neciuszka: o to przepis od ael
Bułeczki drożdżowe od Ael
Ciasto drożdżowe: 2 dag drożdży, 6 dag cukru, 35 dag mąki, 200 ml ciepłego mleka, 8 dag stopionego masła, 2 żółtka, 1 czubata łyżka cukru waniliowego, skórka otarta z 1 cytryny, sól
Nadzienie: 30 dag powideł śliwkowych
Ponadto: 2 dag masła do posmarowania blachy, 5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek, 5 dag cukru pudru
Do miseczki wkrusz drożdże i połącz je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł. Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20 minut. Posyp cukrem pudrem
Neciuszka a ty mi narobiłas smaka na pizze i juz wieczorkiem idziemy na pizzze z siostra i jej menem :-)
mineralna: to moze do gina jedź nich ci podłapie to co szew puścił