• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Starania po raz pierwszy :)

reklama
Lamiav no Rudę włosy są fajne! :-D Ja bym niby chciała nieco się "rozjaśnić" na jakiś "miedziany" odcień ale ja mam teraz za ciemne włosy i farbę musiałabym ściągać... :dry: ale jako że ja uwielbiam mieć długie włosy (teraz mało mi do pasa już brakuję) to szkoda mi ich bo później znowu będę musiała je ścinać i na nowo odhodować...

Netka to odpoczywaj żebyś później problemów ciążowych nie miała... NIE PRZEMĘCZAJ SIĘ!

Co do książki jeśli masz czas i możliwość to mi mogłaby się przydać :*

A co do pytań:
1. Pampers, choć ja miałam Haggiesy i też nie narzekałam.
2. ja mam 5 i mi styka, choć pranie robię co drugi dzień rzeczy Konrada i tych pokrowców. Nie jest ich wcale za dużo i jakbym miała nawet 6 bym nie narzekała :-D
3. Ja używałam samych gazików nasączonych już spirytusem. Co prawda dużo ich potrzeba bo przy każdym przewijaniu trzeba go przecierać, ale u mnie się sprawdziły (miałam 150 sztuk)
4. Ja miałam jedna paczkę ale ich nie używałam w szpitalu bo tam nam dawali to samo z ceratkami. Te podkłady zużyłam w domu - tylko jedna paczkę i przeszłam później na podpaski duże Bella. W domu te ceratki nie były mi potrzebne.
5. Ja mam 10 i jeszcze bym z 10 kupiła... nie używam ich do pupy bo chowam na pampersach ale one są super do wycierania noska, buźki,... podkładania pod buzie zeby maleństwo nie ulewało na poduszkę. Do kładzenia na ramię kiedy dziecko odbija...ogólnie ciągle mam pieluchę tetrową gdzieś pod ręką. I tak jak pisałam wyżej - ja robię pranie co drugi dzień...
6. caretkopieluszki fajowa sprawa kiedy jesteś gdzieś w gościach i chcesz maleństwo przewinąć (w razie jak się zasika nie pomoczy wersalki) no i czasem jak pupkę trzeba powietrzyć w razie odparzeń się przydają. Ja mam 2 sztuki i styka :-D Flanelowych mam 5 ale dla mnie by starczyły 2... bo ja wole używać tetrowych. Flanelowe czasem jako kocyk czy "podkład" się przydają.
Okryć kąpielowych też mam 2 i styka mi
Potrzebna jeszcze oliwka - u mnie się sprawdza, oliwie małego po kąpieli. Termometr elektryczny się przyda, Miekka szczoteczka do główki, plastikowe pojemniki na segregowanie drobiazgów. Aplikator do noska (np, Frida) - niezastąpiona pomoc przy katarze, woda morska do aplikowania do noska, wkładki laktacyjne (ratują życie jak z cycek cieknie), sól fizjologiczna do przemywania oczek, Kocyki ja mam 3, bardzo sie przydają bo kołderka na początku moze być za sztywna na takie maleństwo. smoczki o ile chcesz dawać bo bardzo uspokajają malucha jak ma wzmożony odruch ssania.

No chyba tyle z rzeczy które teraz mi do słowy przyszły...

Sleepy lekarz jest nieodpowiedzialny!!! :realmad: Jak to jak się zacznie?! Przecież u każdej kobiety inaczej przebiega poród! Jedna zdąży dojechać i jeszcze kilka/kilkanaście godzin leży zanim rozkręci się na dobre a inna ledwo do szpitala zdąża bo głowa (w twoim wypadku nogi)są już w kanale rodnym... :angry: ja bym to skonsultowała z innym ginem...

To ze dziewczyny miały rodzić SN a wyszła CC to coś zupełnie innego bo one mogły rodzić w razie czego... a u ciebie jak sie zacznie i pójdzie szybko to co?

Donia tak? O widzisz! :-D Ale jego imieniny już były :-p Niby się obchodzi pierwsze imieniny po urodzinach a Konrada były też w Walentynki :tak:

Magdalena no... Bartek przekracza normalnie rekordy! Konrad teraz 5kg waży i my jeszcze na pampersach 2 jesteśmy :-D

Oj Kwiatuszku ty patrz... jak coś to jedź do lekarza...

