reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

reklama
Oj Wy baby wstrętne:-):-) Ja mam taaaaaaaaaaką ochotę na upichcenie czegokolwiek, nie mam możliwości a Wy mnie takimi smakołykami dręczycie:-p:laugh2::laugh2::laugh2::-D:-D:-D:-D:-D:-D Aż ślinotoku dostałam :szok: :zawstydzona/y:
Oj ja sobie to odbije- jak już kiedyś będę na swoim;-):tak::tak:
 
Może taka ?

Sałatka z czerwonych pomidorów

pomidory
cebula

zalewa:
1 l wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
4 łyżki octu
liść laurowy, ziele ang.

Składniki zalewy zagotować i ostudzić.
Układać w słoikach na przemian pomidory pokrojone w grube plastry i cebulę też w plasterki. Zalać zimną zalewą, pasteryzować 15 min.
 
Sałatka z zielonych lub czerwonych pomidorów
1 kg zielonych lub czerwonych pomidorów
2 średnie cebule
1 średnia papryka
½ litra wody
½ szklanki octu 10%
3 płaskie łyżki soli
7 łyżek cukru
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz

Zielone pomidory pokroić w plasterki, a cebulę i paprykę w półplasterki. Wszystko razem wymieszać. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę i odstawić na 2 godziny.
Do umytych i wysuszonych słoików nakładać sałatkę i pasteryzować ok. 25 minut.
 
Skład:
- ogórki
- pomidory
- cebula
- przyprawy proporcje dowolne
Sposób wykonania:
Dość duże ogórki ale jeszcze o małych ziarnach obrać i pokroić jak na mizerie. Małe jędrne pomidory pokroić na ćwiartki. Na dno słoika dać po 5 ziaren pieprzu i ziela ang., 1 listek laurowy, troszkę gorczycy a na przyprawach układać warstwami pomidory i ogórki przekładając plastrami cebuli, ściśle wypełniając słoik.
Całość zalać zalewa octowa. Na 1 słoik trzeba ok. szklanki zalewy: 3/4 wody i 1/4 octu 10 %, soli 1-dkg na litr zalewy. Zamknąć słoiki i pasteryzować w temp. 80-85 C 25 min.
 
reklama
A TU ROZNE ZIMOWE PRZETWORY

SALATKA Z OGÓRKÓW:
4 kg ogórków, 1/2 kg marchwi, 1/2 kg cebuli, 1/4 l octu, 1/4 l oleju, 2 1/2 lyzki soli, 15 zierenek pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, 15 dkg pietruszki z natką, 1/2 szklanki cukru, 1 glowa czosnku.

Ogórki obrać i pokroić w plasterki, marchew i pietruszkę zatrzeć na tarce o grubych oczkach, ceculę pokroić w krążki, natkę posiekać. Dodać przyprawy i zalać octem i olejem. Odstawić na 6 godzin, lub noc. Zagotować, przekladać gorące do sloików.

SALATKA Z BIALĄ KAPUSTĄ:
1 1/2 kg papryki (czerwona, żólta, pomarańczowa), 1 kg pomodorów, 1 kg marchewki, 1 kg bialej kapusty, 1 kg cebuli, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 2 szklanki oleju, 4 lyżeczki soli, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.

Paprykę pokroić w paski, pomidory obrać ze skórki i pokroić w niewielkie kawalki, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w pólplasterki. Wszystko posolić, dodać przyprawy i ocet. Gotować 30 minut, a pod koniec dodać olej. Gotować następnego dnia, przekladać do sloików i pasteryzować (od zagotowania wody 30 minut).

SALATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY:
3 kg czerwonej kapusty, 1/2 kg cebuli, 1 kg jablek, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki wody, sól, liść laurowy, gorczyca.

Kapustę poszatkować, posolić i odatawić na ok 3 godziny. Przsygotować zalewę z octu, wody i przypraw. Jablka pokroić w kawalki. Kapustę odcisnąć i wrzucić do zalewy, dodać pólplasterki cebuli, gotować 10 minut, przekladać do sloików i pasteryzowaćjeszcze 30 minut.

SAŁATKA Z PIECZARKAMI - 3 kg ogórków,połowę obrac i pokroic w plasterki ,a drugą polowe pokroic ze skórką.3kg papryki kroimy w kostke,0.5kg cebuli w kązki.Solimy 2 łyżkami soli ,odstawiamy na 5h.Nastepnie wkrajamy pieczarki,wymieszac wszystko i wkładać do sloików.Zalewamy zalewą (1,5 szkl octu,1 szkl. wody 1 szkl. cukru,do każdego sloiczka wrzucamy liśc laurowy i ziele angielskie)Gotujemy 5 minut.

BURACZKI Z PAPRYKĄ -4 kg ugotowanych buraków zetrzeć na tarce,pokroić kg cebuli,odcisnąc sok,kg czerwonej papryki pokroic w paseczki.Zrobic zalewe z 1 szkl.octu,1.5 szkl. oleju i 1.5 szkl.cukru,wymieszać wszystko i odstawic na noc.Wkladać do sloików i gotowac 0.5h.

SOS POMIDOROWY -1,5kg pomidorów obranych ze skórki,1 duza cebula drobno pokrojona,3 ząbki czosnku wycisnąć,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka pieprzu ziolowego,1 łyżeczka wegety,1 łyżeczka majeranku,1,5 łyżki cukru,3 łyżki oleju,troche magi i pieprzu,gotowac az do zgestnienia masy pomidorowej.

Sałatka z pomidorów, papryki i cukinii
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 kg zielonej lub żółtej papryki
- 25 dag cebuli
- cukinia
- 8 łyżek dobrego oleju (oliwy)
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka nasion kopru
- łyżka octu winnego lub ziołowego
- łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sól do smaku

Sposób przyrządzania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na części, odciskając do osobnego naczynia nadmiar soku z nasionami. Sok przelać przez sito, nasiona odrzucić. Do soku włożyć pomidory, wlać 3 łyżki oleju i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż się rozgotują na miazgę, a nadmiar wody wyparuje. W trakcie gotowania dołożyć zmiażdżony czosnek i nasiona kopru. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w dość krótkie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Rozgrzać olej i przesmażyć w nim paprykę z cebulą. Umytą i oczyszczoną cukinię pokroić w cienkie słupki, dodać do smażących się warzyw, krótko potrzymać razem na ogniu, żeby zmiękła. Połączyć z rozgotowanymi pomidorami. Dodać mieloną paprykę, zakwasić i osolić do smaku. Włożyć do umytych i wyprażonych słoików twist i zamknąwszy - od razu pasteryzować 25 minut. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
 
Do góry