Karmienie dziecka to bardzo intymna i indywidualna sprawa. Ja bardzo chcę i rodzić i karmić naturalnie. Czuję, że to najlepsze co mogę zapewnić dziecku na start. Nie tylko dlatego, że skład mleka mamy jest idealny dla dziecka, ale również dlatego, że zapewnia kontakt skóra do skóry, uspokaja, pozwala dziecku wsłuchiwać się w znajomy rytm bicia serca mamy. Takie tulenie, karmienie i poczucie bezpieczeństwa dla dziecka ale tez wygoda dla mamy. Nie trzeba nic nosić, mieszać, dbać o temperaturę, rozmrażać itp. Nie trzeba wstawać w nocy, żeby karmić, jeśli śpi się z dzieckiem, więc można spokojniej przetrwać noc bez zamieszania.
Nie jestem również przeciwniczką karmienia w miejscach publicznych

serio. Podstawową, naturalną funkcją kobiecych piersi jest właśnie karmienie potomstwa. Oczywiście, przyjemność, erotyka, estetyka piersi są również ważne. Ale z jakiegoś powodu natura stworzyła nas w ten sposób, byśmy były gotowe do karmienia na żądanie bez zbędnych ceregieli. Jeśli dziecko będzie głodne to, jeśli będzie mi dane karmić piersią, nie będę szukała toalet i innych przymusowo ustronnych miejsc. Zdecydowanie przyjemniejsza wydaje mi się ławka w parku na uboczu. Skoro dorosły człowiek może publicznie jeść, dlaczego dziecko nie miało by?
Oczywiście do ekshibicjonizmu mi daleko. Pierś i dziecko można przysłonić pieluszką, chustą, szalikiem, tak by było to intymne i spokojne karmienie. Ale na pewno nie zamierzam się z karmieniem ukrywać i go wstydzić. To jeden z najbardziej naturalnych aspektów życia, piękny, intymny akt bliskości, czułości i zapewnienia bezpieczeństwa. Mam zamiar celebrować go spokojnie i w zgodzie ze sobą

Cieszy mnie, że każda mama może dokonać najlepszych dla siebie wyborów, odciągać mleko, karmić sztucznym lub naturalnie i nikomu nic do tego
ps. Odciągać będę i przyzwyczajać do butli od 2 m-ca. Między innymi po to by od czasu do czasu zostawić dziecko z dziadkami, tatą i zrobić coś dla siebie, chociażby to miało być tylko wyskoczenie na kawę w dorosłym towarzystwie.
ps 2. Karmienie naturalne tak mocno jest wpisane w moje wyobrażenie mojego idealnego macierzyństwa, że śni mi się po nocach, że nie mogę i wszystko idzie nie tak. Ważna sprawa.