reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

I znow ja:sorry:

Przyszlo mi dzis o Medical Card tzn taka karta ze mam ja zaniesc do pracodawcy zeby mi wypisal ile mam tygodniowki,ile odciagaja PRSI i Taxu i cos tam jeszcze !!!ale ja przeciez nie pracuje i co teraz? wystarczy ze wysle im P45 ? A dolaczyc im karteczke ze mam JB ?

reklama
czesc dziewczyny,
Nie zagladam teraz najczesciej nie mam wciaz internetu w domu:-(- ale przeczytalam na citizen ze nie musze skladac osobnego podania o przyzanie child suplement, nasza Joasia juz zostala zarejestrowana i odeslalam im formularz o child benefit, czy to oznacza ze bede dostawala automatycznie te 43.5, z gory dziekuje za kazda odp.;-)

czesc dziewczyny,
Nie zagladam teraz najczesciej nie mam wciaz internetu w domu:-(- ale przeczytalam na citizen ze nie musze skladac osobnego podania o przyzanie child suplement, nasza Joasia juz zostala zarejestrowana i odeslalam im formularz o child benefit, czy to oznacza ze bede dostawala automatycznie te 43.5, z gory dziekuje za kazda odp.;-)
Tak,razem z Child Benefit automatycznie dostaniesz Early Child Suplement:tak:Ale 41,50Euro i tylko do końca grudnia,bo po nowym roku zabierają,w zamian za to będę darmowe przedszkola(3 godz.dziennie),ale dopiero dla dzieci od 3lat i 7 miesięcy:tak:Tak,że nie wszystkie dzieciaczki się załapią na to,ale pieniądze zabierają wszystkim:wściekła/y:Zostanie tylko 166 Euro Child Benefit,o którym chodzą słuchy,że też mają obciąć:eek:,ale czy i kiedy to nie wiem.Natomiast ECS zabierają na 100%.

Do nas też dzisiaj przyszedł wniosek na ChB. Juz dawno zmienialiśmy moje dane, a tu dalej przychodzi na moje panieńskie nazwisko. Niunia rejestrowana była na nowe nazwisko, tam ja też mam nowe. Bałagan taki mają, że wymiękam:wściekła/y::no:. w dodatku u nas jest taka kwestia, że chcemy, żeby to na męża przychodził CHB, bo ja nie pracowałam tutaj, a wiecie, że cyrki odstawiają z tym CHB i czasem nie przyznają.

czesc dziewczyny!
wiecie moze czy do FISu wliczaja macierzynskie jako dochod?mojemu A.obcieli godziny pracy..Zamiast 5ciu dni pracuje teraz 3.Reszte ma mu doplacac socjal ale i tak ponoc polowe dniowki i pomyslalam ze moglby zlozyc o FIS.
Zalamka z tymi cieciami:eek::no::wściekła/y:Nie wiem jak to bedzie:no::-(
milego dzionka i dzieki z gory za odp.!

reklama
Kto mo¿e otrzymaæ oewiadczenie?
O zasi³ek mog¹ ubiegaæ siê osoby, które:
— pracuj¹ przynajmniej 19 godzin tygodniowo (lub 38 godzin
w ci¹gu dwóch tygodni)* w pe³nym wymiarze godzin i
zamierzaj¹ kontynuowaæ pracê przez 3 miesi¹ce,

Do góry