To i ja najpierw sie do wyprawki odniose a potem do twojej wagi
Naur:-)
Żywienie niemowlaka:
-jeśli będziesz karmić piersią to laktator (a skąd to wiedzieć przed porodem to nie wie
laktator się przyda gdy np.musisz wyjsc,itp-całkiem przydatna rzecz- jeśli butelką to: 2 butelki 125 ml, 4 butelki 250 ml, smoczki do każdej butelki w rozmiarze do 3 miesięcy-
butelki też,nawet gdy karmisz piersią,beda na picie
- duża szczoteczka do mycia butelek i mała do mycia smoczków
- termopak na butelke - ewentualnie podgrzewacz i sterylizator-
moim zdaniem zbędne,można sobie radzic bez nich
Spanie dla niemowlaka
- łóżeczko
- materac do łóżeczka
- 2 komplety pościeli
- kołderka
- 2 cienki kocyki i jeden grubszy
- 2 beciki
- smoczek normalny profilowany, smoczek uspakajający
-nie zawsze sie przydaje,ale moze byc
Ubranie dla niemowlaka
- śpioszki 4 szt
- koszulki 4 szt - czapeczki (2 cienkie i jedna grubsza)
- skarpetki 2 szt
- kaftaniki 2 szt
- śliniaczki
Nie wiem czy faktycznie ktoś liczy te ubranka i naprawde tyle ich ma,boirąc pod uwage fakt że każdy w prezencie daje ubranko,czapeczke,skarpetki lub buciki itp.:-) I w rezultacie mamy góre ubranek z czego połowa niewykorzystana
Higiena dla niemowlaka
oliwka, mydełko, krem przeciw odparzeniom, krem do skóry, krem do twarzy, zasypka szczoteczka miękka do czesania, nożyczki małe z okrągłymi końcami, chusteczki nasączone, patyczki higieniczne, termometr (najlepiej elektroniczny),pieluszki tetrowe - 30 szt
-nie potrzeba az tylu.3 ceratki nieprzemakalne pod prześcieradło, gruba ceratka pod przewijak, przewijak
Kąpiel niemowlaka
- wanienka (najlepiej profilowana)
- myjka (ale na początek lepiej podobno ręką)
- termometr do pomiaru temperatury wody -
nie jest niezbędny
mydełko do kąpieli-
osobiście nie lubie mydła,uważam że delikatny żel dla niemowlaka,lub oliwka do kąpieli
- okrycie kąpielowe - 2 szt.
Spacer z niemowlakiem
- wózek
- śpiwór do wózka
- malutka poduszeczka - torba na akcesoria
- osłona przeciwdeszczowa
W większości wózków te rzeczy są na wyposazeniu podstawowym lub za dopłatą,ja bym jeszcze dołożyła parasolke:-)
A teraz twoje pytanko Naur Powiem ciszczerze że ja w domku się nie waże,tylko u lekarza,i do tej pory przybyło mi niecałe 5 kg z a w ostatnim miesiącu niecałe 0,5 kg i lekarz nic nie powiedział-tyle że jest wszystko w porzadku,wyniki badań itp
Ale ja to mam zapas kg wiec nie wiem jak to u ciebie.Najlepiej jak zapytasz sie lekarza