reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe zakupoholiczki - hity i kity styczniówek

u nas żadne karuzelki, maty sie nie sprawdziły. bujaczki też nie. kojec okazał się pomocny ale to juz tak dla polroczniaka. karuzelki nie mielismy tylko taki usypiacz na sznureczku 1 min muzyczki :) starczało.z resztą ludwik przez pierwsze 3 miesiace to byl bardzo upierdliwym typem.

reklama
jeju dziewczyny ja mam wielką chęć skoczyć na stryszek po maciupkie ciuszki mojej córy....popatrzeć, podotykać:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Trafione zakupy z poprzedniej ciąży:
- laktator (szkoda ze dosyc pozno, ale odradzaly go polozne w szpitalu)
- poduszka do karmienia
-poduszka przeciw ulewaniu (kiln)
- mleko modyfikowane (niewazne czy bedziesz karmic piersia czy nie -zapas musi byc w razie deficytu mleczka mamy, czy w razie zapalenia piersi)
-marimer i gruszka do noska
-płyn do kąpieli i mycia włosków 2w1 johnson's baby
- sudocrem
- wkadki laktacyjne
-majtki poporodowe jednorazowe
-kilka przescieradel z gumką
- ceratki ochronne (przed ulewaniem, przydaja sie nawet przed porodem, ja spalam na nich kilka dni przed planowanym terminem porodu, gdyby mialy odejsc mi wody)
- z 40 pieluch tetrowych - do wycierania cialka dziecka, wlosku, pomocne podczas ulewania, przebierania, "sączenia sie" mleka, podczas karmienia, przy kąpieli połozyc na przewijak, na dno wanienki, itd. itp.

Kity:
- poduszka do siedzienia po porodzie - ani razu nie uzyta
-rózne ozdoby do łozeczka typu firaneczki, zaslonki, przescieradelka z koronką - tylko sie to kurzylo, zero praktycznosci.
Bylo za to bardzo ozdobne i znajac zycie i tak sie na to skusze przy drugim dziecku, przynajmniej nie bede musiala kupowac nowych:)

mleko kupiłam jak Kinga miała 10 miesięcy. Wcześniej nie potrzebowałam. więc nie radzę kupować bo moze sie popsuć. Sa przecież w razie co apteki 24/24.
Rogal do karmienia tylko 2 miesiące, potem dzieci były za duże a ja za mała ;) poszedł w kąt
J&J uczula!!! uważać bardzo. szczególnie na serie lawendową. Najlepiej kupić malutkie opakowanie wypróbować bo w razie co wy będziecie miały a to tanie nie jest . to samo inne. Np u nas oboje J&J uczuleni, Nivea Kuba, Ziaja Kinga ;) zgadnij jak nie iwesz. Za to oboje mogli Hip i te beby dream z Rossmana ;)
sudocrem u mnie uczulił oboje. I też kupić malutkie opakowanie, jedno ! ja z Kinią kupiłam duże od razu bo spora oszczędność a potem dobrze że siostra urodziła niedługo bo bym prawie całe w kosz wywaliła. Z Kubą nie zrobiłam tego błędu i w aptekach wyżebrałam kilka próbek ;) i okazalo sie ze sudocrem go też uczula.
i dobra rada od głupiej mamy ;) nie kupować miliona ubranek na 56 i 62 ;) naprawdę dzieci szybko rosna. moje sie urodziły bardzo duże bo Kinga 3850 a Kuba 3650 i 57 cm, 55cm. Te 56 były na 1,5 miesiaca. Ile takie dziecko można przebierać w 1,5 miesiąca! mam bodziaki, śpioszki, kaftaniki ubrane raptem po 2 razy. Może nie warto. Lepiej kupić coś wiecej na 68 i 72 bo to dziecko ponosi dłużej!
acha i buty na 3 miesięczne maleństwo to niewypał. lepiej ocieplaczki albo grubaśne skarpetki i bez antypoślizgów!! Kto wymyślił antypoślizgi na 3 miesięcznego bobasa ! chyba facet bez dzieci !
acha i butelki. Jeżeli zamierzacie karmić piersią to wam sie nie przydadzą a szkoda wydawać kasy. A jak chcecie mm to wystrczy 2 ;) ale za to smoczków będziecie potrzebować wiecej bo sie niszczą w strylizacji. I w tym drugim przypadki potrzebny będzie podgrzewacz i sterylizator. Jak będziecie mamami butelkowymi to zainwestować wto od razu. Ale jeśli cycowymi nie kupować bo przeleży aż mu sie gwarancja prawie skończy. podgrzewcza dopiero jak będzie rozszarzanie diety jest super. A jak podróżujecie sporo to samochodowy ;)

ale sie opisałam.

