• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Starania po raz pierwszy :)

Ściskam Cię mocno Dziurko i wysyłam pozytywne fluidki ;p żeby się wszystko dobrze poukładało..
fluidki spokoju i szczęścia **************************************************************************************************************************************************************************************** :D

reklama
Neciucha: Gratuluje z całego serca <przytula>

Dziurka:O kurde ja to nie potrafie tak sie nie odzywać nawet jak cos przeskrobie to zaraz płacze w łózku nie potrafie sie nie odzywać :)

Załozyłam sklep internetowy

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Poleżałam trochę ale zatęskniłam :) nie wiem ile posiedzę bo teściowa piekła skrzydełka i coś mi ten zapach nie leży :dry:

mineralna podziękuję jak będę pewna bo jeszcze to do mnie nie dociera :)

Ostatnia edycja:
Ja to nie wiem, ale teraz jak poszedł zapach jak wyjęła z piekarnika to musiałam wyjść. Popatrzyła na mnie dziwnie jak odmówiłam skrzydełka :-D

ja tylko pić nic więcej jakoś na jedzenie nie mam ochoty

hej dziewuszki

dziura współczuję teściowej i braku empatii ze strony męża, ale z biegiem czasu na pewno wszystko jakoś sie unormuje. Powiem Ci na pocieszenie, że nawet gdyby Cię wspierali to i tak bys się denerwowała i przejmowała dzieciaczkami, uspokoisz się po 20 tc, wiem że słabe pocieszenie ale takie uroki ciąży ;-)

a czy była dziś Fifka? albo może któraś z Was zna się na sprawach macierzyńskiego i ZUSu?
Dostałam wykaz składek, które odprowadził pracodawca - składki nalezne na ubezp. społeczne i ubezpieczenie zdrowotne i teraz mam takie pytanie, macierzyński będzie mi wypłacony ze składek na ubezp. społeczne czy zdrowotne i ile z tej sumy, którą mi podali to będzie netto?

Donia nie wiem szczerze mówiąc jak to jest... myślałam, że macierzyńskie to równowartość 100% wynagrodzenia!

Dziurko Ty się kochana nie denerwuj bo to nie ma sensu. Jak będziecie kiedyś na spokojnie rozmawiać to po prostu mu powiedz, że boli Cie to, że słucha siostry i mamy i wyraźnie daje się przekabacić na ich stronę! Ale przede wszystkim się nie denerwuj!!

Donia jak Ci się chce to możesz poczytać, może coś tam znajdziesz... http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431

Ostatnia edycja:
ma_gdalena dzięki, ale możesz jeszcze raz wkleić ten link?
masz rację macierzyński to 100% wynagrodzenia, ale ja zarabiam w każdym miesiącu naczej a poza tym to jest 100% wynagrodzenia minus...no właśnie, minus co? te standardowe pochodne (ZUS, podatek itp)?

reklama
Dziureczko, strasznie mi przykro, ze mąż tak reaguje. Pewnie mu nagadały, tam się napatrzył i uwierzył, chłopa to łatwo skołować. Widzisz, ja mam szczęście, bo nie płacę, ale za 3d też bym wybuliła 300 zł, tylko nam lekarz zniżkę dał. Płać i uspokój się w ten sposób, bo za darmo nikt Ci porządnie nie zrobi. Przynajmniej ja tak uważam. A Twój spokój i zdrowie Maluszków najważniejsze.

Donia, nie wiem dokładnie, ale... Ja teraz jestem na L4 i ono ma taki sam wymiar jak potem macierzyński i to wychodzi średnia z 12 miesięcy przed powstaniem niezdolności do pracy. Czyli... U mnie to było tak, ze w marcu byłam chora, potem była ciąża, więc policzyli mi dwanaście miesięcy wste4cz od lutego, bo to był pełny miesiąc. I policzyli mi średnią z tego, co dostawałam do ręki, bo ja też mam różne wypłaty. Czyli liczysz sobie dwanaście wstecz z konta, to co przyszło i dzielisz na 12 i masz przybliżoną kwotę... Ona się zmienia, bo nie jest stała co miesiąc, w zależności od ilości dni w miesiącu, raz to jest 50 zł więcej, mniej, zależy ile zarabiasz.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry