez bardzo nieregularnie sie rusza , co jakis czas daje o sobie znac , wieczorami najczesciej , wiec spoj i badz zennnn ;D

sandra, absolutnie możliwe :) jak już poczujesz dzidziusia to nieregularność jego ruchów jest czymś naturalnym. Raz mocniej, raz słabiej, potem nic przez kilka dni a jak znów zacznie to non stop :) Nie ma powodu do niepokoju.

Choć moje dzidzi przez weekend bardzo brykało niezależnie od pory dnia to w poniedziałek była cisza. Dopiero wieczorkiem jak sie położyłam poczułam nieśmiałe ruchy. I wiecie co zrobiłam? W tym miejscu gdzie dziecko dotknęło zaczęłam naciskać brzuch. I przez jakieś 10 minut komunikowałam się w ten sposób z dzidzią. Raz dzidziol mnie "kopnął", raz ja jego :) Fajne to było. Potem stwierdziłam, że pora na wygibasy jednak dość późna i czas położyć dziecko do spania :laugh:

Dzieki Silunia, to mnie pocieszylas...Bo ja nie wiem dlaczego naprawde zrobilam sie jakas dziwna w ciagu tych ostatnich kilku miesiecy :)) Moj maluszek najbardziej aktywny jest zauwazylam jak cos zjem lub wypije i poloze sie do lozka :) Moze dzisiaj wieczorem da jakis znak :) Juz nie moge sie doczekac...

Dzieki Leyna! Mam nadzieje, ze moje male zrobi jakies postepy :) Co do "komunikowania sie" z dzidziulkiem to ja zrobilam przedwczoraj to samo: tam gdzie pojawialy si pod skora takie "guzy" to lekko naciskalam, a bejbik "oddawal" :) Fajne uczucie :)

Mój dzidziolek też nie rusza się tak samo intensywnie każdego dnia. Jednego bardzo, a następnego słabiutko (aż schizm z nerwów dostaję), a znów kolejnego spać mi nie daje i wypycha swoje części ciała na zewnątrz i też mam na brzuchu guzy (P. mówi wtedy na dzidziola "Obcy - pasażer Nostromo"). Zauważyłam natomiast, że bardzo się rusza przy muzyce, już kolejny raz szalał mi w brzuchu podczas programu "Taniec z gwiazdami", który co niedzielę oglądamy, a także pląsa jak sobie włączę muzyczkę do posłuchania z odtwarzacza. Lubi nową płytę Madonny ;) Za to nieruchomieje, jak tatuś do niego mówi - chyba ma zbyt donośny głos ;) i przestaje szaleć jak Piotr przykłada mi rękę do brzucha - się zastanawia pewnie co to za ciężka łapa go naciska ;). P. Twierdzi, że dzidziol już czuje przed nim respekt (gupek) ;) Jedzenie i picie też moje baby uaktywia ;) A komunikujemy się przez pukanie - ja pukam, a dzidziol w tym miejscu pcha;)

reklama
Haha, z tym "obcym" to racja :) Moj ojciec sie smial z mojej mamy i czasami az go to podobno przerazalo jak mamie brzuch sterczal w prawo albo w lewo :) Mój zobaczy kochane "guzy" za kilka dni jak wroci - juz nie moge sie doczekac!
Jezeli chodzi o muzyke to tez zauwazylam, ze jak ogladam film z jakas ciekawa sciezka dzwiekowa albo puszcze glosno jakas nutke to wtedy tez sie uaktywnia.

sciskam i pozdrawiam

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry