reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2010

ok :)
no ja to dopiero 3.02 mam wizyte, wiec jesli znow trzeba bedzie brac skierowanie (bo lekarz wraca do naszej wyremontowanej przychodni, a nie wiem, jak tu jest), to na focie jeszcze troche sobie poczekam niestety :/

reklama
Pajkaadokładnie tak jak piszesz każdy ma swój rozum i nie każdy lekarzj jest taki sam
Ja pomimo tego że moja lekarz jest super, ma rewelacyjny sprzęt i bardzo dobrze zna sie na usg akurat tych nie zrobiłabym u niej chociażby dlatego zeby mieć pogląd innego lekarza. Poza tym ona sama kieruje mnie do innego na te usg

Cześć dziewczynki:tak:
Ale miałam dziś maraton w szkole-od 8 rano lekcje skrócone, a później rady klasyfikacyjne do 17, niedawno dotarłam:-( Dobrze, że M mi dowiózł obiad, bo bym tam chyba padła:sorry2: Na razie nic więcej nie napiszę, bo nie wiem jak się nazywam... Nawet nie poczytałam co u Was:zawstydzona/y: Jutro siedem lekcji, a w środę znowu taki maraton jak dziś, bo rada zatwierdzająca i zebrania z rodzicami:surprised: A jutro wynik awidności toksoplazmozy-ale się boję:-(

Ja chodze do przychodni na Karowej i nawet nie biorę pod uwagę, żeby usg robił mi ktoś bez doświadczenia czy odpowiedniego przygotowania.

Hallo dziewuszki a ja dziś znów dostałam lekkich kluć w podbrzuszu i zaczął mi brzuch twardnieć:szok: a ze ja panikara ubrałam się i pojechałam od razu do mojego lekarza:sorry2:
widziałam moja kruszynkę na monitorku:-) bilo już serduszko,:-) lekarz mówił tylko za wcześnie żebym mogla je usłyszeć:-) mam foteczke nawet:-D lekarz powiedzial ze wszyściutko jest dobrze , ale mam dużo leżeć no i oczywiście dostałam zwolnienie:tak: dostałam również większa dawkę brania magnezu, kwas foliowy 1x no i progesteron dowcipnie, tyle ze normalnie go się łyka a on kazał mi go inaczej brać hihi:shocked2::-p następna wizyta 25 stycznia,znów tyle czekania :-:)baffled: ale jestem szczęśliwa:-D szok :zawstydzona/y::-p:-p powiedzcie mi dziewczynki bo nie zdarzyłam zapytać na co ten progesteron ????:confused: i czemu na USG wyszło mi ze idzie 7 tydzień a według OM 8 ???:confused: trochę nie czaje :-pa foteczke za chwile wkleję , najpierw lecę do kuchni;-)

na co ten progesteron ????:confused: i czemu na USG wyszło mi ze idzie 7 tydzień a według OM 8 ???:confused: trochę nie czaje :-pa foteczke za chwile wkleję , najpierw lecę do kuchni;-)

Progesteron jest to hormon wydzielany podczas ciązy,czasem kobiety maja go za mało(u mnie tak było)i trzeba było uzupełniac sztucznie.
Poczytaj tu może troszkę,to sie rozjaśni po co te hormony:tak:
"niedostateczne stężenie hormonów w ciąży może być jedną z przyczyn, które mogą doprowadzić do poronienia. W pierwszych tygodniach po zapłodnieniu progesteron jest najważniejszym hormonem podtrzymującym rozwijającą się ciążę. Za jego produkcję odpowiada ciążowe ciałko żółte, ale tylko do ósmego tygodnia. Po tym czasie udział jajnika w podtrzymywaniu ciąży zmniejsza się, teraz przewagę stopniowo przejmuje trofoblast (tkanki, z których później powstaje łożysko), a później łożysko."

A różnice w wieku ciązy,wg OM i wg. USG to zupełie normalne,bo nie każda kobieta ma jajeczkowanie tego samego dnia cyklu,czasem owulacja sie obsuwa,albo jest szybciej,więc ta róznica moze byc nawet 2 tygodnie.:tak:

Progesteron jest to hormon wydzielany podczas ciązy,czasem kobiety maja go za mało(u mnie tak było)i trzeba było uzupełniac sztucznie.
Poczytaj tu może troszkę,to sie rozjaśni po co te hormony:tak:
"niedostateczne stężenie hormonów w ciąży może być jedną z przyczyn, które mogą doprowadzić do poronienia. W pierwszych tygodniach po zapłodnieniu progesteron jest najważniejszym hormonem podtrzymującym rozwijającą się ciążę. Za jego produkcję odpowiada ciążowe ciałko żółte, ale tylko do ósmego tygodnia. Po tym czasie udział jajnika w podtrzymywaniu ciąży zmniejsza się, teraz przewagę stopniowo przejmuje trofoblast (tkanki, z których później powstaje łożysko), a później łożysko."

A różnice w wieku ciązy,wg OM i wg. USG to zupełie normalne,bo nie każda kobieta ma jajeczkowanie tego samego dnia cyklu,czasem owulacja sie obsuwa,albo jest szybciej,więc ta róznica moze byc nawet 2 tygodnie.:tak:

dziękuje za odpowiedz :tak:
czytałam właśnie troszkę w necie o progesteronie :tak:
pytam bo o mojej pierwszej ciąży dowiedziałam się w 5 miesiącu:szok: i do tego czasu miesiączkowałam byłam szczuplutka i dlatego nie wiedziałam ze jestem w ciąży i nie brałam nic oprócz witamin ale to było ponad 10 lat temu :sorry2: a teraz jest inaczej :tak: a rok temu poroniłam , no ale ciesze się teraz szczęściem :-)

reklama
W pierwszej ciąży byłam na badaniu prenatalnym w tym cntrum
Specjalistyczne Centrum Zdrowia Kobiety - ładnie tu wszystko wyjaśnili ;) Wtedy płaciłam osobno za to badanie. teraz mam lekarza z dobrym sprzętem, który ma możliwość tych szczegółowych pomiarów.

Ja w pierwszej ciąży nie robilam takich badań lekarz powiedział wtedy że nie ma takiej potrzeby dziecko urodziło sie zdrowe i dostało 10 punktów ;-)

Do góry