reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

Gosiu no ja wlasnie sie zastanawiam czy te w szpitalu to sa jednorazowe czy oni je piora i sa do ponownego uzytku:baffled:

pisalyscie wczesniej o dopajaniu,no a przeciez jak dziecko ma kolke to trzeba mu podac herbatke z kopru nie?wiec wtedy butelka sie przyda.

i jeszcze mam pytanie,jaki najlepiej zakupic środek do podmywania sie po porodzie???

reklama
Hej dziewczyny !
dzis to przespalam normalnie calutka noc tylko 2 razy sie przebydzilam jak sie dzidzia przeciagala:-D:-):-D od razu lepiej sie czuje:tak:

Ale za to snilo mi sie ze mi wody odchodza:szok: i mam jakies halo czy dziecko bedzie zdrowe:szok: juz mi sie zaczyna:wściekła/y::no::angry:

Kasia
no mówilam to ginowi i kazal brac no-spe bo moze w przyszlym tygodniu dostane juz skierowanie do szpitala..:szok::no::wściekła/y::szok: ale to sie okaze na usg ile mamy jeszcze czasu.

Juz nie moge sie doczekac przyjazdu mojego ukochanego:biggrin2: bedzie w piatek :-D
nie widzialam go juz 3 tygodnie:-:)no:

witam Was wszystkie.
Kasia,ja chyba gdzies przeczytalam,ze do podmywania odpowiednie jest Tantum Rosa po porodzie,ale lepiej niech wypowiedza sie bardziej doswiadczone dziewczyny,pewna nie jestem.
A ja dzis jade do gina,mam nadzieje,ze juz ostatni raz przed porodem,bo poród juz za dwa tygodnie:szok:.Oby mała posiedziala jeszcze w brzuszku przez ten czas.

A ja jednak byłam w banku:tak::-Dale jestem z siebie dumna hihihi:-)

KasiaWie ja dopajałam córcię prawie od poczętku herbatką koperkową:tak:tym bardziej że ona chorowała na brzuszek i lekarz tak zalecał:tak:ale mówił tez że zdrowe dzieci też należy dopajać szczególnie latem ;-)więc ja buteleczkę kupiłam:-)

Rany, juz mam suwaczek w dziewiątym okienku!! :szok:

Kasia a więc tak: :-D
do podmywania płyn do hig.int. jak najbardziej bezzapachowy i z korą dębu, bo działa gojąco i odkażająco. Mi położna Tantum rosa odradzała, bo ponoć jest za mocne i za bardzo wysusza sluzówkę :baffled:
Co do dopajania, to wystarczy sam cycek i jak jest gorąco to często przystawiać, a herabatki z kopru i inne może mama wypić i wszystko przenika do pokarmu i dzidzia dostanie co trzeba :tak: ja tak robiłam i działało.
Ja koszulę w której rodziłam nadal mam i teraz pewnie znów jej użyję, nie była poplamiona, bo miałam ją wyżej podciągniętą do parcia i krew nie pobrudziła, tylko przepocona była oczywiście po takim wysiłku, ale doprana do czysta. No ale jest ryzyko że jednak poplami sie krwią :baffled:
Teraz chyba więc zrobię tak, że sobie przystosuję starą koszulę nocną, poprostu przetnę ją z przodu, zrobię wiązania i gotowe, do samego porodu styknie :-D:tak:

Wiecie, że od ponad 2 m-cy nic nie przytyłam :shocked2:waga stoi, to pewnie przez tą dietę.

Jak widać dziewczyny z dopajaniem jest tak jak z każdą rzeczą, co mądra głowa to inne zdanie :-D. U nas kategorycznie zabraniają a u Gosi wręcz nakazują :szok:. Ja będę się starała unikać tego.
Tantum Rosa jest podobno najlepsze, ale dużo kosztuje. Ja sobie zamówiłam jedną paczuszkę (10 saszetek do rozrabiania roztworu). Dobre i tańsze jest podobno też robienie naparu z wyciągu z kory dębowej.

Naur - szczęściara z ciebie - z tym tyciem oczywiście a nie z dietą. Ja jem mniej niż w 2 trymestrze, a przytyłam już przez te 2 miesiące chyba z 8 kilo (muszę zerknąć w kartę)
No i z tym Tantum Rosa też co człowiek to opinia :-D. Trzeba będzie testować na sobie. U nas natomiast kazali unikać raczej płynów do higieny intymnej. raczej o naparach z kory mówili.

Któraś pisała też o opadaniu brzucha. Ja też sie śmieję że teraz jak siedzę to mi na kolanach leży. Sporo już opadł. Zgaga natomiast nie odpuściła, a myślałam że jak opadnie brzuchol to trochę ulży. Jest wręcz coraz gorzej. Mam ją po wszystkim. Nawet po owocach, po kanapce z dżemikiem czy chudziutką polędwiczką. Zrobię się chyba nałogowcem coli, bo po tym mi dobrze, a reni pomaga na parę chwil tylko:-(

Mroziku No niestety co lekarz to inna opinia, ja mam swoje przetarte szlaki i wiem czego się trzymać. Ale oczywiście nikogo nie chcę przekonywać, tylko piszę jak ja zrobię.
Mnie samą za to ta waga dziwi, bo bobo rośnie a ja chudnę. No ale jak nic kalorycznego i słodkiego nie jadam. Madziara też nie tyje.
Za to na colę mam taką ochotę juz od dawna, że aż mnie skręca. A na zgagę mi mleko pomaga, ale też nie moge bez ograniczeń, do d.

reklama
co do podmywania to ja słyszałam ze Tantum Rosa najlepsze - przydaje się butelka po wodzie mineralnej z dziubkiem, gdzie wsypujemy saszetkę i zalewamy wodą.
Naur a ten napar z kory dębu to jak sobie przygotować w szpitalu? Normalnie zaparzać w pokoju?

a koszule do porodu to wolałabym dostać szpitalną, tylko nie wiem czy tam gdzie rodzę dają takie... kupiłam sobie już 3 koszulki, ale wolałabym zużyć je potem do karmienia, bo podobno mama karmiąca bardzo się poci i trzeba koszulki często zmieniać:baffled::-(

Do góry