ps sama sobie napisałam listę a na niej : BĄDŹ ROZWAŻNĄ MAMĄ I NIE POPEŁNIJ ZNÓW TYCH BŁĘDÓW

mąż sie śmieje

A ja myśle że butelkę warto kupić nawet jak się karmi piersią,nie wyobrażam sobie nie mieć tak owej w domu,podawać herbatki itd,niby w mleku matki zawarta jest też woda,ale ja i tak zamierzam poić dzidziusia.
Mleko jeśli nie jest otwarte to się na pewno za szybko nie przeterminuje, a w razie potrzeby dzieciak płacze to nie czas na szukanie apteki(szczególnie nocą).
J&J u nas był;o od urodzenia i nie uczulało.
co do ubranek-zgadzam się nie warto kupowac za dużo na 56...
Podgrzewacza ani sterylizatora nie miałam (dokarmiałam od 2tyg butelką) i nie widze potrzeby zakupu przy następnym

Fajną rzeczą jest rożek,można zrobic później z niego kołderkę
U mnie butelki avent i Lovi super się sprawdziły
Pampersy Dada jak dla mnie lepszych i tańszych nie ma:tak:
Maść na odparzenia polecam linomag-tani i dobry.

ja przy 2 na raz przetestowałam mega rzeczy, ale w tej chwili nie wszystkie przychodzą,więc ajk będę coś jeszcze pamiętać to będę pisać:-)

ja myślę tak jak Miusia, butelka i mleko stać w szafce zawsze powinny. niestety kryzys laktacyjny może nas spotkać nagle. ja jestem tego przykładem, miałam zapalenie piersi i gorączę, nie wolno mi było karmić przy wysokiej gorączce, gdyby nie mleko to dziecko by głodowało, bo niestety nie miał mi kto kupić na już.
u nas żadna maść na odparzenia nie pomogła, Żadna.
alantan plus, na wszelkie wysypki, my mieliśmy ŁZS i alantan był wybawieniem od sterydów
my używany huggisów, są często w promocji w biedronce ;)
my akurat dość długo nosiliśmy ubrania 56, za to przeskoczyliśmy rozmiar 62...
disne mar - poręczna woda morska, co ważniejsze nie robi dziury w mózgu jak reszta :p
polecam każdej mamie zakupić inhalator. na katarek nie ma nic lepszego niż inhalacje a i przy poważniejszej chorobie się przyda
rożek, używaliśmy może przez 2-3 tygodnie...
sterylizator! kochane, po co kupować sterylizator za 90 zł z aventa czy innej firmy? ja kupiłam pudełko do mikrofali, dość duże ale mieszczące się w mikrofalówce i mam sterylizator za 10 zł :tak: to jest na prawdę super rzecz :)
ja nie cierpię śpiochów i pajaców, body + spodenki/rajstopki to mój typ. pajace tylko na noc jako piżamka
podgrzewacz - mega kit, zamiast tego, na noc mały termosik z gorącą wodą, a w butelce trochę zimnej, raz dwa mleko zdobione.

u mnie żadne nie piło mm 1 ani 2 bo Kinga zaczęła pić mm jak miała 11 miesiecy a Kuba jak miał 16. To ja bym musiała wywalić i smoczki i mleko. Nie dawalam herbatek, wody do 5 miesiąca. Jeśli bylo gorąco to łyżeczką ;) I z tego co wiem to bardzo dużo jest takich przypadków ;) Z Kingą miałam nawet od doradcy laktacyjnego zakaz podawania butelki do końca 2 miesiąca bo ona bardzo powoli uczyła sie lapać cyca. Ale jak już sie nauczyła to okazalo sie ze cięgnie jak smok.

A do 11 miesiąca żadne nie piło niczego z butleki :) Kinga zaczynała pić z łyżeczki a Kuba z niekapka.

Za to podgrzewcza używałam praktycznie codziennie bo jak wracałam z pracy mogłam szybko odgrzać jedzenie w tym czasie robiąc coś innego. I nigdy nie było za gorące. Nie mówię tu o mleku tylko zupki albo owoce słoiczkowe. Ale to każda moze sprawdzić czy jej sie przyda na wlasnej skórze - wystrczy nie kupić ;)
za to w mojej mikrofali nie mieści sie żaden sterylizator ;) bo mam niewymiarową żeby mi sie w meblach zmieściła ;) a za swój dałam 60zł to też nie jakiś straszny wydatek ;) moja mikrofala to był wydatek ;)

nie otwierane mleko mm może stań nawet ok 2lata jeśli dobrze pamiętam,butelke ze smoczkiem jak kupisz i nie użyszasz to po co wyrzucać?przecież to nie ma terminu...

Inhalator potwierdzam super rzecz!!!!!!!!

Teraz zastanawiam sie nad termometrem,mam elektryczne,te zwykłe a myślałąm nad laserowym...może ktos coś polecić?

A z odparzeniami to jeszce nie ma nic lepszego jak mąka ziemniaczana:tak:przy następnym tylko w to się zaopatrzę

temat wózków zaraz pewnie się rozpocznie,ale tylko napomkne moja myśl może któraś zimowa mamusia ma już doświadczenie.Planuję wózek odłożyć na "potem",bo jak dzidzia urodzi sie w styczniu to i tak na spacerki z nią nie wyjdę...a jak cos to chwile w nosidełku można,więc myślałam zeby wiosną jak już będzie trosze większe kupić od razu jakąs lepszą spacerówkę...

reklama
Do góry