A my po spacerku, Konradek był ubrany tak jak w domu tylko sweterek mu założyłam bo na podwórku u nas jest 36 stopni na słońcu! :szok: Gdyby nie lekki chłodny wiaterek to normalnie można by było się ugotować! Ja w samej bluzeczce byłam :-D

Zaraz idę obiad robić. Będzie dzisiaj rybka (dorsz) w sosie śmietanowym z młodymi ziemniaczkami :-D Mmmmmm.... PYCHA!

Ostatnia edycja:
1. które jedynki są waszym zdaniem najlepsze - ja polecam pampers
2. ile pokrowców na przewijak najlepiej mieć - ja mam 1 wystarcza
3. gaziki do pępuszka potrzebne czy starczy sam octanisept
4. podkłady poporodowe potrzebne takie jak ceratka czy coś?- stosowałam fiolet i szybciutko wszystko przyschło
5. mam 5 szt pieluszek tetrowych, ile potrzeba? - o ja mam chyba z 15 i Mało!!
6. pieluszki flanelowe, ceratkopieluszki zamawiać? - flanalowe mam 2 i tylko sporadycznie używam
tak jak dziewczymy pisała: frida ( lub cos podobnego) sól do noska i do oczek, ja małą na początku kremowałam alantanem kremem jak miała suchą skórę - jest świetny do pupci bepanthen, do kąpieli emolium i to chyba tyle na poczatek
a co do zapasu pieluszek to ja bym nie robiła za dużego. Nie wiadoo jak dzidzia zareaguje na dane pieluszki. Jednym pasują pampersy, innych odparzają więc napoczątku wyprobuj, znajdz ulubione a później zacznij zapasy robic. swoją droga mogę polecic pampers premuim care ( używaliśmy przez 2 m-ce bo mała sobie na początku pupcie odparzyłła dadą) a teraz używamy pampers activ baby i tez są super. Próbowaliśmy dady, huggisów i babydream i żadne nam nie pasowały (miałam wrażenie że jakby puchły)

Kurde fifka u mnie 26 w sloncy i wlasnie se zastanawiam co ubrac bartusiowi... kurteczkja mi jeszcze nie przyszla a ma ubrane jeansy, skarpetki, body na krotki rekaw i na to taka bluzeczke na dlugi rekaw.... myslisz zev bluza na tojeszcze wystarczy???

fifka: dawaj mi tu swój obiadek :-)

neciuszka: dobrze ze popytałas i ja poczytałm przy okazji i wiem czego mi jeszcze trzeba :-)

a ja pogadałm z kolezanką na skypie idzie jutro na jakąs operacje serca do szpitaa, juz ma 2ga bo pierwsza na nie wiele sie zdała.
Teraz to mam nudy i nie wiem co robić

Fifka dziękuję :) w weekend w wolnej chwili porobię ci skany i przerobię całość na pdf więc będziesz mieć ją w jednym pliku. że ja wcześniej nie pomyślałam ale mąż tyle książek znosi że nie zawsze patrzę co tam jest ;) ostatnio 6 kodeksów mi przyniósł :-D no to tak zapomniałam że aspirator mam fridę już w domku, smoczki chyba dwa jakieś też się zaplątały i kupiliśmy ostatnio jakieś dwie paczki chusteczek nawilżanych. ostatnio od mamy dostałam 3 różne koszyczki na drobiazgi i jeden taki fajny wielki co wejdzie mi fajnie pod łóżeczko jak coś bo likwiduje sklep i ma tego pełno to już z głowy :)

laktator postanowiłam że kupimy jak coś po porodzie już jak się okaże czy mogę karmić. no spora mi ta lista wychodzi jeszcze ;) ale chcę spisać bo zginę z tym wszystkim. jeszcze muszę sobie na osobną kartkę pospisywać kolory farb i z jakiej firmy były. a ja po świętach poza prasowaniem i praniem będę dyrygować tylko chłopakami przy wszystkim hihi

ewika dzięki :*

lamia no zbieram te informacje bo w sumie trzeba się powoli wziąć za skompletowanie tego wszystkiego

ja na obiad mam filety z mintaja i myślałam je upiec w piekarniku z warzywami takimi jak na patelnię

Ostatnia edycja:
dorzucę kolejne pytania bo chcę dokończyć wyprawkę zaraz po wypłacie i tak rządek pytań może mało mądrych z mojej strony do doświadczonych kobitek co i ile przydatne. o pieluszki już pytałam policzyłam w sumie te 2 opakowania mam 70 szt jedynek ale tak:
1. które jedynki są waszym zdaniem najlepsze
2. ile pokrowców na przewijak najlepiej mieć
3. gaziki do pępuszka potrzebne czy starczy sam octanisept
4. podkłady poporodowe potrzebne takie jak ceratka czy coś?
5. mam 5 szt pieluszek tetrowych, ile potrzeba?
6. pieluszki flanelowe, ceratkopieluszki zamawiać?
posiadam na chwilę obecną okrycia kąpielowe 2 szt, jakiś sudocrem, mydełko bambino, kocyk i ubranka, pościel do łóżeczka dwa komplety co jeszcze jest potrzebne poza przewijakiem, podkładami popoodowymi?

1. Potwierdzam dobrze na początku mieć pampersy, potem przy dwójkach można eksperymentować.
2. ja nie mam żadnego i nie potrzebuje :-)
3. octenisept wystarczy, ja nakupywałam tyle nasączonych gazików i nie zużyłam ani jednego.
4. można mieć do 10, chociaż w szpitalu dają, a w domu nie użyłam ani jednej ceratki
5. oj dużo więcej, tetra to przydaje się do wszystkiego, można mieć od 10-20 sztuk.
6. flanelowe są fajne używam do kąpieli i czasem do przykrycia, ceratkopieluszek nie mam, chociaż mamy które używały polecają.

Ja mam 2 okrycia kąpielowe i chętnie bym jeszcze dokupiła, ale muszę pomyśleć. A reszta tak jak dziewczyny pisały. Frida na pewno, sól fizjologiczna lub woda morska do nosa. Też bym polecała zestaw do podawania lekarstw. Bo jak będziesz podawać np witaminki w kropelkach to się przyda pipeta czy łyżeczka. Pomyślałabym też o laktatorze. Ceratka do podłożenia przyda się na wyjścia gdy będzie trzeba przebrać dziecko.
Z bajerów, leżaczek bądź huśtawka, karuzela, później jak dziecko będzie rosnąć jakieś zabawki, gryzaki, maskotki. Przyda się też lampka nocna. No i rogal do karmienia czy nawet położenia dziecka.

Ael Bartuś waży dużo bo jak wychodziliśym ze szpitala to ważył 3180 i to było w 6 dobie życia! W 3 tygodniu ważył już 4200 a w 6 tak jak pisałam 5800 ale lekarka powiedziała, że pięknie przybiera i że jest grubiutki ale widocznie tyle potrzebuje i nie widziała żadnych przeciwskazań! Powiedziała, że jakby tyle ważył na sztucznym mleku to byłoby gorzej....

Mój kochana ważył po wyjściu ze szpitala 3560 g. Teraz na MM ładnie mi przybiera. Ale jak mówię, niewiele zostało do 4 kwietnia, poczekaj i przekonaj się do wagi małego. Myśmy też ważyli małego to potem okazało się że jest 400 g różnicy.

Dobra zmykam, dzień pełen roboty, ktoś będzie tęsknił?

Ael dzięki, rogala mam zapisanego, a jeśli chodzi o bajery typu leżaczek karuzela jak mi nie przyśle ta z anglii do porodu to po porodzie się kupi. teściowa sama się do mnie odezwała w tym tygodniu że ona nie kupuje nic bo nie wie co bo tyle ciuszków mamy itp, to jak coś będą mogli kupić karuzelę czy coś.

aaaa miałam pytać o to czy kupić przed porodem jakąś herbatkę koperkową czy rumiankową żeby mieć w razie czego w domu?

reklama
Magdalena a ja wiem... ja mam w domu też taki cienki kombinezon z polaru i pewnie bym go ubrała... U nas jest gorąco niby, ale malutki był lekko jeszcze kocykiem przykryty no i czapa na głowie obowiązkowo. Czasem termometr przekłamuję bo nie bierze pod uwagę wiartu który często mocno chłodzi...

Netka herbatek takiemu maleństwo się nie podaję... a przynajmniej nie polecają... Na początek Twoja lekka dieta wystarczy (albo ty możesz je pić) a później kropelki na kolki bobotic. U nas zdały egzamin! :tak:

Eh... Pouciekały... :sorry2: Zaraz mąż wraca i idziemy znowu na spacerek!

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry