reklama

Styczeń 2015

ah sąsiad cyklinuje parkiet z jednej strony mieszkania, a panowie koszą trawę traktorkami z drugiej. Dziecko zasnąć mi nie mogło. W końcu padła, ale pewnie dziś będzie z nami siedzieć do późnego wieczora.

A co do becikowego, to u mnie mąż poszedł zaraz po porodzie do poradni gdzie chodziłam i mu od ręki wystawili. Miał mój dowód i kartę ciąży, ale nawet nie wiem czy było potrzebne. Wniosek o becikowe złożył w pierwszym tyg po urodzeniu i jakoś po 2 tyg mieliśmy kasę na koncie. Podobnie pozałatwiał zasiłek macierzyński, a ja tylko podpisywałam papierki.

reklama
tasia u mnie też wszystko mąż załatwiał, ja tylko podpisywałam;)

nulini ja też nie wyobrażam sobie lecieć do innego lekarza. Ona tłumaczyła mi, że on ją uspokajał, że wsio jest ok, dzidzia się rusza, zdrowa, wszystko prawidłowo tylko wód troszkę mało, ale to dokładnie jeszcze zbadamy. To była jej pierwsza ciąża i skoro lekarz powiedział jej że wsio jest ok to cieszyła się i czekała na badanie za tydzień:/

leczo gotowe;)

mój szwagier też tak zrobił jak pisze Tasia ,sam poszedł po porodzie do poradni i tam wystawili mu zaświadczenie

u mnie dziś krokiety z pieczarek i żótym serem

Agulqa zasiłek jest gdy masz umowę do dnia porodu. Gdy ma się normalny macierzyński to musisz w dniu urodzenia zgłosić do pracy fakt o porodzie. Oczywiście może to zrobić ktoś inny, komu to zlecisz. Najlepiej dogadać takie szczegóły z mężem żeby wiedział co ma zrobić.

Bada jadę do Ciebie na te krokiety i nie interesuje mnie że to prawie cała Polska do przejechania

reklama
Kumpela była już u dwóch lekarzy, jej Mąż jest pielęgniarzem więc coś na ten temat wie. Wydaje mi się, że nie ma sensu chodzić do kolejnych i robić sobie nadzieje, za każdym razem rozdrapywać ranę.

Ja za becikowym musiałam jeździć - taka u nas papierologia. W urzędzie skarbowym trzeba było osobiście złożyć wniosek o wysokości deklarowanych dochodów, po 2 tygodniach go odebrać.
A do zaświadczenia nic nie jest potrzebne - przecież lekarz też ma u siebie w papierach informacje, że było się na wizytach i miało robione usg.

Ja też proszę dwa krokiety! :)

U mnie dziś pierogi z truskawkami - obiad na szybko, bo musimy jechać na miasto parę rzeczy załatwić a potem mamy gości.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry