reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sierpień 2013

Witam!
Grinula moja jak zobaczy dziecko to też woła dzidzia a jak pytam gdzie Helenka to paluszkiem wskazuje na siebie takie to urocze:-)Już niedługo jak zaczną mówić to buzia im się nie zamknie.Dziewczyny jestem zadowolona ze żłobka już nie płacze wręcz wyciąga ręce do Pani,zostawiam już ją na 6-7 godzin.Dzisiaj dzwoniłam do kierowniczki by jakiś grafik ustalić a powiedźcie mi czy mogę skorzystać z tej godzinki na karmienie?Może któraś wie jak to się ma?

reklama
Ewelia jasne, że możesz, powinnaś! Bierzesz zaświadczenie od ginekologa, że jesteś matką karmiącą i to oddajesz w miejscu pracy, ginekolog na pewno wie jak to wypisać jak mu powiesz, że chodzi o tą godzinę wcześniejszą. I na tej podstawie wychodzisz godzinę wcześniej, nie musisz tego już nigdy więcej składać tylko wychodzisz sobie tak długo jak chcesz, miesiąc, rok, 5 lat, ile chcesz, po prostu aż któregoś dnia przychodzisz do pracy i normalnie ustnie mówisz "nie karmię już" i od tego czasu zostajesz jak każdy inny w pracy. Według mnie powinnaś z tego skorzystać.

Cześć dziewczyny. Dziękuję za gratulacje ale sie przedwcześnie pochwalilam. Na razie drugiej dzidzi nie bedzie. Skumulowalo mi sie plamienie spowodowane infekcja z mdlasciami, z ktorych wyklula sie grypa zoladkowa, a do tego okres mi sie spoznil kilka dni.
Basiu Hani nie wytarly sie wloski, ale tez nie zgestnialy. Heneralnie ciagle obcinam tylko grzywkę.
Wow, Grinula gratulacje. Gosia to bystrzak mały. Z tego co pamietam, to tez szybko zaczela chodzic. Hania na razie duzo zwierzatek nasladuje i czynnosci pokazuje, ale mowi mama i tata tylko tak wyraznie.
A co do bucikow, to bardzo fajne robi firma Mazurek. Tanie nie sa bo ok 130 zl, ale sa bardzo miekkie i podeszwa i skora. Ja nie mialam duzego wyboru bo Hania nosi 17 a malo firm ma taki nr :-\.
Kurcze sprzedalam moka grypę D, a on mojej mamie. Na szczescie Hania jeszcze sie trzyma.
Super, ze dzieciaki Wam chetnie w zlobku zostaja. Tez myślę żeby Hania zaczac dawac na 1-2 dni w tygodniu bo ona bardzo ciagnie do innych dzieci.

Ostatnia edycja:
Agaulec tak, zmieniło się, generalnie gdyby dalej było tylko do roku to mało która by korzystała z tego bo teraz jest ten roczny macierzyński :) Teraz tylko na wstępie składa się zaświadczenie od ginekologa, że się karmi i możesz tak wychodzić nawet jak dziecko ma już 10 lat, nie mają prawa Ci zabronić, aż sama nie powiesz, że rezygnujesz z tego. Być może zmienią to kiedyś ale póki co tak jest, u mnie w pracy dziewczyna ma 2,5 letnie dziecko i dalej wychodzi (mimo, że nigdy nie karmiła ;) )

Kupciusia uu to szkoda, ale nic to, kolejny cykl przed Wami :)

jesli chodzi o te godzinke na karmienie to ja musze przynosic zaswiadczenie co 3 miesiace od lekarza rodzinnego i u nas do 2 roku zycia dziecka bo pozniej to juz nawet mi samej by bylo glupio wczesniej wychodzic

u mnie tez z ciaza byl falszywy alarm

taka j u mnie piotrus tak sie zachowuje jak ida zeby, moze jest cos na rzeczy u kuby?

u nas z mowieniem kiepsko, tak swiadomie to nic nie mowi jeszcze, powie tata, baba ale nie rozumie ze tata to tata

O kurcze, nawet nie wiedziała, ze jest taka godzina ekstra. Fajne to. Ja co prawda nie skorzystam, ale mamy na to zasługują :-).
Taka j my się wcale nie staramy jeszcze :p. My się czasem nie bardzo staramy zeby na razie drugiej dzidzi nie miec ;-).

Ewelinka poważnie z tym karmieniem? Kurcze a ja myślałam, że takie same zasady panują wszędzie, u nas można karmić do 18 nawet jak kobiecie nie jest właśnie głupio przed współpracownikami.

Kupciusia ups, no to ok, ale myślę, że nawet jakby się przytrafiło to pewnie przyjęłabyś z radością ;)

Uciekam ziemniaki obierać i do łóżka bo się nie wyleczę.

Dziewczyny a w tym karmieniem to jest jakieś uregulowanie prawne ? Kiedyś było w kodeksie pracy wyraźnie napisane a teraz to nie wiem co ją mam takie szefostwo że muszę mieć jakiś & na to

reklama
KODEKS PRACY Art. 187. § 1. Pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut każda. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie.

§ 2. Pracownicy zatrudnionej przez czas krótszy niż 4 godziny dziennie przerwy na karmienie nie przysługują. Jeżeli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie.

Do góry