reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

HA..myslicie ze oni tacu chetni na to wyplacanie?Beda krecic i mecic,byle nie wyplacic.U nas to w ogole zawieszona laska siedzi!do tego widze ze calkiem zielona.Wyslalam mamie artykul ktory nam anineczka pokazala i ma z nim isc do gminy.Generalnie bedzie probowala zalatwic zaswiadczenie z PL od gina,bo tez bylam w 5mies bodajze,Teraz tylko kwestia czy przestana sie zacofancy upierac przy 3ch wizytach,jednej w kazdym trymestrze,czy pojda za cywilizacja i zaczna tolerowac zmiane w tym przepisie:wściekła/y:Nie wiem czy gin u ktorego bylam podpisze papier z 3ma wizytami,nie zdziwie sie jesli nie.Ponoc nie sprawdzaja doglebnie-tak zawieszona laska z gminy powiedziala,ale lekarz jak to lekarz-moze sie bac.Nie wiem.Jutro powinnam miec jakies wiesci z gminy.Ja Ci lubiczanko radze wziac polska piedzatke jesli masz taka mozliwosc:tak:
Malz mowi zeby juz odpuscic,ale z jakiej paki:confused:1000zlotych to kupa siana-bogacz sie znalazl.Tym bardziej ze chce je dac mamie..

reklama
Madbebe - i ja jestem tego samego zdania - mój A kazał, żebym sobie odpuściła - ale z jakiej paki? jeżeli mi się należy, to dlaczego mam się nie starać? 1000 zł drogą nie chodzi... i już będzie część kaski na drzwi od szafy;)

Dziewczynki - a teraz pytanie z innej "beczki" - czy któraś z Was starała się o paszport irlandzki, ale dla siebie?

Ostatnia edycja:
Andziulina ale szopka z tym becikowym :szok: śmiechu warte, czepiaja sie kazdego szczegółu
życze wam powodzenia w załatwianiu
Jak ja składłam wniosek to babki w urzedziie przyjęły bez problemu alle powiedziały ze na pismie przyjdzie decyzja, czyli to jeszcze pozniej ktos tam o tym decyduje...

A ja dzis dostałam kartę europejska dla Emci :tak: kurcze pod tym względem Irl jest super, wysłałam przez neta w zeszłym tygodniu i juz dzis do domku przyszła, w Pl jak zwykle mnóstwo papierow trzeba ii jeszcze osobiscie chodzic

Moniadan - dostałaś tą kartę, o której wcześniej pisałyście? że możecie chodzić o lekarza w PL? właśnie się zastanawiam, czy nie aplikować dla nas... przyznali nam MC, ale jeszcze nie przyszła karta - mam tylko decyzję.

Andzulina-to super(że macie MC)najważniejsze,że już jest decyzja.Tam są numery Waszych kart i w razieWU idziecie do lekarza właśnie z tymi numerami(gdyby była konieczność zanim przyślą karty)
Monidan-a mogę prosić link do stronki z formularzem na tą kartę(my mamy,ale chciałabym i Danielkowi wyrobić)
Co do becikowego-trzeba próbować...jeśli się raz odpuści,to zawsze będą nas dyskryminować:/
Madbebe-też tak myślę,tyle tylko,że u mnie podobna sytuacja jak u Ciebie-jedna wizyta w 5 mies...Może się koleś da namówić na pieczątkę,zobaczymy...Ale we wniosku jako adres zamieszkania wpisałaś tutejszy,tak?

:no:wszedzie mam polskie adresy, z wyjatkiem umiejscowienia,gdzie na formularzu wymagany jest ostatni adres zamieszkania w PL plus adres zza granicy.Babka kazala mi tak wpisywac,bo niby ma to zalatwiac,jakbym byla w PL:confused:
Lubiczanko,ale nie jest juz przeciez wymagane udowodnienie 3wizyt w ciazy-zawiesili to prawo do konca 2011 bodajze,tylko u nas np.sa niedoinformowani,niestety.
to do wyrobienia karty online- https://www.sspcrs.ie/ehic/e111page.jsp?lang=null
I my zalatwilismy z ta karta pomyslnie w koncu!Dalam A. dzis paszporty,akt ur. i papier z PPSem malej,zeby nie bylo,a pani - a paszport dziecka?-A.na to ze czytal w internecie i nie ma zadnego wymogu odnosnie paszportow!Wziela wszystko,skserowala i tyle-za 10dni ma byc:-)Malpa jedna!

:no:Jest do pobrania ze stronki,jeden dla calej roodzinki.Wysle Ci na maila tylko prosze o adres:tak:
yyyyy..ale formularz odnosnie tej karty czy umiejscowiena?

Dziewczynki - ja was proszę o pomoc, bo zaraz mnie trafi:wściekła/y: dostałam właśnie MC, ale tylko dla Igora. aplikowałam dla całej rodziny. czyli znaczy to, że każdy ma kartę osobno???:confused: i do tego zrobili mi błąd w nazwisku - czyli muszę jechać i odkręcać:confused:

reklama
Andzulina-nie pamiętam,ale karty chyba rzeczywiście przychodzą do każdego osobno:)co do błędu-na mojej każdej jednej jest coś zle ale ja się nie przejmuję;)))
mADBEBE-AAA WIDZISZ-NIE WIEDZIAŁAM(ALE Z NASZYMI URZĘDNICZKAMI LEPIEJ MIEĆ TAKIE WYNALAZKI;))i dzięki za link:)

Do góry