reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Sierpniowe mamy 2015

Jestem- dzieci spia, m w pracy a ja mam chwile..zaraz będę wypelnias swoja ksiazke ciazowa bo jutro chyba wizyta..pisze chyba bo nie wiem czy dam rade jutro..najwyżej za tydzień pojde(już umowilam druga w razie jak nie zdaze jutro)

MAMYKTORE CHCA KARMIC I TE CO CHCIALY A ZJAKIEGOS POWODU SIE NIE UDALO I DALEJ BY CHCIALY
polecam jeszcze raz grupe na fb na temat karmienia piersią- dowiecie się wszystkich niezbędnych informacji..w razie czego pytajcie :)
WIem jak latwo jest się poddac- jeśli się nie wie pewnych rzeczy (przechodziłam to) myslalam ze mało pokarmu mam i zaczelam dokarmiać Alexa...a to pierwszy krok do zakończenia karmienia.. i gdyby nie to ze walczyłam ze sciagarka to szybko byśmy przestali.
Jest cos takiego jak zaburzony odruch ssania- przez smoczki butelki (choć ja smoczka specjalnie uczyla- i uczyc będę bo bez smoczka sobie nie wyobrażam...Viki był bez smoczkowy i dla mnie to była tragedia) jeżeli zamierzamy dzidziusia dokarmiać raz na jakiś czas to najlepiej z strzykawki, kubeczka... ja u Emilak miałam problem 2 razy butla i cyca nie chciał (miałam tomme tippe) ale odstawiłam butle (moje mleko tylko dostawal) i walczyłam kilka dni by wrocil do piersi :D później znowu nie mogłam butli nauczyć jak już chciałam by cos pil..ale w sumie nie ma takiej potrzeby - może pic z niekapkow :)
Nie zebym was na sile namawiala do karmienia piersią- ale to naprawdę najlepsze dla mamy i dziecka :) nam zmniejsza się ryzyko raka piersi- a dziecko dostaje wszystko co potrzebuje w danym okresie :)
WHO zaleca wylaczne karmienie piersią do skończonego 6 miesiąca zycia, potem rozszerzanie diety najlepiej blw (choć ja stosuje pol na pol) ale nie jako posiłek zastępczy tylko dodatkowy do karmienia piersią. Zalecaja KArmic minimum 2 lata- ja uwaam ze opytmalnie jest karmic ok roku- choć chciałam karmic dwa lata- ale zrezygnuje - dla siebie. ALe zamierzam sciagac po porodzie dla emilka i dawac w kubeczku raz dziennie :) a dzidzke może i do 2 lat- na ten moment nie wiem :) dużo się może jeszcze zmienić :)

Nie odbierzcie zle mojego promowania karmienia piersią- jestem w szoku ile kobiet z niewiedzy nie karmi- glownie przez to ze jest brak wsparcia ze strony lekarzy, poloznych, rodziny.. nie raz czytałam na grupie ze lekarz kazal matce dokarmiać dziecko mieszanka, lub dawac słoiczki w 4 miesiącu zycia.. albo całkowicie odstawiać.. a ile tez było przypadkow ze lekarz mowil ze po 6 miesiącu t o woda leci... nasze mleko nigdy nie będzie woda- był badany pokarm i mamy karmiace 2-3 latka miała mleko dostosowanego do jego wieku :)
ja nie mowie by karmic 3 lata (bo na grupie to sa rozne mamy i niektóre długo karmia ) ale chciałam troszkę naswietlic.

jakbyście miały jakies pytania to dawajcie jak w dym ! pomoge:)

aa bylam w pl i moja bratowa karmila rocznego synka a mój emis miał 7 miesięcy i tez karmiłam..wszyscy na nia siadali ze za długo- blabla .. a ja im tam jakie sa zalecenia who to się uciszyli haha :D kiedyś było inaczej ale i zycie zdrowsze było..nie było tyle chemii itd.

no i się rozpisałam. jak nie chcecie zebym wieej o tym pisala to proszę mi zamknąć buzke :) przyjmę z pokora :)

reklama
Jestem- dzieci spia, m w pracy a ja mam chwile..zaraz będę wypelnias swoja ksiazke ciazowa bo jutro chyba wizyta..pisze chyba bo nie wiem czy dam rade jutro..najwyżej za tydzień pojde(już umowilam druga w razie jak nie zdaze jutro)

MAMYKTORE CHCA KARMIC I TE CO CHCIALY A ZJAKIEGOS POWODU SIE NIE UDALO I DALEJ BY CHCIALY
polecam jeszcze raz grupe na fb na temat karmienia piersią- dowiecie się wszystkich niezbędnych informacji..w razie czego pytajcie :)
WIem jak latwo jest się poddac- jeśli się nie wie pewnych rzeczy (przechodziłam to) myslalam ze mało pokarmu mam i zaczelam dokarmiać Alexa...a to pierwszy krok do zakończenia karmienia.. i gdyby nie to ze walczyłam ze sciagarka to szybko byśmy przestali.
Jest cos takiego jak zaburzony odruch ssania- przez smoczki butelki (choć ja smoczka specjalnie uczyla- i uczyc będę bo bez smoczka sobie nie wyobrażam...Viki był bez smoczkowy i dla mnie to była tragedia) jeżeli zamierzamy dzidziusia dokarmiać raz na jakiś czas to najlepiej z strzykawki, kubeczka... ja u Emilak miałam problem 2 razy butla i cyca nie chciał (miałam tomme tippe) ale odstawiłam butle (moje mleko tylko dostawal) i walczyłam kilka dni by wrocil do piersi :D później znowu nie mogłam butli nauczyć jak już chciałam by cos pil..ale w sumie nie ma takiej potrzeby - może pic z niekapkow :)
Nie zebym was na sile namawiala do karmienia piersią- ale to naprawdę najlepsze dla mamy i dziecka :) nam zmniejsza się ryzyko raka piersi- a dziecko dostaje wszystko co potrzebuje w danym okresie :)
WHO zaleca wylaczne karmienie piersią do skończonego 6 miesiąca zycia, potem rozszerzanie diety najlepiej blw (choć ja stosuje pol na pol) ale nie jako posiłek zastępczy tylko dodatkowy do karmienia piersią. Zalecaja KArmic minimum 2 lata- ja uwaam ze opytmalnie jest karmic ok roku- choć chciałam karmic dwa lata- ale zrezygnuje - dla siebie. ALe zamierzam sciagac po porodzie dla emilka i dawac w kubeczku raz dziennie :) a dzidzke może i do 2 lat- na ten moment nie wiem :) dużo się może jeszcze zmienić :)

Nie odbierzcie zle mojego promowania karmienia piersią- jestem w szoku ile kobiet z niewiedzy nie karmi- glownie przez to ze jest brak wsparcia ze strony lekarzy, poloznych, rodziny.. nie raz czytałam na grupie ze lekarz kazal matce dokarmiać dziecko mieszanka, lub dawac słoiczki w 4 miesiącu zycia.. albo całkowicie odstawiać.. a ile tez było przypadkow ze lekarz mowil ze po 6 miesiącu t o woda leci... nasze mleko nigdy nie będzie woda- był badany pokarm i mamy karmiace 2-3 latka miała mleko dostosowanego do jego wieku :)
ja nie mowie by karmic 3 lata (bo na grupie to sa rozne mamy i niektóre długo karmia ) ale chciałam troszkę naswietlic.

jakbyście miały jakies pytania to dawajcie jak w dym ! pomoge:)

aa bylam w pl i moja bratowa karmila rocznego synka a mój emis miał 7 miesięcy i tez karmiłam..wszyscy na nia siadali ze za długo- blabla .. a ja im tam jakie sa zalecenia who to się uciszyli haha :D kiedyś było inaczej ale i zycie zdrowsze było..nie było tyle chemii itd.

no i się rozpisałam. jak nie chcecie zebym wieej o tym pisala to proszę mi zamknąć buzke :) przyjmę z pokora :)

popieram w calej rozciaglosci. sis.

ja karmilam krotko, bo mlodzi nietolerancje mieli i tle lat temu nagadali mi,ze tak dla nich lepiej.
plakalam i odstawialam ich. uwielbialam ich karmic, ale nie spotkalam wtedy osoby, ktora pomoglaby wlasnei z nietolerancja co robic etc.
teraz tego bledu nie popelnie i jestem bardzo, ale to bardzo za karmieniem piersia.

Ja jestem za karmieniem piersią ale tez nie będę krytykować te mamy, ktore nie chcą lub nie mogą.

Bol w pachwinie czy ktoraj moze miala? Co to moze byc? Rosciagajaca sie macica?

