reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

ssanie kciuka

reklama
Gorzki lakier do paznokci nie działa, plaster też nie. Innych pomysłów brak, a nie mamy już siły do tego kciuka. Chowa się, zasłania, byle tylko palucha possać...

moja prawie 5 letnia corka ssa palca od urodzenia
smok z palcem zawsze przegrywal
probowalam rowniez lakieru gorzkiego-zadna przeszkoda,nawet tlumacze dzien w dzien,ze bedzie miala krzywe zeby od tego ssania palca
nawet po czasie zaczelam ja straszyc,ze dzieci beda sie z niej smiac jak bedzie miala krzywe zabki,ale gdzie tam! nic nie dziala!
stomatolog ma Hani uzebienie pod kontrola od 3 r.z.,na kazdej wizycie sie pyta czy mala dalej ssa
sam stomatolog powiedzial,ze powinna nie dlugo skonczyc,ale ja widze,ze sie nie zpaowiada,bo palca ssa coraz czesciej :no:
dolne jedynki juz sie wykrzywily lekko do srodka
nie mam sil ani pomyslow jak mala oduczyc :no::-(

Carlaa - a moze mala jeszcze za mala? my podjeclismy powazna probe w kwietniu tego roku, czyli miesiac przed 3cimi urodzinami corki. Pomalowalismy jej paznokcie i nalepielismy te naklejki na paznokcie, mala chciala, bardzo jej sie podobalo. POwiedzielismy ze nie moze teraz ssac bo lakier i naklejka zostana w brzuszku. W pierwsza noc nawet usnela bez kciuka! Niestety pozniej bylo coraz gorzej. Mala w ciagu dnia robila sie okropnie marudna i placzliwa, w koncu probowala brac kciuka do buzi i sprawdzala czy faktycznie lakier sie zmyl. O spokojnym zasnieciu nawet nie bylo mowy. Odpuscilismy po 2 dniach. wplyw mial rowniez fakt ze bylismy wtedy na urlopie w Pl u dziadkow, wiec mala nie byla u siebie. Po powrocie do domu do UK odpuscilismy na jakis czas. I dopiero teraz podjeclismy kolejna probe. Odstawilismy ulubiona podusie-przytulanke (chowam ja w dzien o czym powiadomilam mala), bo zauwazylam ze jak mala ma podusie w poblize to od razu paluch wedruje do buzi. W dzien mala praktycznie w ogole nie ssie, czasem zdarza sie ze wlozy kciuka do buzi to kaze jej wyjac i mowie ze jest juz zbyt duza dziewcynka i ze tak robia tylko male dzieci. Mowie tez o skrzywieniu sie zabkow i o tym ze plauszek bedzie brzydki. Znajoma ma aparat na zebach i powiedzielismy malej ze to od ssania kciuka i jak bedzie tak robic to Pan dentysta tez jej zalozy takie druty. Chyba pomaga. Niemniej jednak na wieczor podusia wraca do lozka i kciuk idzie w ruch zeby zasnac. Boje sie odebrac jej jeszcze to, bo bardzo ladnie nam zasypia. Wiec narazie chcemy opanowac ten nawy w dzien a pozniej zajmiemy sie wieczorami. Nie wiem czy to dobry sposob.....
Lilka - twoja to juz duza dziewczynka, duzo rozumie, nie wiem za bardzo jak mozna zadzialac w tym wieku....a zaobserwowalas jakas zaleznosc kiedy mala wklada placa do buzi? Moja jak sie nudzie lub bajki oglada to paluch wedruje, wtedy musze jej przypominac i znajdywac zajecie...

mummy moja corka jest uzalezniona jeszcze od pieluszki przy buzi,gdy wlanczam bajki to oczywiscie przytula do twarzy pieluszke tetrowa i paluszek do buzi..
zje sniadanie potrafi palec do buzi
jak idzie spac no to obowiazkowo palec do buzi
ogolnie jak ma zajecia,ktore bardzo ja absorbuja to o palcu zapomina
jednak teraz przez okres wakacyjny,gdy cale wakacje wakacjujemy a kazdy dzien jest spokojny bez wielu wrazen,palec do buzi czesciej wedruje.. nie mam sil juz jej oduczac,bo nic nie poskutkowalo i odpuscilam...w koncu kiedys sama zrozumie,ze tak jest brzydko i smiesznie
najgorsze to,ze moze nosic aparat kiedys,ale mam cicha nadzieje,ze nim wypadna mleczaki mala sie oduczy :sorry2:

witajcie!
moja córka także ssała -nie palca a kawałek dłoni nawet sie jej zgrubienie zrobiło
podobnie jak wy stosowalam siłowe metody
-zabieranie - plastry zaklejanie-smarowanie lakierem gorzkim czy musztardą itp
dzis wiem że to bez sensu

emocje kierują - dlatego skupiłam sie na emocjach po waznej rozmowie... masowałam niunie a jak widziałam że rączka do ssania idzie nie zwracałam uwagi tylkozajmowałam jej rączki (pokazujac i skupiajac uwage na problemie nasila sie go! to tak jak z jakaniem....zwracasz uwage poprawiaasz nasilasz....) masowanie cwiczenia relaksujace (mimo że to spokojna osóbka była) pomogły- zwróciłam uwage że ssie gdy-odczuwa strach luzb znuzenie.....wiec ciezkie i trudne emocje dla dziecka! strach....wyciszenia szukałaa znuzenie powodowało ucieczkę w sennosc.
dzis nie ssie -samo przeszło :)
spokoju bbabeczki :)

reklama
tak jak szczesliwa pisze - trzeba wyeliminowac czynnki ktore sprawiaja ze mala ssie palca, u nas jednym z nich byla/jest podusia, a polza tym trzeba zajac czas zeby mala zapomniala o kciuku i ja wierze w tlumaczenia tez - rozmawia z mala o tym, mowie dlaczego nie powinna tego robic i dlaczego podusie odkladamy w dzien i dostajemy dopiero wieczorem do spania. Naszej malej tez powoli zaczely sie krzywic zabki - gorne jedynki, wiec mam nadzieje szybko pozbyc sie tego nawyku.

Do góry