reklama

Styczen 2011

reklama
Blondi 22 tydzień to bardzo dobry moment na rozpoczecie zajęć w szkole rodzenia.
Eevciaa ale super pamiatke masz, jak ślicznie dzidzia wygladała :)
Klaudoos tylko sie nie odchudzaj, po prostu twój organizm tak reaguje na ciążę a nie inaczej.
U nas dzisiaj zimno i cały dzien leje deszcz, nawet na spacer nie można wyjść. No gdyby to nie był sierpień to powiedziałabym, że to juz jesień.

Eewcia - no pięknie, masz już niezłą pamiątkę:) I ładna dziewczyna z Ciebie:)

Malutka- czemu nie- możemy się umówić któregoś dnia:)

O szkole rodzenie jeszcze nie myślałam, ale trzeba będzie się powoli rozglądać:)

Klaudoos-moze spróbuj zwykłe pieczywo zastąpić tym chrupkim wasy? moja kol to w ciązy jadła zamiast zwyklego chleba,bo tez dużo jej skoczyło.Są rózne rodzaje tego chrupkiego chlebka:-).I smażonego też nie jadła.

Też jem małe porcje,bo jak zjem więcej to zgaga mnie męczy:-(

Tu macie moja mala gwiazde tv :-) hehe: 26 sierpnia - Telewizja Polska SA. Ja wyszlam smiesznie ale co tam, to i tak pare sekund :-p a nie codziennie sie jest w tv :-D. Wlaczcie tak od 11min40sek. Moja cora 2 letnia mi cos poprzyciskala na klawiaturze i nie mam polskich znakow. Nie wiecie jak je wlaczyc?
fajnie - twoja dzidzia jeszcze nie na świecie a już w telewizji występuje :)) Może faktycznie gwiazda będzie :)

claudia - a chodzisz prywatnie czy państwowo?
normalnie z NFZ każdej kobiecie ciężarnej przysługuje takie usg połówkowe za darmo

karlita - gratulacje! ale super że będzie chłopczyk! :-)

klaudoos - no to poszaleliście :-) super zakupy! widzę, że to co trzeba, nie za dużo, nie za mało :-)

szalom - trochę pamiętamy ;-) :-) ale nie pamiętałam, że jesteś taka młodziutka :-) chyba najmłodsza styczniówka. no, na pewno na początku trochę zaskoczenie, ale jak maleństwo przyjdzie na świat to wszyscy z miejsca się zakochają!!! a Ty stwierdzisz, że nic lepszego w życiu nie mogło Ci się przytrafić :-)
no i gratulacje z okazji zaręczyn! :-)
jeszcze masz szkołę.. to nie możesz obie tak po prostu na L4 pójść... no a w szkole różnie może być.. przygotuj się na to.. ale musisz być silna.

to prawda, że w suwaczkach jest dziwnie popisane... dlatego po prostu w swoim mam datę porodu, a tygodniem się nie przejmuje...
ja pewnie będe musiała zrobić porządki w naszej szafie i zrobić półkę lub dwie dla Jasia, a komoda zostanie dla maleństwa
i wtedy zacznę szał zakupowy :-D czyli gdzieś pewnie w listopadzie
no i trzeba będzie się tym wózkiem zająć - oddać do naprawy, albo kółka wymienić, bo mi te stare nie pasują...

Kochane, u nas czy chodzisz na NFZ czy prywatnie to badania są płatne, każdy ginekolog kieruje do jedynego w mieście Rutkowskiego i po prostu płacisz i już. Nie słyszałam nic o tym, żeby te badania były darmowe robi je Rutkowski a on pobiera opłaty - chyba 300zł, z resztą muszę się dowiedzieć....

nie dam rady pisać , bo teraz wróciłam do domu i zaraz przyjdą do nas znajomi - odezwę się później

Kochane, u nas czy chodzisz na NFZ czy prywatnie to badania są płatne, każdy ginekolog kieruje do jedynego w mieście Rutkowskiego i po prostu płacisz i już. Nie słyszałam nic o tym, żeby te badania były darmowe robi je Rutkowski a on pobiera opłaty - chyba 300zł, z resztą muszę się dowiedzieć....

nie dam rady pisać , bo teraz wróciłam do domu i zaraz przyjdą do nas znajomi - odezwę się później

Claudia to jest nie możliwe, ponieważ każdej kobiecie w ciąży, która chodzi normalnie na NFZ przysługują trzy badania USG i na takie dostajesz skierowanie od lekarza, pierwsze powinno być (o ile dobrze pamiętam) między 11 a 14 tc i wtedy masz robioną przezierność karkową, następne między 20 a 24 tc i to jest właśnie badanie połówkowe i następne już bliżej końca ciąży. Takie jest moje zdanie jeśli się mylę to mnie poprawcie.

A Ty mówiąc o badaniu za 300 zł zapewne masz na myśli badanie 3d lub 4d które wcale nie jest obowiązkowe

Claudia - to niesprawiedliwe... normalnie to usg jest w 100% refundowane 3 razy w ciąży.
spróbuj może dowiedzieć się w przychodni, albo w szpitalu najbliższym, czy jeśli lekarz da Ci skierowanie na usg możesz przyjść nieodpłatnie? nawet jeśli by Ci przyszło dojechać dalej do szpitala to chyba lepiej niż wydawać 300zł, co jest dużą sumą...
w warszawie zwykłe usg połówkowe to koszt około 120zł-150, także wogóle jestem zdziwiona tą sumą...

Blondi - ja się nie wybieram do szkoły rodzenia, chodziłam poprzednio. Najlepiej chyba zacząć na początku 3 trymestru - u nas przynajniej tak zapisują. Ale zapisać się chyba warto już, bo potem może być ciężko się dostać...
w warszawie szkoła rodzenia jest nieodpłatnie, albo po ok. 200-300zł za 10 spotkań + wizyta w szpitalu.

reklama
A która z was myślała o opłaceniu prywatnej położnej do porodu??
Ja przy pierwszym miałam umówioną,ale nie dojechała bo był to 1 listopad:-D i była daleko gdzieś...tak się szczęsliwie złożyło ze tylko ja rodziłam tego dnia,a na dyżurze były 2 i one obydwie koło mnie chodziły.Bałam się tego ze pojadę rodzić,porodów będzie kilka na raz...a ja zostanę akurat bez opieki....A te położne bardzo mi pomogły i teraz tak się zastanawiam czy też się z nią nie umówić.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry