Agi.aguullka
Fanka BB :)
Po za tym czasami sa l4 z uwagi na wykonywany zawod, gdzie pracodawca nie moze zapewnic innego stanowiska. I wtedy nie ma wskazania zdrowotnego po stronie kobiety, wiec wtedy kobieta nie musi koczowac w domu
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Dokładnie, L4 chodzone to znaczy, że możesz iść na wizytę do lekarza, do apteki, kupić jedzenie, odebrać dziecko z placówki... Ale to też czasem trzeba gęsto tłumaczyć.Zazwyczaj zus sprawdza L4 osób ktore priwadza własną działalność, czy np nie maja zwolnienia a dalej swiadcza jakies uslugi. Osoby ktore opłacały wysokie skladki zeby otrzymac maksymalna wysokosc zasilku macierzynskiego. Ale.tez.jak pisze dream L4 chodzaceti do lekarza i sklepu po chlep a nie na Malediwy :-)
Niestety znam. Znam nawet 2 przypadki batalii sądowej w ZUS, jeden z działalności - wygrany, drugi z etatu - przegrany.Znacie kogoś kto miał kontrolę ZUS na l4? Ja mam niestety l4 leżące z uwagi na moje wcześniejsze plamienie i pobyt w szpitalu. Czuję się lepiej. Lekarz pozwolił nawet na krótkie spacery. Ale boję się ruszyć z domu bo nie chce mieć nieprzyjemności. Trochę się już pogodziłam z tym że większość czasu spędzę w domu. Ale czasem chciałabym zaczerpnąć poprostu świeżego powietrza...
Tu się nie zgodzę bo w takim wypadku nie powinno być L4 tylko pracodawca powinien zwolnić że świadczenia pracy z zachowaniem wynagrodzenia. Ogólnie jest tak jak dream pisze, czyli l4 to "choroba" nie ciąża i Chodzące tzn do sklepu, apteki czy lekarza. Jeśli chodzi o kontrolę to komputer wybiera losowo wg. Ich ustalonych kryteriów. Osobiście znam dwie osoby które miały kontrolę - nie w ciazy. Teraz tak na pocieszenie za pierwsze 33 dni zwolnienia w roku płaci pracodawca więc wtedy kontroli nie powinnyśmy się spodziewać bo zusu nie interesuje bo nie on płaci, kontrola wtedy tylko jeśli ktoś podkabluje (np pracodawca czy "dobra" koleżanka)Po za tym czasami sa l4 z uwagi na wykonywany zawod, gdzie pracodawca nie moze zapewnic innego stanowiska. I wtedy nie ma wskazania zdrowotnego po stronie kobiety, wiec wtedy kobieta nie musi koczowac w domu