reklama
Basati8
Wierzę, że się wkońcu uda
mineralna - przykro mi. tzrymaj sie cieplo. w koncu sie uda!
basati - na temat interpetacji wynikow wykresow to ja czerpie wiedze z Fertility Friend, kwestia tylko tlumaczenia na polski.
Ja szczerze mowiac nie widze zadnych trudnosci w interpretacji wykresow...
Nie chodzi mi o trudności ale o ciekawostki....
ojej... Magda.. ale co ja takiego zrobilam teraz? 
bardzo mi milo
ciesze sie, ze moge pomoc 
aczkolwiek wolalabym miec duzo mniej wiedzy na ten temat. w tym czasie staran juz dwojke dzieci moznaby miec na upartego.
basati - co np? ja jestem bardzo zero-jedynkowa
konkrety mnie interesuja 

bardzo mi milo
aczkolwiek wolalabym miec duzo mniej wiedzy na ten temat. w tym czasie staran juz dwojke dzieci moznaby miec na upartego.
basati - co np? ja jestem bardzo zero-jedynkowa
poczytaj na tej mojej stronce. cos tam jest.
a z doswiadzcenia Ci powiem, ze tylko praktyka mistrza czyni. ja sie najpierw naczytalam i niewiele z tego kumalam i dopiero jak zaczelam sie porzadnie badac to po dwoch-trzech cyklach wiedzialam mniej wiecej o co biega, aczkolwiek szyjka jest dla mnie wciaz czasem zagadka
mi sie zawsze wydaje, ze jest otwarta 
a z doswiadzcenia Ci powiem, ze tylko praktyka mistrza czyni. ja sie najpierw naczytalam i niewiele z tego kumalam i dopiero jak zaczelam sie porzadnie badac to po dwoch-trzech cyklach wiedzialam mniej wiecej o co biega, aczkolwiek szyjka jest dla mnie wciaz czasem zagadka
dotka85
Fanka BB :)
No to jestem przywolalyscie mnie hehe 
Oto infoormacje dla Panow wazne
Czas uplynnienia jest bardzo wazny dopiero po tym czasie plemniki mogą zacząć swoją wędrówkę w ciele kobiety
Kuracja witaminowa dla Panów - menu:
Śniadanie:
- Kwas foliowy x 1
- Wit. C 600 mg x 1 (na ruchliwość)
Obiad:
- Selen + Wit. E x 2 oraz Wit. B12 x 1 – w trakcie jedzenia (na ilość i jakość)
- Multiwitamina z Rzeń-szeniem – po obiedzie (na ogólną wytrzymałość)
11:00 i 16:00:
- L-karnityna plus z chromem 300 mg do ssania (na ruchliwość)
Kolacja:
- Salfazin x 1 (na jakość, ruchliwość i ilość)
ZALECENIA:
• Stres ↓
• Alkohol ↓
• Kawa x 1 dziennie max.
• Dieta (nie jedz: tłuste i smażone; jedz: mięso gotowane, dużo białka jogurty naturalne, ryby, warzywa owoce zwłaszcza banany, kiwi i inne cytrusy + owoce suszone - kupiłam mu orzechy brazylijskie, migdały, morele, żórawinę, pestki z dyni - one ponoc maja mikroelementy ktore sa dobre dla zolnierzykow)
• Pić dużo wody
• Gimnastyka, eliminować nadwagę, więcej ruchu
• Wyeliminować abstynencję
BADANIA:
- Badania hormonów (FSH, LH, Prolaktyna, Testosteron)
- Urolog – badanie jąder w celu sprawdzenia czy nie ma żylaków powrózka
- USG jąder
- Posiew nasienia (w celu sprawdzenia czy są bakterie, wirusy)
- Badanie nasienia MAK – testy anty IgG i IgA (w celu sprawdzenia czy są przeciwciała antyplemnikowe)
- Badanie nasienia (za 3-4 miesiące od kuracji)
CODZIENNIE:
- Witaminki
- Bokserki w dzień, w nocy nic
- Zdrowe odżywianie
- Zero stresu
- Gimnastyka
- Chłodny prysznic jajeczek 3-5 minut
NAZWY STOSOWANE PRZY OCENIE EJAKULATU:
Normozoospermia - ejakulat prawidłowy
Oligozoospermia – liczba plemników mniejsza niż 20 mln / 1 ml
Astenozoospermia - mniej niż 50% plemników w ruchu prawidłowym postępowym zarówno szybkim jak i wolnym (tj. typu A i B) lub mniej niż 25% plemników w szybkim ruchu postępowym (typu A)
Teratozoospermia - mniej niż 30% plemników o prawidłowej morfologii
Oligo-asteno-teratozoospermia - zaburzenia liczby, ruchliwości i morfologii (może być też kombinacja tylko dwóch cech nieprawidłowych)
Azoospermia - brak plemników w ejakulacie
Aspermia- brak ejakulatu
Inne:
Ciekawa strona - dużo informacji - http://www.nieplodnosc.pl/artykuly
Oto infoormacje dla Panow wazne
Czas uplynnienia jest bardzo wazny dopiero po tym czasie plemniki mogą zacząć swoją wędrówkę w ciele kobiety
Kuracja witaminowa dla Panów - menu:
Śniadanie:
- Kwas foliowy x 1
- Wit. C 600 mg x 1 (na ruchliwość)
Obiad:
- Selen + Wit. E x 2 oraz Wit. B12 x 1 – w trakcie jedzenia (na ilość i jakość)
- Multiwitamina z Rzeń-szeniem – po obiedzie (na ogólną wytrzymałość)
11:00 i 16:00:
- L-karnityna plus z chromem 300 mg do ssania (na ruchliwość)
Kolacja:
- Salfazin x 1 (na jakość, ruchliwość i ilość)
ZALECENIA:
• Stres ↓
• Alkohol ↓
• Kawa x 1 dziennie max.
• Dieta (nie jedz: tłuste i smażone; jedz: mięso gotowane, dużo białka jogurty naturalne, ryby, warzywa owoce zwłaszcza banany, kiwi i inne cytrusy + owoce suszone - kupiłam mu orzechy brazylijskie, migdały, morele, żórawinę, pestki z dyni - one ponoc maja mikroelementy ktore sa dobre dla zolnierzykow)
• Pić dużo wody
• Gimnastyka, eliminować nadwagę, więcej ruchu
• Wyeliminować abstynencję
BADANIA:
- Badania hormonów (FSH, LH, Prolaktyna, Testosteron)
- Urolog – badanie jąder w celu sprawdzenia czy nie ma żylaków powrózka
- USG jąder
- Posiew nasienia (w celu sprawdzenia czy są bakterie, wirusy)
- Badanie nasienia MAK – testy anty IgG i IgA (w celu sprawdzenia czy są przeciwciała antyplemnikowe)
- Badanie nasienia (za 3-4 miesiące od kuracji)
CODZIENNIE:
- Witaminki
- Zdrowe odżywianie
- Zero stresu
- Gimnastyka
- Chłodny prysznic jajeczek 3-5 minut
NAZWY STOSOWANE PRZY OCENIE EJAKULATU:
Normozoospermia - ejakulat prawidłowy
Oligozoospermia – liczba plemników mniejsza niż 20 mln / 1 ml
Astenozoospermia - mniej niż 50% plemników w ruchu prawidłowym postępowym zarówno szybkim jak i wolnym (tj. typu A i B) lub mniej niż 25% plemników w szybkim ruchu postępowym (typu A)
Teratozoospermia - mniej niż 30% plemników o prawidłowej morfologii
Oligo-asteno-teratozoospermia - zaburzenia liczby, ruchliwości i morfologii (może być też kombinacja tylko dwóch cech nieprawidłowych)
Azoospermia - brak plemników w ejakulacie
Aspermia- brak ejakulatu
Inne:
- asthenozoospermia: ogólny odsetek ruchliwych plemników - poniżej 50%, odsetek plemników o ruchliwości postępowej typu a – poniżej 25%, odsetek plemników o ruchliwości typu a + b – poniżej 50%
- oligozoospermia: obniżona liczba plemników w 1 ml nasienia - poniżej 20 mln plemników / ml; obniżona ogólna liczba plemników w całym ejakulacie - poniżej 40 mln plemników / ejakulat
- cryptozoospermia: obniżona liczba plemników w 1 ml nasienia - poniżej 1 mln / 1 ml
- polizoospermia: podwyższona liczba plemników w 1 ml nasienia - powyżej 250 mln plemników / ml
- teratozoospermia: obniżony odsetek plemników o prawidłowej budowie - wg Krugera poniżej 14%
- asthenooligoteratozoospermia (AOT): występowanie wszystkich powyższych wad razem
- hipospermia: objętość ejakulatu poniżej 2 ml
- hiperspermia: objętość ejakulatu powyżej 6 ml
- leukospermia: powyżej 1 miliona leukocytów w 1 ml nasienia
Ciekawa strona - dużo informacji - http://www.nieplodnosc.pl/artykuly
Ostatnia edycja:
magenta :)
pok jest to co dotka pisala
Upłynnienie strasznie dlugie, max jest 60 minut, żołnierzyki sa zdolne zaczac swoja wedrowke w ciele kobiety dopiero po upłynnieniu (moj mial wynik10 minut), z tego wynikalo by ze musialabyc lezez na lozku 2 h !!! zeby nasienie bylo w tobie zdolne aby dopiero rozpoczac wedrowke
objetosc duza bardzo, czyli ma nadprodukcje spermy
morfologia - tylko 2% porzadnie zbudowanych
ruchliwosc za mala, norma to A > 25, lub A+B>50, u ciebie ogolenie tylko 8 % ruchliwych
Diagnoza:
Asthenozoospermia - nieprawidlowa ruchliwosc
Hiperspermia - za duża ilosc spermy w ejakukacie
Teratozoospermia - nieprawidlowa budowa
Wyniki jak sama chyba zauwazyals kiepskie ale sie nie zalamuj, moj tez ma kiepskie i dopiero zaczynamy walke. Duzo poczytalam o tym w ostatnim czasie i najwazniejsze ze sa plemniki to polowa sukcesu bo sa tacy ktorzy nawet ich nie maja.
Pamietaj ze proces spermatogenezy trwa 72 dni + 2 tyg jeszcze jak schodzi ona do nadjadrzy, po takim czasie dopiero mozna sprawdzic ponownie jakosc nasienia w badaniu
Kup mu witaminki potrzebne i go faszeruj.
Ogolne zalecenia to:
- Witaminki
- Zdrowe odżywianie
- Zero stresu
- Gimnastyka
jak by co strona 986-987
Upłynnienie strasznie dlugie, max jest 60 minut, żołnierzyki sa zdolne zaczac swoja wedrowke w ciele kobiety dopiero po upłynnieniu (moj mial wynik10 minut), z tego wynikalo by ze musialabyc lezez na lozku 2 h !!! zeby nasienie bylo w tobie zdolne aby dopiero rozpoczac wedrowke
objetosc duza bardzo, czyli ma nadprodukcje spermy
morfologia - tylko 2% porzadnie zbudowanych
ruchliwosc za mala, norma to A > 25, lub A+B>50, u ciebie ogolenie tylko 8 % ruchliwych
Diagnoza:
Asthenozoospermia - nieprawidlowa ruchliwosc
Hiperspermia - za duża ilosc spermy w ejakukacie
Teratozoospermia - nieprawidlowa budowa
Wyniki jak sama chyba zauwazyals kiepskie ale sie nie zalamuj, moj tez ma kiepskie i dopiero zaczynamy walke. Duzo poczytalam o tym w ostatnim czasie i najwazniejsze ze sa plemniki to polowa sukcesu bo sa tacy ktorzy nawet ich nie maja.
Pamietaj ze proces spermatogenezy trwa 72 dni + 2 tyg jeszcze jak schodzi ona do nadjadrzy, po takim czasie dopiero mozna sprawdzic ponownie jakosc nasienia w badaniu
Kup mu witaminki potrzebne i go faszeruj.
Ogolne zalecenia to:
- Witaminki
- Zdrowe odżywianie
- Zero stresu
- Gimnastyka
jak by co strona 986-987
magenta :)
dotka a ja tu polowe postow szperalam a i tak mnie wyprzedzilas hehe
reklama
Podziel się: