• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Sierpień 2013

Serce bije jak dzwon!!!!! Chociaz nie slyszalam, ale widzialam;) Tylko jedno mnie dziwi to dopiero 6 tydz drugi dzien, a OM mialam 13 listopada. Za to jesli dobrze czytam usg dzidzia ma juz 2,3 com. Chyba nie mozliwe jak na ten tydzien. Hehh co niezmienia faktu ze jestem szczesliwa ze tyka i bije;]

reklama
to chyba większość przeżywa teraz mięsowstręt, ja zyję na serkach homogenizowanych i żółtych.
Samaola- ja też właśnie zastanawiałam się nad mietą, zaraz sobie zaparzę świeżą <mniam> :)

Ostatnia edycja:
IzaVarsovie a że tak zapytam z ciekawości, w którym miescie na tej IP? Ja mam beznadziejne wspomnienia z IP, lekarz też o nic nie pytał a to co miałam w wypisie to jakby nie mój wypis :D

zagranco :/ wiec pewnie nie trafisz na moj szpital :)
w ogole dziewczyny wy byscie sie zalamaly jakoscia opieki zdrowotnej we francji, tak narzekamy na polska sluzbe zdrowia, a tu sie o nic nie mozna doprosic. generalnie wszystko trzeba prywatnie zalatwiac i to po takich cenach ze szok (wizyta u gine 70€ refundowane 23€, usg 150-170€ itd) jak ja nie mialam zadnego gine, to jak dzwonilam chca sie umowic na wizyte to: bez bycia w ciazy 2-3mieciace oczekiwania, jak w ciazy to ok 1-1.5miesiaca, u prywatnego ok 3-4tyg...koszmar, dlatego jutro dopiero sie cos dowiem bo poznam wreszcie gine ktora bedzie prowadzila moja ciaze, nawet nie marze o zmianie lekarza bo chyba bym wizyty miala co 2-3miesiace heh,
jedyny plus ze lekarz moj jest odrazu w szpitalu, wiec jest szansa ze nie bede musiala latac na prawo i lewo na badania

Madziorrek, gratulacje serducha. Obliczenia chyba ok, bo aparat usg ustala wiek ciąży na podstawie wielkości zarodka. Jeżeli om miałaś 13.11, to owulacja ok 2 tygodnie później, czyli ok. 27. 11. , przy cyklach 28 dniowych, ale taki jest średnio wyliczany, czyli się zgadza dzidzia wg usg... tylko coś z tym wymiarem nie tak, bo mój w 11 tygodniu miał 28,9mm, czyli może to rozmiar pęcherzyka.? Jak dla mnie wszystko jak najbardziej ok.:-)

Iza dzięki za odpowiedz! Czyli mówisz-w PL nie jest źle z służbą zdrowia :D

Madziorrek, fajnie, że u Ciebie jest wszystko dobrze :) ale nie rozumiem tych wyliczen. Ja OM miałam 18 listopada, w piątek z obliczeń doktorki wynikało 6t5d a z USG wychodził 7t i nie chciało wyjść inaczej. Czy ktoś kuma te przesunięcia? Aaaaa a wielkość 1 cm z kawalątkiem :)

sama ola,usg oblicza tydzień ciąży na podstawie długości ciemieniowo -jakiejś.?/kurczę zapomniałam nazwy, na zdjęciach usg to się nazywa CRL, wiem!, ciemieniowo-siedzeniowa.Te wymiary są takie same w każdym usg, są też kalkulatory w necie, jak masz wymiar. margo, a liczyłaś na kalkulatorze ciąży?, chyba że zaszłaś w poprzednim cyklu....

margo, ​bo wg kalkulatorów jesteś w ósmym tygodniu, więc teoretycznie może tak być że ciąża siedem tygodni, kiedy miałaś to usg , to może doktorka się coś pomyliła w obliczeniach? Sprawdź sobie na jakimś dokładnym kalkulatorze który wyliczy dni....

Ostatnia edycja:
Zaczarowana, właśnie odpaliłam jak kazałaś ten kalkulator i wyszło mi 8 tygodni na jednym na drugim 5 tygodni :D usg miałam w ostatni piątek...Póki co przyjmuję, że zaczęłam 7 tydzień, czyli liczę od OM

reklama
Od 18.11, to napewno nie jest 5 tygodni.... ewentualnie od zapłodnienia, jeżeli znasz dokładną datę.... Ale długość ciąży liczy się w zaczętych tygodniach, więc jeżeli masz np. 7 tygodni i 1 dzieñ to już jesteś w zaczętym 8. Zaraz Ci sprawdzę dokładne na suwaczkach...:-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry