tasiek - u nas nie było takich krostek

jeśli już się coś pojawiło to były to takie drobne igiełki, bez żadnego wyprysku podskórnego..
u nas po prostu była tylko ta zaczerwieniona szyja i pękająca skóra za uszami ...
a o te piersi pytałam bo coś mi się dzieje ostatnio z prawą piersią :-

-(
jak przystawiam małego to jak zaciągnie (żeby mleko poleciało) to aż zęby zaciskam bo tak mnie boli!! jak je równo to nie jest tragedia, ale czasem jak wypluje cyca i łapie go jeszcze raz to jest ten sam ból jak za pierwszą razą.. a po nakarmieniu to czuje jak całe więzadła mnie bolą, aż po pachę.. i nie wiem co to może być :-( taks się dzieje tylko z jedną piersią...
katarzynak - najlepiej będzie jak znajdziesz dobrego pediatre - alergologa

skaza białkowa u każdego dziecka objawia się w różny sposób.
my nie mieliśmy robionych badań. kupa ze śluzem zdarzała się..ale nie jest powiedziane że sluz w kupce oznacza skaze

a kochana jak robisz takie ciasto gdzie trzeba białko oddzielić to nie polecam

zawsze jakieś cząstki białka zostaną przy żółtku... na początku tego wątku jest przepis na szarlotke (bez jajek) polecam go, sama robiłam, jest naprawdę dobre (tylko jak dla mnie cała margarysia to za dużo jest, następną razą dam 2/3).
ja w sprawie kupek też dzowniłam do naszej alergolog. powiedziała że to normalne jak dziecko czasem robi takie kupy (ważne by nie były one cały czas), sluz w kupce też jest w normie. kochana "mleko" to nie tylko picie samego czystego mleka

mleko jest ukryte w wielu produktach, nie mam na myśli tu serków czy jogurtów, ale np zwykły chleb czy np zupki gorące kubki gdzie dodawane jest mleko w proszku. tak jak napisała
mamastud - bez dokładnego czytania etykiet nie da się stwierdzić który produkt jest dla nas ok.:-( no a z tym tekstem
Na o to ona że musiałabym w takim razie odstwić cale białko na 2 tyg ale ona mi odradza ponieważ to dla mnie niekorzystne...
to już dla mnie to jest kompletne bzdura i nie rozumiem jak pediatra mogła coś takiego powiedzieć!!

wiadomo że odstawienie nabiału nie jest dla nas, matek karmiących piersią, korzyste ale INACZEJ SIE NIE DA!! jeśli chcemy uchronić dziecko przed skazą i nadal chcemy karmić piersią to
trzeba odstawić całe białko ...
można brać tabletki z zawartością wapnia, no i poza tym wapno znajduje się w wielu produktach które my możemy jeść

.
aaa i ja pije mleko ryżowe z dodatkiem wapnia - zawsze to coś ;-)
Słonko - owszem dzieci mogą być uczulone na oliwke. ale.... jeśli dziecko ma skaze to skóra jest baaaardzo sucha i oliwka nie pomoże

trzeba używać maści by tą skórę głęboko natłuścić (a i tak trzeba ją używać bardzo często w ciągu dnia, systematycznie i dosyć długo by dało jakiś efekt). my używamy Diprobase (niestety nie wiem czy jest dostępna w Polsce).