Ż
żużaczek
Gość
MURZYNEK Z ALKOHOLEM przepis jak najbardziej dla dorosłej części rodzinki
2 szklanki maki
4 jajka
25dag masła lub margaryny
2 szklanki cukru
4-5 łyzek kakao
50ml. wytrawnego alkoholu
pół szklanki wody
łyżeczka proszku do pieczenia
dowolne bakalie (ja robie ze sliwkami)
Zagotowac masło lub margaryne z cukrem (uwaga, zeby nie wykipiało), dodac kakao oraz wodę i ponownie zagotowac. Odlac pół szklanki masy a pozostała oziębić i przełozyc do miski, wsypac przesiana makę z proszkiem do pieczenie, dodac żółtka i bakalie. Wymieszać. Dodac alkohol i pianę z białek. Ostroznie wymieszac. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 45 min. Ostudzic w blaszce, polac ta masa co została.
2 szklanki maki
4 jajka
25dag masła lub margaryny
2 szklanki cukru
4-5 łyzek kakao
50ml. wytrawnego alkoholu
pół szklanki wody
łyżeczka proszku do pieczenia
dowolne bakalie (ja robie ze sliwkami)
Zagotowac masło lub margaryne z cukrem (uwaga, zeby nie wykipiało), dodac kakao oraz wodę i ponownie zagotowac. Odlac pół szklanki masy a pozostała oziębić i przełozyc do miski, wsypac przesiana makę z proszkiem do pieczenie, dodac żółtka i bakalie. Wymieszać. Dodac alkohol i pianę z białek. Ostroznie wymieszac. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 45 min. Ostudzic w blaszce, polac ta masa co została.
