Magenta a czy Ty masz zamiar starać się o becikowe w Polsce i w Szwecji? Bo ja miałam taki zamiar, w końcu mój mąż pracuje za granicą a ja łożę do polskiego budżetu, ale okazało się, że można tylko w jednym

, nasze dziecko będzie miało podwójne obywatelstwo i liczyłam na to, że w dwóch krajach weźmiemy. Ja rozumiem, że rodzinne to tylko w jednym, tym w którym dziecko żyje, ale taką "nagrodę" w postaci becikowego to powinien kraj dla którego urodził się obywatel urodził płacić, hmm naiwna jestem...
Ael WOW!!! bosko, że spadło Ci więcej niż przed ciążą, też bym tak chciała
Atan policzą Ci od ostatniego zwolnienia, czyli od sierpnia. Bo pomiędzy zwolnieniami musi być 3 miesiące przerwy, a jeżeli mniej to liczą od pierwszego zwolnienia. Kurcze trudno to wytłumaczyć, ale najlepiej zadzwoń do ZUS i przedstaw swoją sytuację, może coś Ci doradzą. A ilu pracowników zatrudnia Twój szef? Bo jeżeli mniej niż 20 (chyba) to płaci Ci ZUS, a jak więcej to pracodawca (a ZUS mu zwraca). Lepiej jak jest więcej pracowników, bo wtedy masz macieżyński w dniu wypłaty, a tak to czasem są opóźnienia, Fifka o tym pisała.