reklama

Sierpień 2009

• Starter tematu Starter tematu mags777
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Ale super macie dziewczyny ze juz widzialyscie swoje dzidzie , ja niestety musze jeszcze czekac az polozna zadzwoni domnie i sie umowi zemna na wizyte , a dopiero po tym da mi skierowanie na USG:no: , moi znajomi sie smieja ze bede miala blizniaki - poniewaz przytylam juz 6 kilo ( a wcale duzo niejem ) , jak bylam pierwszy raz w ciazy to dopiero w 6 miesiacu zaczelo byc pomnie widac no a teraz zaledwie 10 tygodni i juz brzuszek okragly :-) . Ale przynajmniej dobrze sie czuje , tylko taka senna chodze przez wiekszosc dnia . Pozdrawiam was i douslyszenia :happy:

Nie martw sie kazda ciaza jest inna :)) ja w 1 ciazy schudlam przez pierwsze 6 mc 6 kg a teraz tez niby duzo nie jem i tyje...wczoraj bylam na usg i maluszek na 2 cm prawie :))

reklama
Dziewczyny czy wg Was te wymiary dzidziusia sa dobre 20mm ??Jak było u Was?? Jestem w 8 tyg i 2 dniu ciazy
Tu podaję normy wielkości dzieciątka w początkowej fazie rozwoju wg dodatku do czasopisma Dziecko "Ciąża bez Lęku" nr listopadowy 2003.
6 tydzień od zapłodnienia / 8 tc - 15-20 mm
7 tz / 9 tc - ok. 30 mm
8 tz / 10 tc - 30-40 mm
9 tz / 11 tc - 50-60 mm (waga ok. 8 g)
10 tz / 12 tc - ok. 60 mm
11 tz / 13 tc - 65-80 mm
12 tz / 14 tc - 80-90 mm
13 tz / 15 tc - ok. 10 cm (waga ok. 50 g)
14 tz / 16 tc - 10-12 cm
15 tz / 17 tc - 11-12 cm
16 tz / 18 tc - 12-14 cm (wyprostowane ok. 25 cm i waga ok. 150 g)
17 tz / 19 tc - 13-15 cm
18 tz / 20 tc - 14-16 cm (waga ok. 260 g)

Więc wszytko OK :).

Tu podaję normy wielkości dzieciątka w początkowej fazie rozwoju wg dodatku do czasopisma Dziecko "Ciąża bez Lęku" nr listopadowy 2003.
6 tydzień od zapłodnienia / 8 tc - 15-20 mm
7 tz / 9 tc - ok. 30 mm
8 tz / 10 tc - 30-40 mm
9 tz / 11 tc - 50-60 mm (waga ok. 8 g)
10 tz / 12 tc - ok. 60 mm
11 tz / 13 tc - 65-80 mm
12 tz / 14 tc - 80-90 mm
13 tz / 15 tc - ok. 10 cm (waga ok. 50 g)
14 tz / 16 tc - 10-12 cm
15 tz / 17 tc - 11-12 cm
16 tz / 18 tc - 12-14 cm (wyprostowane ok. 25 cm i waga ok. 150 g)
17 tz / 19 tc - 13-15 cm
18 tz / 20 tc - 14-16 cm (waga ok. 260 g)

Więc wszytko OK :).

Tylko teraz mam pytanie (moze glupie) czy to sie mowi ze jesem w 8 tygodniu ciazy czy jak jest juz 8 tydz i 2 dni to lekarz mowil ze 9 wiec nie wiem :) od ostatniej @ to jest tak jak w suwaczku :)

Nie jest głupie też tego nie wiedziałam i koleżanka mi to tłumaczyła. Jesteś w 9 tygodniu.

A zaplodnienie bylo 6 tyg temu to nic nie rozumiem....Mi lekarz mowil ze jak jest 6 tydz po zaplodnieniu to 8 tydz ciazy wg OM ale sie mowi ze jak 8 tydz i x dni to leci 9 to mam patrzec na normy 6 tydz od zaplodnienia - 8 tydz ciazy ??

Kroptusia fachowo na pewno Ci tego nie wytłumaczę:-p. I mam nadzieję, że nie wprowadzę cię w bląd. Na chłopski rozum do zapłodnienia dochodzi około 2 tyg po OM (ale to nie jest 100%). Dlatego 8tc to 6tz. Przeważnie wszyscy liczą od OM. Na forum tutaj raczej wszyscy piszą o tc, a nie o tz. Trochę to pogmatwane, ale jak się jest 1 raz w ciąży to wszytko to jest Kosmosem :-). Mam nadzieję, że nie pomieszałam ci bardziej.

Cześć dziewczyny.

Ja to mam dziś okropny poranek, wstałam i polała mi się z nosa krew, w dodatku czuję spuchnięte dziąsło :-( :wściekła/y: :no: jutro pójdę zapisac się do jakiegoś stomatologa ehh. Narazie popłucze szałwią może trochę pomoże, a może macie jakieś propozycje?? ktoś wie co na dziąsło opuchniete? :-(

Maggie, ja polecam Ci płyn do płykania dostępny w aptece o nazwie Eludril. Mam go w domu i przeczytałam ulotkę i nic nie piszą, że kobiety w ciąży tego nie mogą stosować, więc moim zdaniem możesz. Pomoże Ci to na 100%. Mi poleciła to pani chirurg szczękowy po zabiegu wycięcia otoczki zęba mądrości. Ładnie mi to goiło ranę, ściągało opuchliznę i powodowało że bol znikał natychmiast. 200 ml kosztowało mnie chyba 15 zl.

Wczoraj padlam zmęczona, więc za dużo nie popisałam, ale chciałam Wam powiedzieć, że udało nam się miło zaskoczyć naszych rodziców i teściów informacją, że zostaną dziadkami. Kupiliśmy dla nich po dużym Biovitalu i złożyliśmy życzenia z okazji Dnia Babci i Dzaidka. Zaskoczeni i wzruszeni byli baaardzo. Fajny to był dzień. Mogliśmy im od razu pokazać kruszynkę na zdjęciu, bo wczoraj miałam pierwsze USG.:-D

Jak tu czytam jakie Wasze maluszki są już duże, to tak się zastanawiam. Bo nasza kruszynka ma 1,42 cm i jest w 7 tyg i 5 dniu. Chyba trochę mała:confused: No i widziałam jak serduszko bilo, ale dzidzia się nie ruszała. Pani doktor powiedziała że śpi. Hmmm, czy aby na pewno wszystko w pożądku. Czy u Was wszystkich w 8 tyg. Dzidzia się ruszała podczas badania??

Ostatnio edytowane przez moderatora:
zeberka spokojnie, jak ja byłam na USG w 8 tc to moje maleństwo też sie nie ruszało.Jedyne co sie ruszało, to maleńkie bijące serduszko. Dopiero wczoraj na Usg widziałam jak fika :-) Nie martw sie na zapas. Skoro gin mowi ze jest oki, to znaczy ze jest oki. I pamietaj, kazda ciaza jest inna :tak:

reklama
Wczoraj padlam zmęczona, więc za dużo nie popisałam, ale chciałam Wam powiedzieć, że udało nam się miło zaskoczyć naszych rodziców i teściów informacją, że zostaną dziadkami. Kupiliśmy dla nich po dużym Biovitalu i złożyliśmy życzenia z okazji Dnia Babci i Dzaidka. Zaskoczeni i wzruszeni byli baaardzo. Fajny to był dzień. Mogliśmy im od razu pokazać kruszynkę na zdjęciu, bo wczoraj miałam pierwsze USG.:-D

Jak tu czytam jakie Wasze maluszki są już duże, to tak się zastanawiam. Bo nasza kruszynka ma 1,42 cm i jest w 7 tyg i 5 dniu. Chyba trochę mała:confused: No i widziałam jak serduszko bilo, ale dzidzia się nie ruszała. Pani doktor powiedziała że śpi. Hmmm, czy aby na pewno wszystko w pożądku. Czy u Was wszystkich w 8 tyg. Dzidzia się ruszała podczas badania??
zeberka moja fasolka (albo groszek mojego męża) na początku usg też się nie ruszała,dr mówił tak samo jak i u ciebie ze spi ale kichnęło mi się i zaczęła wierzgać:)chyba ją obudziłam:):):)

termin mam na 9 sierpnia wg miesiączki a na 24 sierpnia wg usg bo też malutka -10 i pol tyg od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki miala 28 mm,ale ja juz mialam robnione 4 usg,za garnica chyba badaja inaczej, na kolejne mam sie umowic miedzu 2 a 10 lutego a kolejne mam 16 lutego,a wy dopiero po pierwszym usg,dziwne!

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry