To tak po kolei:
Byłam w poradni diabetologicznej, odebrałam wyniki. Na razie wszystko jest ok. Poniewaz to już czwarta ciąża i jeszcze inne rózne obciązenia to za trzy tygodnie musze badania powtórzyć. Ale i tak mi ulżyło
Ola ja juz też gdzies ten tescik widziałam - i jak nic wychodzi mi córa :-) 26 kwietnia mam USg - ciekawe czy się dowiem kto się ukrywa w moim brzuszku ;-)
Co do wyprawki do szpitala to z doświadczenia powiem tak - majtki jednorazowe sa super. Podpaski - przeważnie w szpitalu dają lignine i warto ja uzywac bo jest przewiewna choć z drugiej strony bardzo się przykleja. A jesli chodzi o podpaski to oczywiście te grubsze, duże i przewiewne. Co do wkładek laktacyjnych to ja akurat nie potrzebowałam, uzywałam ich dopiero w domu (nawał pokarmu jest dopiero w 3 dobie) ale mozna sobie w razie czego zabrać. Tak samo jesli chodzi o staniki ciążowe - to już indywidualna sprawa i wygoda. Poza tym wiadomo z dwie koszule nocne, dokumenty, kosmetyki. Na branie prysznica lepiej się nie nastawiać. Przez pierwsze 12 godzin i tak nie powinno się wstawać, a poza tym nie można brać od razu prysznica. Lepiej sobie zostawić tę przyjemność na powrót do domu pod okiem kogoś bliskiego.
Jeśli chodzi o ciuszki. Obecnie dzieci rodzą się raczej duże - więc rozmiar 62 i to niezbyt dużo bo dzieciątko w pierwszych miesiącach naprawdę szybko rośnie. A to, że przy wyjściu ze szpitala dziecko się topi w rzeczach to się nie przejmujcie, za chwilę ze zdziwieniem zauważycie, że dziecko już się w tych rzeczach nie mieści :-) Dobrze mieć jakiś kocyk lub rożek.
Jeszcze kilka porad po porodzie. Jeśli nie popękacie lub Wam nie natna krocza to się cieszcie - po 1 dobie będziecie mogły normalnie chodzić. Dla pozostałych radze się zaopatrzyć w rumianek lub Tantum Rosa. W domu wietrzyć krocze i stosować okłady bądź z rumianku bądź z Tantum - szybciej się goi.
Jak macie jeszcze jakieś pytanka to śmiało :-)