reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sierpień 2013

Rany, jak ja bym poszła teraz na zwolnienie to by mnie w pracy szefowe chyba rozszarpały :-)
Ale ja tak jak już pisałam, jestem z tych co uważają, że jak z ciążą wszystko ok. i praca jej nie zagraża to powinno się pracować i tyle, w ostatecznym rozrachunku to wychodzi raczej na plus, bo nawet nie wyobrażam sobie jakiego kota bym dostawała siedząc tak długo w domu, a tak to spotykam się z ludźmi, jestem na bieżąco z tematami, a u mnie to rok i już na bank się wypada z obiegu, łatwiej mi utrzymać jakiś reżim jedzeniowy bo nie ma dostępu permanentnego do lodówki i szafki z jedzeniem itd.
Mam tylko nadzieję, że mi się uda wychować sobie szefową i uda mi się jakoś w tej ciąży w miarę funkcjonować - w poprzedniej miałam innego szefa, który był rewelacyjny i naprawdę dużo z siebie dawał, żeby jak najdłużej mnie w pracy zatrzymać i poszłan na L4 w 8 miesiącu jak już zaczęłam się kiepsko czuć, a teraz to nie wiem. Raz czy dwa od wielkiego dzwonu pewnie będę w stanie dłużej zostać w robocie ale na pewno nie dzień w dzień + weekendy jak to u nas bywa.

reklama
Ja tez wroce do pracy, ale po12 tyg ciązy. Zwlaszcza ze 40 km w jedna strone dojezdzam wiec zimowe dojazdy mi odpadna. Mam jakas infekcje gardla. Znacie jakies sposoby??

Madziorrek kurcze, te dojazdy w ciąży to najgorsze. Zwłaszcza jak się jedzie komunikacją i brzucha jeszcze nie widać ...
Co do sposobów na gardło - płukanie wodą z solą, mleko z miodem, a z medycznych to tabletki do ssania Isla.

Madziorek ja na gardło i w ogóle na przeziębienie polecam zrobić sobie syropek z cebuli. Nie mogłam się nigdy przemóc tego wypić, ale teraz zmusiła mnie sytuacja, bo od początku ciąży już dwa razy byłam chora, więc w końcu się odważyłam i jak się okazało nie jest taki zły a mi momentalnie pomagał.

* mialam strasznego speeda dzisiaj, skonczylam sprzatac ok 22.30h heh ale prawie nic nie widac bo porzadki glownie w szafach i przyszlym pokoju dzidzi :)

ja sie przyznam do ciazy dopiero w 3mies bo jeszcze na okresie probnym jestem (do 9.01) a potem juz luzik na bezterminowym bede :) udalo sie w ostatniej chwili znalezc fajna prace (zaszlam 4dni po podpisaniu umowy o prace) z drugiej strony przez 7-8h jestem na nogach, niby mam 1h przerwy ale i tak z brzuchem nie wiem czy dam rade :/ wlasnie przeczytalam ze we Francji od 4mc skraca ci sie o 30min dzien pracy, mozesz przyjesc pozniej lub wyjsc wczesniej, a pensja sie nie zmienia hehe ^^

kurcze ucieklo mi, ktora z dziewczyn uczy polskiego obcokrajowcow? bo z Maxem chcemy do Polandii wrocic i on sie dzielnie polskiego uczy :D jestem z niego bardzo dumna bo jest zmotywowany i juz tak od roku raz na kilka dni sam sobie robi krotkie lekcje glownie ze slowek, ale prawda jest ze czesto pyta mnie o rzeczy ktrorych nie jestem wstanie mu wytlumaczyc, bo nie istnieja w angielskim czy francuskim :/ takze jak znacie jakies fajne podreczniki/strony do gramatyki po ang/fr to bede bardzo wdzieczna :)))

jeszcze tydzien i mam pierwsza wizyte u gine ^^ juz nie moge sie doczekac

Iza z tym skróceniem czasu pracy to fajnie bardzo, u nas jest 1h na wizyty u lekarza i czasami bardzo się przydaje :-) zwłaszcza jak przychodzi obciażenie glukozą. Ale chyba z macierzyńskim macie nie za fajnie bo jest krótki i w zasadzie mnóstwo kobiet wykorzystuje część przed porodem bo zwolnień nie ma prawie. Kiedyś miałąm mini projekt w Paryżu i u klienta były 2 kobiety w 9 miesiącu ciąży - w sumie w szoku byłam bo w PL pracującą kobietę w 9 miesiacu widziałam może ze 2 razy :-)

Trochę to twój wybór..w sumie są 4 mies podstawowego urlopu macierzyńskiego, ale zawsze bardzo łatwo dogadać się z lekarzem na urlop...choć faktycznie to nie tak jak w Polsce :/ Ja myślałam nad robieniem podyplomowych studiow od jesieni, eksternistycznie :) wtedy w ogole do pracy nie wrócę hihi :) muszę się zozeznac w temacie ^^

hej dziewczynki,

miałam w planach stworzyć długiego posta, ale nnie jestem w stanie.. strasznie boli mnie brzuch /żołądek/.. popijam miętę i chyba zaraz nospę wezmę, bo na 12 idę do pracy i nie wytrzymam tego bólu..

acha, jutro umówiłam się na nieplanowaną wizytę do ginki po południu, bo nie wytrzymam do 22.01. Muszę mieć pewność, że po tym przeziębieniu i tej infekcji wszystko jest ok. Stresuję się bardzo-trzymajcie kciuki!

Witam :-)
Wiecie co? Forum naprawdę uczy i teraz już wiem, że jak kiedyś będę musiała kogoś zatrudnić, to nie będzie to na pewno młoda kobieta ;-) A jeśli już to nie na umowę o pracę. Albo facet albo babka po wieku prokreacyjnym :-p

Iza ja uczę polskiego. Z opracowaniami gramatycznymi w przystępnym języku to ciężko. Jest cóś takiego po angielsku Discovering Polish. A Learner's Grammar - PROLOG Publishing Ale nie wiem na ile to "zjadliwe", bo nie korzystałam. Ja lubię "Z polskim na ty" są tam fajne ćwiczenia takie "rąbanki", ale komentarz jest po polsku i bez szczegółowego opisu kiedy jaką końcówkę się stosuje.
W necie nie wiem. Nie szukałam nigdy.
A jakbyście szukali lektorki, to polecam się ;-) Tu jest moja stronka http://www.gopolish.pl/ Dla forumowiczów oczywiście zniżki ;-)

reklama
Ewcik, ja tez mam prolemy z brzuchcem, caly czas czuje mocne kolki i ciagnienia. Staram sie umowic do lekarza,ale nikt nie odbiera:dry: heh

Do góry