Ciąża trwa 40 tygodni licząć od OM (tak liczą lekarze). Ale tak na prawdę trwa 38 tygodni bo zapłodnienie następuje ok 2 tygodnie po @. Ciąża jest jesli beta wynosi >5 (załóżmy bo to zależy od labo). U jednej z Was pierwszy przedział to 1-2 tydzień u drugiej 3 tydzieć stąd wiadomo, że jedno labo liczy ciąże jako 40 tyg (od OM) a drugie 38 tyg (od zapłod). Mam nadzieję, że jasno wyjaśniłam. Domka a ciebie pewnie zapytali tylko po to czy żeby sprawdzić czy jest sens robić badanie bo do na wynik to nie ma żadnego wpływu. Po prostu badają krew i tyle.
reklama
Mizzah
Fanka BB :)
Ja też nie.
Chodziło o mi o twoja wypowiedź gdzie " Domka Twoje labo liczy od dnia zapłodnienia a labo Mizzah od dnia ostatniej @ stąd takie różnice. Nie chcę Cię martwić Domka ale według tych norm jesteś w 6-7. Czyli bliźniaki
", gdzie napisałaś, że moje labo liczy od ostatniej @. Dlatego zadalam pytanie w jaki sposob skoro nie wiedzieli kiedy mialam ostatnia miesiączkę...mnie NIKT nie pytal tak jak Domkę. Siadłam na fotel, babeczka pobrała i zglosilam sie po wynik.
Dobra, ja też zajarzyłam czyli jestem w 5 tyg wedlug 40 tygodniowego pomiaru lekarskiego a betowego w 4....tylko, ze skoro w moim laboratorium beta jest od ostatniego okresu to jestem w 4 aaaaaaaa
kurde juz mi sie pokickało
Moze dla mnie, jak krowie na miedzy??
Chodziło o mi o twoja wypowiedź gdzie " Domka Twoje labo liczy od dnia zapłodnienia a labo Mizzah od dnia ostatniej @ stąd takie różnice. Nie chcę Cię martwić Domka ale według tych norm jesteś w 6-7. Czyli bliźniaki
Dobra, ja też zajarzyłam czyli jestem w 5 tyg wedlug 40 tygodniowego pomiaru lekarskiego a betowego w 4....tylko, ze skoro w moim laboratorium beta jest od ostatniego okresu to jestem w 4 aaaaaaaa
kurde juz mi sie pokickało
Moze dla mnie, jak krowie na miedzy??

Ostatnia edycja:
Mizzah czy labolatorium czy lekarz licząc wiek ciąży zakładają, że owulacja i zapłodnienie nastąpiło książkowo czyli ok 14-15 dnia cyklu. Więc jako rzeczywisty początek ciąży liczy się 3 tydzień (dodają 2 tygodnie). Pamiętajmy, że beta jest jedynie poglądowa i jak widzicie na jej podstawie nie da się okreslic wieku ciąży. Dletego rzeczywisty wiek ciąży można skorygować na podstawie usg i pomiaru zarodka. U mnie owulacja była w 19 dc i potwiedziło się to na usg że ciąża jest mlodsza o 3-4 dni od terminu z OM. Ale lekarz stwierdził, że nie zmienia to terminu porodu i liczymy z OM.
reklama