Anney, a Ty masz wyniki morfologii? Nie masz anemii? U mnie już się nieco obniżyły wyniki, jak się okazuje, na tym etapie ciąży już maluch z nas wysysa. Dlatego lekarz przepisał mi żelazo. No i sen jest bardzo ważny. Ja po sobie bardzo czuję, że brak snu od razu mnie osłabia, a w zeszłym roku i dwa lata temu po paru dniach przemęczenia łatwo złapałam grypę.
Przy okazji zapytam, czy któraś z Was słyszała o spirulinie? Ja zwykle jestem trochę sceptyczna co do wynalazków nie przepisanych przez lekarza, ale teściowa chce mi to dać no i okazało się, że koleżanka z pracy mówi, że to jest znany suplement, który np. lekarze po chemioterapii przepisują no i na którymś portalu dla mam też piszą, że to jak najbardziej zdrowe i dobre na anemię, polecane przez lekarzy.

Lucere, pamiętam, jak przyjechałam do Anglii to też byłam zagubiona, a byłam wtedy sama. Z dzieckiem z jednej strony trudniej, a z drugiej może łatwiej. Ja bym się po pierwsze zapisała koniecznie na hiszpański - to nie jest trudny język, a fajny, ja się trochę podstaw z płyt nauczyłam, jeżdżąc samochodem i teraz chociaż nie mówię i nigdy nie używałam tego języka, to sporo rozumiem. No i drugie to pewnie bym szukała różnych zajęć - dla dzieci, dla mam, myślę, że z czasem będzie Ci łatwiej nauczyć się języka dzięki kontaktom, a na początku może trafisz na cierpliwych Hiszpanów.

Ja właśnie zastanawiam się, bo kiedy się pochwaliłam ciążą, to koleżanka powiedziała, że da mi laktator. Brałybyście? Można używany? Można wyczyścić?

Ja jestem za karmieniem piersią ale tez nie będę krytykować te mamy, ktore nie chcą lub nie mogą.

Bol w pachwinie czy ktoraj moze miala? Co to moze byc? Rosciagajaca sie macica?

Lucalew ja tez nie mam zamiaru nikogo krytykować- jedynie wesprzeć jak będzie ciężko :) sa przypadki kiedy mama nie może karmic piersią- lub po prostu nie chce i należy to uszanować :)
aczkolwiek uważam ze dużo mam by zmienilo zdanie wiedzac troszkę więcej niż to co puszczają nam w reklamach czyli ze mm jest tak samo dobre jak mleko mamy :)
MM to mleko krowie i ja się smieje ze jakos psy kotow nie karmia itd. :D NAtura ustalila tak a nie inaczej z jakiego powodu :) a człowiek chce zarobić kase i miesza kobietom w glowach :D

ze mna coraz gorzej gardlo boli bardziej i kaszel się pojawil ehh ...
ja chce być zdrowa..ale możliwe ze się pohgarsza bo oslabiona jestem..nie przesypiam nawet 2-3 godzin ciurkiem :(

Akuku kuruj sie i wyzdrowiej wreszcie biedulo!!!!!
Lucynko tak, ja mialam z tydzien temu. Bolalo po wysilku, ale mysle ze to wlasnie macica. Mnie za to ostatnio boli jalby przy kosciach biodrowych

A pisze to dziewczyny tylko dla tego- ze sama miałam problem z karmieniem- wiem co to znaczy bol brodawek na początku..wiem co to sa skoki rozwojowe dziecka a z czym je myliłam...z głodem- posadzalam siebie sama o glodzenie dziecka plakalam razem z nim dając mu butle... a wystarczylo mieć kogos kto się zna na laktacji- kto mi powie co robic.. ja mimo wszystko walczyłam- miałam wsparcie w m... dawałam butle a sama co 2 godziny wstawałam do lakatatora nawet w nocy- i wrocilismy do wyłącznego kp :) sama bez pomocy innych- uważam ze było to duże wyzwanie i jestem z siebie dumna- ze walczyłam mimo bolu :)

ALE PAMIETAJCIE DZIEWCZYNY NIEZALEZNIE JAK BEDZIECIE KARMIC WASZE MALENSTWO- NIGDY NIE DAJCIE SOBIE WMOWIC ZE JESTESCIE ZLYMI MAMAMI- KAZDA Z NAS CHCE DLA SWOJEGO DZIECKA JAK NAJLEPIEJ !!! ZAWSZE :)

reklama
Do góry