reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

reklama
Aha, to o przybieranie na wadze chodzi. Mnie przybyło najpier 2 kilo, póxniej długo nic, później znowu 2 kilo, a później pół ubyło. W sumie jestem 3,5 kilo do przodu i zaczęłam 20 tydzień. Brzuchol za to mam taki duży, że jak byłam u kosmetyczki dzisiaj to się zapytała kiedy rodze, pewna że to już niebawem :-D, a jak powiedzialam jej że to dopiero połowa, to spytała czy przypadkiem nie bliźniaki będa, bo brzusio taki okragły

No dobra no..inna inna. Ale to mnie jakoś dziwi i już. W czwartek pogadam, zobaczymy wyniki to się wyjaśni.

Odnośnie wyprawki

Żywienie niemowlaka:
-jeśli będziesz karmić piersią to laktator (a skąd to wiedzieć przed porodem to nie wie ;) nigdy nie uzywałam, jeżeli jużodciągałam to ręcznie, ale wiem, że niektórym kobietom jest wręcz niezbedny zwłaszcza na poczatku przy nawale. Nie wiem czy jest sens kupowac, mozna wypożyczyć.
- jeśli butelką to: 2 butelki 125 ml, 2-4 butelki 250 ml, smoczki do każdej butelki w rozmiarze do 3 miesięcy zawsze warto miec chociaż jedna mała butelkę, byc może trzeba będzie podac herbatke na kolkę albo troche wody, polecam te wygięte, które na dole mają odpowietrzacze
- duża szczoteczka do mycia butelek i mała do mycia smoczków
- termopak na butelke wczesniej czy później sie przyda
- ewentualnie podgrzewacz i sterylizator wyparzałam butelki w mikrofali lub wygotowywałam w garnku

Spanie dla niemowlaka
- łóżeczko
- materac do łóżeczka
- 2 komplety pościeli zdecydowanie tak plus podkład pod przescieradło
- kołderka potrzebna dopiero w zimniejsze noce
- 2 cienki kocyki i jeden grubszy zdecydowanie tak
- 2 beciki miałam 1 rożek, jak był obsiusiany to robiłam rozek z kocyka
- smoczek normalny profilowany, smoczek uspakajający niekoniecznie

Ubranie dla niemowlaka
- śpioszki 4 szt jeśli pieluchy tetrowe to trzeba ich miec więcej
- koszulki 4 szt
- czapeczki (2 cienkie i jedna grubsza)
- skarpetki 2 szt
- kaftaniki 2 szt zdecydowanie wiecej bo maluszki czesto ulewają
- śliniaczki to raczej później na początku wystarczy pieluszka
dodałabym body i pajacyki
zamiast śpioszków można na początku używac pieluchy flanelowej (4 szt.) w która zawija sie maluszka - zwłaszcza w domku i ze względu na to, że rodzimy latem - lepsza wentylacja pupci :-)

Higiena dla niemowlaka
oliwka, mydełko, krem przeciw odparzeniom, krem do skóry, krem do twarzy, zasypka , szczoteczka miękka do czesania, nożyczki małe z okrągłymi końcami, chusteczki nasączone, patyczki higieniczne, termometr (najlepiej elektroniczny), pieluszki tetrowe - 30 szt., 3 ceratki nieprzemakalne pod prześcieradło, gruba ceratka pod przewijak, przewijak
to tak naprawde indywidualna sprawa, ale nie ma co przesadzać. Ja używałam chusteczek nawilżonych i oliwki, a jesli chodzi o nożyczki to zawsze uzywałam tych normalnych nożyczek do paznokci bo te dla niemowlą sa dla mnie za tępe

Kąpiel niemowlaka
- wanienka (najlepiej profilowana)
- myjka (ale na początek lepiej podobno ręką)
- termometr do pomiaru temperatury wody łokieć wystarczy ;-)
- mydełko do kąpieli
- okrycie kąpielowe - 2 szt. ręczniki
gąbke miałam ale własciwie nie uzywałam, lepiej podłozyć pieluchę

Spacer z niemowlakiem
- wózek
- śpiwór do wózka
- malutka poduszeczka wystarczy złożona pieluszka jeśli masz wrażenie, że gondola pod głowka jest niżej
- torba na akcesoria
- osłona przeciwdeszczowa

To takie moje przemyślenia i doświadczenia :-)

A jesli chodzi o ruchy to niby jestem doświadczona ale pamietam, że zawsze miałam na poczatku problem z rozpoznaniem. Wydaje mi się, że chyba zaczynam je czuc, zwłaszcza wczoraj gdy tak dziwnie mnie momentami krzyz bolał ;-) A jeśli chodzi o czkawke to najlepiej ją czuc jak dzidzius jest już trochę większy. Zapewniam że na pewno nie będziecie miały wtedy problemu z rozpoznaniem bo brzusio tak smiesznie podskakuje :-D

Naur co do wagi to ja na razie przytyłam 2 kg a na poczatku prawie wcale. Moze po prostu więcej spalasz niz jesz, a i dzieciątko więcej czerpie. Jak badania sa w porządku to sie nie martw.

