reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2010

dziewczyny a jak z waszą wagą?? bo ja chudne i zaczynam sie martwic bo moja kuzynka w ciąży schudła 15 kg:szok: i wyglądała jak kościotrup

reklama
marulka, mi lekarka nie kazała zrobić, lecz tylko poinformowała, ze jest taka możliwość. :tak: Z tego co wiem, to badanie robi się między 11 (lub 12), a 14 tygodniem ciąży.:tak:Byle maluch nie przekroczył 86 mm (tak mi lekarz od USG powiedział). Wiem tylko tyle, że (przynajmniej u mnie, nie wiem jak dalej) jest to badanie płatne.

A ja obiadek już zrobiłam i idę się położyć, za dużo wrażeń jak na 1 dzień :baffled:
Buziaki :-)

właśnie nie kumam różnicy między pojęciami 'usg genetyczne' a zwykłym badanie, które lekarz ma obowiązek wykonać tzn: sprawdzić przeziernośc karkową, oraz zamknięcie cewy nerwowej w kier. ewentualnych rozszczepów kręgosłupa itp..... jest między tym jakaś różnica? bo właśnie to zwykłe badanie, które powinno być robione w standardzie jest wskazaniem do dalszych badań gen.

dziewczyny a jak z waszą wagą?? bo ja chudne i zaczynam sie martwic bo moja kuzynka w ciąży schudła 15 kg:szok: i wyglądała jak kościotrup

no ja jeszcze nie porównywałam.... ale nie martw się tą wagą aż tak... maluszek po prostu pobiera sobie od Ciebie to co masz w zapasie i dlatego chudniesz na razie... poczekaj przyjdą napady głodu, zachcianki i takie tam, co sprawią, że zrobi się z ciebie fajny pączuszek :-) a patrząc na wagę realnie to masz na konie ciąży zalecane plus 10 kg (około ofkors) z czego 3,5 to dzidzia, 1-1,5 to wody i macica więc Tobie zostaje 5 kg sadełka do przytycia przez 9 miechów... spoko maroko - zdążysz :tak::tak::tak:

Hejka,
Moj maluch spi!!! Hurraa!! Dawno juz nie spal w domu w ciagu dnia o normalnej porze. Niestety katar zolty nadal jest nieladny, tyle tylko ze mu nie zatyka nosa. Nadal daje szanse homeopatii. ;-)
Co do usg-mi tez sie cos kojarzy ze w 1. ciazy badalo sie przeziernosc karkowa i kregoslup i te inne wazne narzady ok 12. tc ale nie kojarze tego z usg genetycznym...
Musze spytac przy najblizszej wizycie u ginekologa (tym bardziej ze juz bym musiala chyba miec to usg zrobione) a wizyta 25 stycznia.
Co do wagi-poki co mam 2-3 kg na plusie, co mnie bardzo cieszy, ze nie wiecej. Na szczescie nie mam zadnych napadow glodu, ciesze sie, bo mam slaba silna wole:sorry2:

Pajkaa, ja na początku spadłam jakieś 2-3 kg, teraz wróciłam do swojej wagi, ale pewnie dlatego, że już jakiś czas temu mdłości przeszły i mogę jeść, może nie wszystko, ale to już nie to co wcześniej. :tak: Moja siostra do połowy 3 m-ca ciąży schudła 4-5 kg, a potem powolutku waga zaczęła iść w górę. :tak:
marulka, teraz to mnie zagięłaś :sorry2:ja myślałam, że to USG zwykłe to tylko takie "zwykłe", a przezierność, itp. sprawdza się już tylko w tym genetycznym. Teraz to już się pogubiłam i poruszę tą kwestię u lekarza w czwartek. :dry: Niech tłumaczy :tak:

To mnie dziewczyny pocieszyłyscie,
usg genetyczne to własnie sie sprawdza przezierność karkową no i czy maluszek wsio ma tak mi sie przynajmniej wydaje.

to usg które nazywacie genetycznym - nie jest badaniem genetycznym ale tak przyjęło się mówić. Generalnie te dwa badania w 12 i 20 tygodniu powinny robić lekarze którzy mają do tego specjalne uprawnienia i są wpisani na jakś tam listę nie pamiętam jak się nazywa. Generalnie chodzi o to że muszą pokończyc specjalne szkolenia . Nie każdy gin który robi usg ma uprawnienia o których piszę. Jak przypomni mi sie nazwa to dam znać (jakaś obcjojęzyczna) Jest to lista angielskiej fundacji medycyny płodowej

Ostatnia edycja:
no ja jeszcze nie porównywałam.... ale nie martw się tą wagą aż tak... maluszek po prostu pobiera sobie od Ciebie to co masz w zapasie i dlatego chudniesz na razie... poczekaj przyjdą napady głodu, zachcianki i takie tam, co sprawią, że zrobi się z ciebie fajny pączuszek :-) a patrząc na wagę realnie to masz na konie ciąży zalecane plus 10 kg (około ofkors) z czego 3,5 to dzidzia, 1-1,5 to wody i macica więc Tobie zostaje 5 kg sadełka do przytycia przez 9 miechów... spoko maroko - zdążysz :tak::tak::tak:
zapomniałas jeszcze dorzucic dodatkowe 1,5-2 litry krwi, które mamy wiecej przy końcu ciąży.. aa to tez wazy..

a propo wagi ja mam juz 1kg na plusie..

Ja rowniez witam:-) Za duzo piszecie, nadazyc sie nie da;-)Co do mdlosci nie pociesze Was, jestem w 11 tygodniu i dalej zle sie czuje i wymiotje:wściekła/y:
Poprosze o trzymanie kciukow za moja jutrzejsza wizyte u ginia. Jak i tym razem wyjdzie, ze cos jest nei tak z malenstwem to juz chyba nie bede probowac:-(
Trzymam kciukole:)
Cześć dziewczyny! Chętnie do Was dołączę.Późno co prawda ,ale jakoś sięwcześniej nie mogłam zebrać;-)
Termin mam na 15 sierpnia.
Jest to moja druga ciąża,pierwszy skarb to chłopiec Tymek ,ma 2lata i 5 miesięcy.
Pozdrawiam Was serdecznie!:-)
Gratulacje kochana:)
Witam powiedzcieb mi prosze jak jes z wami z wagą ja sie zaczynam denerwować od początku ciąży zamiast przybierać na wadze ja chudne :-( mam mdłości i wymioty ale odrzywiam się dobrze nie mam wstrętu do żadnych pokarmów zresztą nie wszystko z siebie wyżucam wiekszość zostaje :-(przy pierwszej ciąży też wymiotowałam dużo więcej ale na wadze przybierałam bardzo sie boje prosze powiedzcie jak jest z wami bo wizyte u lekarza mam dopiero w piątek a do tego czasu nie wytrzymam.Dodatkowo przeczytalam ostatnio że w 1 trymestrze powinno sie 4 kilogramy przybrać mnie sie konczy za 3 tyg 1 trym a wątpie czy do tego czasu przytyje błagam o rade:-(
Na początku ciąży, tak do 12 tyg powinno się przytyć ok. 1,5 kg, ale to mit, większość kobiet traci na wadze:) U mnie już 2,5 do tyłu, przyznam, że już nie wymiotuję, ale i tak tracę, mam taką przemianę materii. Nie mogę patrzeć na mięso, tłuste potrawy, staram się wcinać wszystkiego po trochu, ale kalorycznie to marnie wypada:) Na razie się tym nie przejmuje, przyjdzie apetyt, przyjdą kilogramy:)
No niektórzy tak właśnie mają, ja na razie martwię się o siebie, bo przy wzroście 173 ważę niecałe 56 i stale lecę w dół. Ale mam nadzieję, że przyjdzie apetyt i nadrobię zaległości dla małego kurczaczka.

P.S. Wczoraj znowu oglądałam "I didn't know I was pregnant" na discovery travel&living" o godz. 23:00, leci w soboty o 21:00, w niedzielę o 23:00 powtórka i we wtorek o 23:00.
Normalnie jestem w szoku, kobiety przez całe 9 miesięcy nie wiedzą, że są w ciąży, wczoraj było w programie, że nastolatka i młoda kobieta po dwóch ciążach urodziły w wannie. Jedna juz w szpitalu. Przez cały czas mają krwawienie, praktycznie nie tyją i brzuszka nie widać.
Jak ja tak patrzę, że my się przejmujemy plamieniami, a one mają normalne krwawienia i rodzą zdrowe dzieci (pomimo spożywania alkoholu, palenia).... i jeszcze rodzą w domach nie wiedząc o ciąży. :-)

Pozdrawiam i miłego dzionka

reklama
ja po prostu nie potrafię sobie wyobrazić, że ktos nie wie, że jest w ciąży, to dla mnie jakieś takie nierealne cholernie. No, bo jak kurka?1?! to chyba tylko amerykanki są takie "dziwne"....:confused: sama już nie wiem

i kolejne "smaczki" z allegro"
http://moda.allegro.pl/item876338202_zestaw_ciazowy_wart_twojej_uwagi_bcm.html
http://moda.allegro.pl/item881666894_zestaw_ciazowy_same_firmowki_m_l_38_40.html
http://moda.allegro.pl/item876353917_ciazowe_10_szt_next_kappahl_rozm_40_42.html
http://moda.allegro.pl/item879943105_zestaw_ciazowy_h_m_mama_zima_wiosna_lato_r_36.html

Ostatnia edycja:
Do góry