reklama

Sery w ciąży

Hej, mam pytanie. Oczywiście wiem, że nie je się serów pleśniowych, oscypków bo głównie są z niepasteryzowanego mleka. Jednakże jak sprawdzić czy ser żółty jest z mleka pasteryzowanego jeśli nie ma o tym informacji na opakowaniu? Kupiłam ostatnio ser Edamski Światowid... przyznaje jadłam go dość często, bo nie wpadłabym na, że może być niepasteryzowany. Na opakowaniu jest tylko informacja , że jest to ser podpuszczkowy dojrzewający, a w składzie mleko. Wiem też, że i tak większość serów podpuszczkowych w Polsce jest z mleka pasteryzowanego....ale jak sprawdzić czy ten akurat też..... Niestety w Internecie nie znalazłam żadnej rzetelnej informacji ...

reklama
Hej, mam pytanie. Oczywiście wiem, że nie je się serów pleśniowych, oscypków bo głównie są z niepasteryzowanego mleka. Jednakże jak sprawdzić czy ser żółty jest z mleka pasteryzowanego jeśli nie ma o tym informacji na opakowaniu? Kupiłam ostatnio ser Edamski Światowid... przyznaje jadłam go dość często, bo nie wpadłabym na, że może być niepasteryzowany. Na opakowaniu jest tylko informacja , że jest to ser podpuszczkowy dojrzewający, a w składzie mleko. Wiem też, że i tak większość serów podpuszczkowych w Polsce jest z mleka pasteryzowanego....ale jak sprawdzić czy ten akurat też..... Niestety w Internecie nie znalazłam żadnej rzetelnej informacji ...
Możesz spokojnie zalożyć, ze Edam jest z mleka pasteryzowanego.

Jeżeli jest wyprodukowany w Polsce, to masz 100% pewność, ze jest z mleka pasteryzowanego. W Polsce nie można produkować serów z mleka niepasteryzowanego. Sery francuskie, szwajcarskie, włoskie powinny mieć oznaczenie, jak nie mają warto spytać w sklepie, np. włoski parmezan jest produkowany z niepasteryzowanego mleka, natomiast bardzo restrykcyjnie, więc nawet lekarze są podzieleni, co do tego - jeść go w ciąży czy nie ;).

Ostatnia edycja:
Jeżeli nie ma żadnej informacji, to po prostu unikałabym takiego produktu... Ja akurat mieszkam we Francji, więc tu trzeba być szczególnie uważnym ;-)

Witam.
Ostatnio kupiłam serek śmietankowy z Piątnicy.
Dzień dobry.
W skład wchodzi serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka.Spulchniony azotem, termizowany.

Zjadłam kilka kanapek i teraz zastanawiam się czy jest bezpieczny w ciąży. Zasugerowałam się, że ma mleko pasteryzowane a nie doczytałam dalej składu.

Czy on jest bezpieczny ?

Witam.
Ostatnio kupiłam serek śmietankowy z Piątnicy.
Dzień dobry.
W skład wchodzi serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka.Spulchniony azotem, termizowany.

Zjadłam kilka kanapek i teraz zastanawiam się czy jest bezpieczny w ciąży. Zasugerowałam się, że ma mleko pasteryzowane a nie doczytałam dalej składu.

Czy on jest bezpieczny ?
Ale co Cie niepokoi w pozostałym skladzie?

reklama
W Polsce zwłaszcza w marketach sery i inne produkty mleczne są z mleka pasteryzowanego, nawet jeśli jest tylko napisane „mleko” to jest ono pasteryzowane. Nawet sery pleśniowe w marketach są z mleka pasteryzowanego.
Chodzi o takie sery oryginalne np. francuskie jakbyś zjadła lokalnie. Są w markecie też niektóre sery z mleka niepasteryzowanego: np. Parmezan i tam jest z tyłu napisane, że w skład wchodzi mleko surowe.
Natomiast takie sery najczęściej spożywane typu ser żółty, twarożki, serki kanapkowe muszą być pasteryzowane, choć nie na każdym jest to napisane, ale możesz być spokojna ☺️

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry