reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

Nuśka zupka musi byc pyszna. Kiedys ja zrobię. A ja nabrałam ochotę czytając ten przepis na zupę cygańską. Chyba będzie jutro na obiad.
 
reklama
A ja nie robiłam cygańskiej ale za to zrobiłam ekstra surówkę np. do grilla.
Poszatkowaną czerwoną kapustę połączyłam z sosem tzatsiki. Bosiu jak mi smakuje, chyba to będzie mój dzisiejszy obiad. Przepadam za czerwoną kapustą.
Może któraś juz to kiedyś jadła, ale dla mnie to pierszy raz i nie mogę się najeśc.
 
Dziewczyny - a ja prosze o przepis na salatke. Mam byc oczywiscie smaczna ale tez jakas nowatorska i wystrzalowa. W sobote przychodzi do mnie kolezanka, ktora zapowiedziala ze ostrzy zeby na jakas przegryzke wiec musze blysnac...:happy::sorry2:
 
Salatka z cieciorki
Dzień wcześniej namoczyłam szklankę cieciorki. Następnie ugotowałam ją w lekko osolonej wodzie, tak aby zachowała jędrność. Jeżeli po jej ostudzeniu, nie zniknela wam całkowicie w brzuchu, to możecie sparzyć dwa pomidory :). Paprykę i pomidorki (wcześniej obrane ze skórki) pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, nastepnie posiekać szczypior, zioła (bazylię, miętę), dodać cieciorkę, poszarpaną sałatę, posolić, popieprzyć, polać sosem zrobionym z dwóch łyżek octu balsamicznegi i dwóch łyżek oleju.
salatka.bmp

Lekka sałatka z cykorią i papryką

2 duże główki cykorii
- 2 strąki czerwonej papryki
- 15 dag groszku z puszki
- 50 dag brzoskwiń z puszki
- kilka gałązek koperku
- cytryna
Na sos:
- szklanka syropu brzoskwiniowego
- szczypta mielonego imbiru
- łyżka posiekanej cebuli
Umytą cykorię podzielić na liście. Kilka liści odłożyć, resztę pokroić w paseczki i skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Pozbawione gniazd nasiennych strąki papryki pokroić w cieniutkie paseczki. Brzoskwinie wyjąć z puszki i osączyć z syropu (syrop zachować), a następnie pokroić w plasterki.
Brzegi salaterki wyłożyć odłożonymi liśćmi cykorii. Paprykę, pokrojone liście cykorii, brzoskwinie i groszek wymieszać, przełożyć do salaterki.
Składniki sosu zmiksować, polać sałatkę. Na koniec udekorować ją gałązkami koperku.


Lekka sałatka z krewetek i tuńczyka
2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym,
20 dag mrożonych krewetek koktajlowych,
2 kolby cykorii,
1 duży czerwony grapefruit,
3 łodygi selera naciowego,
1 łyżka kaparów
Sos:
3 łyżki majonezu (light),
1 opakowanie jogurtu naturalnego (100 g),
1 łyżka keczupu,
1 łyżka koniaku lub whisky,
pieprz, sól

Tuńczyka osączyć z oleju (bądź z sosu własnego) i podzielić na kawałki. Krewetki wrzucić do osolonego wrzątku, zagotować i ostudzić. Kapary wymoczyć i osączyć. Łodygi selera oczyścić z włókien i pokroić na niewielkie kawałki. Grapefruita podzielić na cząstki, obrać z błon i pokroić. Liście cykorii również cienko posiekać, pamiętając o wycięciu gorzkiego środka. Przygotować sos. Wymieszać majonez z jogurtem i keczupem, dodając alkohol. Doprawić solą i pieprzem.
Rozdrobnione składniki sałatki delikatnie wymieszać i rozłożyć do pucharków lub miseczek. Każdą porcję sałatki polać sosem.
Sałatka najlepiej smakuje z bagietką bądź z grzankami z bułki.
 
Ostatnia edycja:
Sałatka z białej fasoli na szybko
  • biała fasola, 1 puszka;
  • czerwona papryka, 1 sztuka;
  • czerwona cebula, 1 sztuka;
  • szczypiorek - pęczek.
Fasolę odsącz na sicie, paprykę pokrój w drobną kosteczkę, cebulę w cieniutkie piórka, szczypiorek posiekaj. Składniki sałatki wymieszaj w misce.

Przygotuj sos: połącz oliwę z octem i musztardą, dopraw do smaku. Sosem polej sałatkę, dokładnie wymieszaj, pozostaw w lodówce na 2 - 3 godziny.

Fasolka szparagowa z pomidorami
  • 45 dag zielonej fasolki szparagowej;
  • 6 średnich dojrzałych pomidorów;
  • 2 ząbki czosnku, duża cebula;
  • 150 ml wytrawnego białego wina;
  • łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia;
  • łyżka soku z cytryny;
  • sól, czarny pieprz, cukier.
Cebulę z czosnkiem obierz, pokrój w cienkie plasterki, następnie oparz pomidory i zanurz w zimnej wodzie. Po zdjęciu z nich skórki oraz usunięciu gniazd nasiennych pokrój w dużą kostkę. Strąki fasoli ugotuj, a następnie ostudź. W płaskim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj pomidory, białe wytrawne wino i sok z cytryny. Duś przez 20 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Posól, przypraw pieprzem, ewentualnie dodaj szczyptę cukru i polej zimną fasolkę. Podawaj zaraz po przygotowaniu.


Arbuz z serem feta i oliwkami

  • ćwiartka małego arbuza;
  • 10 dag sera typu feta;
  • łyżka ziaren dyni i słonecznika;
  • łyżka czarnych oliwek bez pestek.
Ziarna dyni i słonecznika lekko zrumień na suchej, gorącej patelni. Obierz arbuz i po usunięciu z miąższu pestek pokrój w małe trójkąciki. Ser natomiast pokrój w kostkę. Oliwki posiekaj. Wymieszaj arbuz, ser i oliwki. Posyp ziarnami. Wstaw do lodówki. Sałatkę podawaj schłodzoną. Możesz udekorować ją listkami mięty.
 
reklama
Do góry