To i ja najpierw sie do wyprawki odniose a potem do twojej wagi Naur:-)

Żywienie niemowlaka:
-jeśli będziesz karmić piersią to laktator (a skąd to wiedzieć przed porodem to nie wie ;) laktator się przyda gdy np.musisz wyjsc,itp-całkiem przydatna rzecz- jeśli butelką to: 2 butelki 125 ml, 4 butelki 250 ml, smoczki do każdej butelki w rozmiarze do 3 miesięcy-butelki też,nawet gdy karmisz piersią,beda na picie:)
- duża szczoteczka do mycia butelek i mała do mycia smoczków
- termopak na butelke - ewentualnie podgrzewacz i sterylizator-moim zdaniem zbędne,można sobie radzic bez nich
Spanie dla niemowlaka
- łóżeczko
- materac do łóżeczka
- 2 komplety pościeli
- kołderka
- 2 cienki kocyki i jeden grubszy
- 2 beciki
- smoczek normalny profilowany, smoczek uspakajający-nie zawsze sie przydaje,ale moze byc
Ubranie dla niemowlaka
- śpioszki 4 szt
- koszulki 4 szt - czapeczki (2 cienkie i jedna grubsza)
- skarpetki 2 szt
- kaftaniki 2 szt
- śliniaczki
Nie wiem czy faktycznie ktoś liczy te ubranka i naprawde tyle ich ma,boirąc pod uwage fakt że każdy w prezencie daje ubranko,czapeczke,skarpetki lub buciki itp.:-) I w rezultacie mamy góre ubranek z czego połowa niewykorzystana

Higiena dla niemowlaka
oliwka, mydełko, krem przeciw odparzeniom, krem do skóry, krem do twarzy, zasypka szczoteczka miękka do czesania, nożyczki małe z okrągłymi końcami, chusteczki nasączone, patyczki higieniczne, termometr (najlepiej elektroniczny),pieluszki tetrowe - 30 szt-nie potrzeba az tylu.3 ceratki nieprzemakalne pod prześcieradło, gruba ceratka pod przewijak, przewijak

Kąpiel niemowlaka
- wanienka (najlepiej profilowana)
- myjka (ale na początek lepiej podobno ręką)
- termometr do pomiaru temperatury wody - nie jest niezbędny
mydełko do kąpieli-osobiście nie lubie mydła,uważam że delikatny żel dla niemowlaka,lub oliwka do kąpieli
- okrycie kąpielowe - 2 szt.

Spacer z niemowlakiem
- wózek
- śpiwór do wózka
- malutka poduszeczka - torba na akcesoria
- osłona przeciwdeszczowa
W większości wózków te rzeczy są na wyposazeniu podstawowym lub za dopłatą,ja bym jeszcze dołożyła parasolke:-)

A teraz twoje pytanko Naur Powiem ciszczerze że ja w domku się nie waże,tylko u lekarza,i do tej pory przybyło mi niecałe 5 kg z a w ostatnim miesiącu niecałe 0,5 kg i lekarz nic nie powiedział-tyle że jest wszystko w porzadku,wyniki badań itp:-D Ale ja to mam zapas kg wiec nie wiem jak to u ciebie.Najlepiej jak zapytasz sie lekarza:tak:

Hej dziewczynki.A ja mam do was niecodzienne pytanie,czy wasze brzuszki są twarde?:confused: Bo mój to taki troche miekki:-pAle to pewnie od tłuszczyku.:-p a hjak jest u was?Miekko czy twardo?

Hej dziewczynki.A ja mam do was niecodzienne pytanie,czy wasze brzuszki są twarde?:confused: Bo mój to taki troche miekki:-pAle to pewnie od tłuszczyku.:-p a hjak jest u was?Miekko czy twardo?

u mnie to chyba bardziej miekki jest niz twardy...ale wydaje mi sie ze na poczatku taki jest,ale nie wiem:zawstydzona/y: :baffled: :confused:

reklama
Do góry