reklama

Sierpniowe mamy 2015

Dzięki dziewczyny :) fajnie mi się w tym roku udało wszystko zakończyć przed urodzeniem dziecka, a w ciążę zaszłam mniej więcej w tym czasie, kiedy się broniłam. Na tej uroczystości w 5 dziewczyn odbierałyśmy dyplomy, z czego jedna koleżanka ma dziecko z grudnia, druga 3-miesięczne i ja w ciąży.
Borysiątko, a co oni mogą od Ciebie chcieć? W ciąży to chyba trudno podważyć zwolnienie? Od kiedy nie pracujesz?
Ja z kolei mam trochę odwrotną sytuację, bo mam iść za tydzień na zwolnienie, a przecież jeżdżę rowerem po kilkanaście km i czuję się dobrze. Jeszcze bym popracowała, gdyby nie ta przeprowadzka, ale chyba jednak wezmę to zwolnienie, żeby mieć czas na pakowanie. Teraz się raczej zastanawiam, czy wziąć tylko na 2 tygodnie zwolnienie, czy od razu na dłużej.
Widzę, że zaczynają się dolegliwości 3 trymestru. Trzymajcie się, dziewczyny, już niedługo!
Co do urodzin, to mój mąż ma 7go sierpnia, a mój tata 6go, więc może uda mi się trafić z małą w ich urodziny :)

reklama
Jlnx no to by mieli piękny prezent :). Ja mam urodziny 12 sierpnia a termin na 16 więc może tez uda mi się zrobić sobie prezent ;)
Jeśli chodzi o L4 w ciąży to zależy co lekarz napisał w karcie - tzn powód zwolnienia, bo sama ciąża nie jest powodem ;))

Lucalew ja tez tarczycy usg nie miałam juz dawano.. I tu w us nawet mi nikt nie każe robić a jak pytałam to mówią zd badania z krwi im wystarcza bo widza co sie dzieje.. I wlasnie nie wiem jak z tym jodem.. Bo jak bierzemy witaminy dla ciężarnych a chorujemy tez na tarczyce to czy jod zawarty w witaminach czegoś nie namiesza? Wlasnie zmieniam witaminy na lepsze bo z luteina i rożnymi takimi, i jak sprawdziłam to sie okazało ze te ktore do tej pory brałam nie zawierały jodu a te obecne juz tak.. Wiesz cos?

Lilija dobrze napisane ze to przyjaciel bo kto nam pomoże jak nie lekarz.. Gdybać zawsze mozna ale on zrobi badania i wie..

Lunera super :) mówisz ksylitolem sobie dogadasz.. Ja od dzisiaj sie opamiętuje bo miałam "ataki" na słodycze i fo juz jak narkotyk na mnie działa.. Ale juz sie opanowuje i mysle ze teraz dociągnę juz dietę.. Dla mnie chwila załamania to juz jest po prostu napad na słodkie i to jest okropne a mo cieżko to opanować niestety :(

Hej dziewczyny witam sie z Wami ze smutna wiadomoscia, strasznie smutny dzien sie zaczal.
Kolezanka z ktora lezlam w szpitalu tez sierpniowka, termin na 5 sierpnia wlasnue napisala ze jej coreczka Jagodka odeszla, ze nie wytrzymalo serduszko. To jej drugie dziecko ktore stracila, 2 lata temu synka Dominika w 22tc, lekarz nie zauwazyl infekcji - zaczela puchnac i jak juz w koncu lekarze zareagowali to bylo za pozno, zaczal sie porod ale maly nie przezyl. Takze dziewczyny sciskajcie nogi mocno i nie myslcie ze komus sie udalo bo nie wiemy co bedzie. Ona byla w szpitalu od wtorku bo szew ktory miala na szyjce podraznial jej szyjke i ona sie jeszcze bardziej skracala. Miala miec sciagany szew i jeszcze raz cos robione. Pisala ze na ktg pojawily sie skurcze ale ze dostala kroplowke na wyciszenie skurczy i dostala sterydy na plucka. Jestem w szoku i bardzoooo mi smutno.
Trzymajcie sie dziewczyny

Bunia tak powinnysmy min 150 ug "Lewotyroksynę należy przyjmować regularnie, najlepiej o tej samej porze, zwykle rano, koniecznie na czczo, około 30–60 minut przed posiłkiem. W czasie ciąży oraz po porodzie (co najmniej do 6. miesiąca) konieczne mogą być częstsze oznaczenia stężenia TSH (i ewentualnie FT4) – co 4–6 tygodni. Na podstawie uzyskanych wyników lekarz modyfikuje dawkę leku, tak aby stężenie TSH utrzymywało się <2,0–2,5 mIU/l, przy czym w pierwszym trymestrze ciąży te wartości mogą być znacznie mniejsze, często w pobliżu dolnej granicy normy. Należy poinformować lekarza prowadzącego o wszystkich innych przyjmowanych lekach, ponieważ niektórych z nich (np. preparaty żelaza) nie wolno przyjmować w tym samym czasie, co lewotyroksynę. Chore z niedoczynnością tarczycy powinny w trakcie ciąży stosować suplementację jodem, tak jak zdrowe kobiety (150 µg jodu jako samodzielny preparat lub w preparatach wielowitaminowych z mikroelementami)."

Ostatnia edycja:
To dopiero od zeszłego tygodnia u mnie zaczęły sie problemy z tym ciśnieniem/ bólem głowy. Nicnie puchnę. Położna była u mnie to kazała mierzyć rano i wieczorem ciśnienie.
To moja pierwsza ciąża i jestem trochę przerazona, bo mi czasem brzuch twardnieje. Bezboleśnie tak się mięsnie napinają, czytałam, że to niby normalne, ale boje się że cos przegapię;/

reklama
Beatko nie wiem czy od sterydow bo dostala je we wtorek i srode. Nie napisala mi za duzo tylko tyle ze Jagodka odeszla i ze serduszko nie wytrzymalo takze nie wiem czy zaczela porod czy na ktg wyszlo, nie chce pytac teraz jej o to.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry