reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

Natalka, no to mamy nowy przepis!!!ale fajowo:-D, ja nie mam piekarnika, ale slyszalam ze w mikrofali tez sie da:tak:, ale to nie to samo:-(Trzeba by ten piekarnik w koncu zakupic, bo placki lubie piec, a teraz mam taki na nie apetyt, a te gotowe to chemia zajezdzaja.
A ja moge podac portugalskie przyzadzenie kartofli, Kartofle umyc w skorkach, posolic, zalac troszke olejem z oliwek^i do piekarnika, potem ja sie upieka rozgniesc delikatnie, kartofel po kartoflu, i dodac pokrojony w kostke czosnek, potrzasc zeby sie wymieszalo i jeszcze raz zalac troszke olejem z oliwek. Naprawde dobre

reklama
Torba do szpitala​
autor porady : redakcja

wersja do druku

polec znajomemu

To co potrzebne będzie mamie

Dokumenty
• dowód osobisty
• karta ciąży
• Książeczka Ubezpieczeniowa
• wyniki badań
• skierowanie do szpitala, jeśli jest wymagane

Bielizna
• majtki jednorazowe z siateczki (kilka sztuk)
• staniki laktacyjne (2 sztuki)
• kapcie
• klapki pod prysznic
• szlafrok
• koszule nocne, rozpinane
• skarpetki
• odzież na wyjście

Kosmetyki i artykuły higieniczne
• kosmetyki (dezodorant, pasta do zębów, szczoteczka, delikatne
mydło, mydło / płyn do higieny intymnej w wyciągiem z kory
dębu lub „szare mydło”, szampon, kosmetyki do makijażu,
szczotka, grzebień do włosów, nożyczki, pilniczek do
paznokci)
• ręczniki (co najmniej 2-3)
• ręcznik papierowy, jednorazowy (może służyć do wycierania
krocza)
• podpaski nocne (np. pieluchy Bella, największy rozmiar)
• wkładki laktacyjne (np. Bella, Gerber-ultracienkie, bez
ceratek-pakowane po 24 sztuki.)
• papier toaletowy
• jednorazowa maszynka do golenia. Możliwe jest też wcześniejsze przygotowanie się przy pomocy łagodnego kremu depilującego np. Veet.

Żywność i napoje
• woda niegazowana
• soki (najlepiej jabłkowy, gruszkowy, z aronii, winogronowy)
• ulubiona herbata, kawa bezkofeinowa.
• przysmaki energetyczne (czekolada, ulubione ciasteczka itp.)
• owoce (jabłka, śliwki kalifornijskie) surowe lub z kompotu

Inne
• karta telefoniczna, ewentualne telefon komórkowy
• aparat fotograficzny, kamera, filmy, baterie
• książka, krzyżówki, czasopismo
• talerz, kubek, sztućce
• leki, które przyjmujesz
• drobne pieniądze

To co potrzebne będzie maluchowi

• nożyczki do paznokci, ewentualnie skarpetki, do założenia na dłonie
• miękka szczotka do włosów
• kilka koszulek i kaftaników
• kilka sztuk body
• kilka śpioszków / pajacyki
• 2 czapeczki
• sweterek
• pieluszki (jednorazowe lub tetrowe, z ceratkami)
• skarpetki
• kocyk, rożek
• krem do pupy (np. Linomag, Tormentiol)
• ręczniczek, można też wykorzystać pieluszki tetrowe

linia2.gif

Portal maluchy.pl jest serwisem edukacyjnym. Informacje zawarte na naszych stronach służą
wyłącznie celom informacyjnym. Wszelkie problemy muszą być konsultowane z odpowiednim lekarzem specjalistą. Autorzy i firma ITS-Consulting nie odpowiadają za jakiekolwiek straty i szkody wynikłe z zastosowania zawartych na stronach informacji lub porad.
sub2.gif
Powiadomienia o nowościach
por3.gif
liczba porad w dziale:41
pielęgnacja ciała
-rozstępy
badania w czasie ciąży
-kiedy można wykonać pierwszy test ciążowy?
-kiedy należy poddać się badaniom prenatalnym?
-usg - znaczenie skrótów w opisach
-usg w czasie ciąży
-wstępne badania ciężarnych
porady ogólne
-ciężarna za kierownicą
-dieta w czasie ciąży
-kofeina a ciąża
-kondycja fizyczna
-kwas foliowy
-leki a ciąża
-niepokojące objawy w ciąży
-objawy ciąży
-pij dużo płynów
-torba do szpitala
-wizyty kontrolne
-wyprawka dla malucha
-zapotrzebowanie na wapń
-zapotrzebowanie na żelazo
poród
-obliczanie daty porodu
-wspólny poród
dolegliwości w czasie ciąży
-bóle krzyża
-nudności
-obrzęki i bóle nóg
-skurcze mięśni
-wrażliwe dziąsła
-zaparcia
-zgaga
-żylaki
ciąża
-zioła w ciąży
© 2002- 2007 ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl | Nasze banery i logo | Reklama u nas | Centrum prasowe
redakcja portalu pracuje na komputerach z procesorem chronionych przez

Baby blues

[SIZE=-2]wersja do druku[/SIZE]

Macierzyństwo bywa trudne
Po narodzinach dziecka przeżywać będziesz wiele różnych, intensywnych uczuć. Może rozpierać Cię radość i duma lub też poczucie niespełnienia, jeśli Twój poród nie spełnił Twoich oczekiwań. Nadszedł też czas konfrontacji wyobrażeń z rzeczywistością: Twoje dziecko jest, patrzy na Ciebie, jest czymś najbardziej realnym na świecie.

Może się okazać, że to, co wyobrażałaś sobie pod pojęciem macierzyństwa niezbyt przystaje do tego, z czym przyszło Ci się zmierzyć. Dopiero teraz widzisz, jak wielu rzeczy nie przewidziałaś. Choćby zmienności `i` intensywności własnych uczuć.

Nareszcie rozumiesz, co kryje się za używanym w poradnikach dla młodych rodziców pojęciem "huśtawka nastrojów". Za taki stan rzeczy odpowiada wiele czynników: wysiłek, jakim był poród, gwałtowne zmiany hormonalne, konieczność szybkiej adaptacji do nowej sytuacji i wyzwań.

Radość z macierzyństwa przeplata się z uczuciem zmęczenia, a wysiłek związany z opieką nad dzieckiem wydaje Ci się nadmierny. Wszystko jest nowe i trudne: pielęgnacja malucha, karmienie, wstawanie w nocy, nieustanna czujność i koncentracja na dziecku. Czujesz już, że opieka nad dzieckiem to codzienna praca, w której nie ma świąt ani weekendów.

Możesz przeżywać wielkie rozczarowanie, że macierzyństwo pochłania Cię bez reszty, i trudno Ci organizować swój czas tak, abyś miała go choć odrobinę dla siebie. Czujesz wielką odpowiedzialność, ale też niepewność, czy podołasz wszystkim obowiązkom.

Każdy dzień z dzieckiem przynosi nowe doświadczenia. Obserwowanie, jak zmienia i rozwija się dziecko, kontakt i poczucie bliskości z nim są niezwykłymi, wzbogacającymi uczuciami, których doświadczają oboje rodzice. Czynności pielęgnacyjne, które na początku zabierały ogromnie dużo czasu i wysiłku, zostaną "oswojone", a początkowe trudności staną się tylko wspomnieniem

Sylwia, swietne to wszystko co wyslalas, bardzo szczegolowo, przyda sie niesamowicie.:tak:Ja juz zaczynam studiowac to wszystko co tu napisalas.

Kobitki jak to bylo kiedy dowiedzialyscie sie ze jestescie w ciazy?

U mnie to bylo tak, pomagalam w pubie mamy przyjaciela mojego Carlo i bylam w trakcie egzaminow do UE, i planach odnosnie naszego slubu.Strasznie w tym czasie depresowo u mnie bylo, nie wiedzialam jeszcze ze to bobo jest juz z nami.Ciezko mi bylo, nerwowa bylam jak nigdy w zyciu.Pewnego dnia Carlo do mnie ze musi wyjsc na chwile a jak wrocil to zamnkal mnie w lazience i wrzucil test ciazowy(bo mnie wczesniej namawial ale tym jeszcze bardziej mnie wkurzal), potem bylo siusiu i po okolo 3, 4 sekundach dwie kreski, bordo koloru.Poplakalam sie.Wylecialam na balkon usiadlam i pomyslalam ze teraz to moje zycie sie zmieni,taka niepodzianka to byla.Carlo latal w powietrzu z radosci a potem zapodanie wiadomosci rodzicom i wielkie przeogromne szczescie dla nas wszystkich:-D:-D:-D:-D

U mnie nieśmiało wychodzi słoneczko. Mogło by już tak zostać. Za 1,5 godziny wychodze z pracy i wolała bym nie zmoknąć :szok:

Ja byłam 3 miesiące po zabiegu, po 3 latach starań o dzidzie. Dopiero co wróciłam do pracy po zwolnieniu. Miałam strasznie wszystko rozregulowane. Po 31 dniu cyklu (normalnie mam 28 dniowe) wysłali mnie z pracy na miasto żeby coś zeskannować. Weszłam po drodze do apteki , kupiłam teścik i zrobiłam go w kibelku w pracy, bo nie mogłam znieść tej niepewności. Mężowi powiedziałam pod jego pracą, bo przeważnie po mjej robocie do niego chodzę. Tez nie mogłam wytzrymać i od razu wygadałam:-D

Mroziku to ty jestes ewidentnym przykladem na to, ze po utracie dzidzi nie trzeba rezygnowac i tracic nadzieji na kolejne zajscie w ciaze, tak sie ciesze dla ciebie:tak::tak::tak:!!!!!

reklama
Wiesz, ja mam jeszcze lepszy przykład dla starających się mam:tak: . Moi znajomi stracili piierwszą ciąże, później urodzili bliźniaków, które będą miały w czerwcu 2 latka , a dzisiaj się dowiedziałam że znowu zostaną rodzicami. Ja zawsze powtarzam - nie owlno tracić nadziei. A najlepiej wychodzi jak się przestanie myśleć :-D

Do góry