• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Szafa malucha

A od jakiego momentu zamierzacie stosować pościel, tzn poduszeczkę i kołderkę? Gdzieś czytałam że maluch może zacząć sypiać na poduszeczce od ok. 6 m-ca a kołderką można okrywać po roku, wcześniej dziecko śpi w rożku, śpiworku lub pod kocykiem - doświadczone mamy jak to jest w praktyce ?:confused:

reklama
A ja mam pytanie jezeli łóżeczko jest 120x60 to jaka powinna byc do niego posciel bo bylam w dwoch sklepach i w kazdym mowia inaczej jedne ze 90x120 a drugie ze 100x135 ja bym kupila 120x90 ale czy to dobrze?

Pycia,
ja kupuję tą większą. Obie są za duże do łóżeczka, tzn. trzeba je podwijać. A ta większa na dłużej starczy. I składa się w łóziu idealnie na pół.

Szopka
też słyszałam że podusia i kołderka na początku się nie przydają (kołderka już prędzej). Dlatego ważniejsze są inne elementy pościeli.

Ale ja do tych niedoświadczonych mam należę....:zawstydzona/y:

Esia ja od lat tak dla jak psa i kotów używam frontline i nic a nic mi nie przywlokły, czasami jakiegos upitego kleszcza tylko psiak przyniósł ale to jak zapomnieliśmy powtórzyć zabieg, a z pchlami go kupiliśmy i od tamtej pory ani jenej malutkiej u nas wdomku nie bylo :tak: także śmiało polecam:)
Wiem, sprawdziłam - najpierw stronghead (chyba tak się pisze) - wybiło dorosłe ale nie ruszyło larw i dopiero frontline podziałał kompleksowo. Profilaktycznie nie używamy, bo futra są domowe - przywlokły cholerstwo z tarasu :szok:

Kachasku ręcznik kąpielowy mam taki sam!!! Tylko wybrałam żółty :-D Gwizdek w nosie krówki jest zarąbisty!!! :-D

Co do kołderki i poduszki - poleca się od 2-go roku życia. Ja kupię coś takiego , ponoć dobre na wypadek ulewania
BEZPIECZNY SEN***najlepsza poduszka dla niemowląt (174813913) - Aukcje internetowe Allegro

Esia,
mi jakoś nie leżą takie wynalazki :-( Jak na razie to jedyna opinia ortopedów nt. poduszek dla niemowląt z jaką się spotkałam to 'nie stosować'. :eek: Ale kto to wie? Może się jeszcze przekonam?

Też wynalazkowa specjalnie nie jestem. Ale z jednej strony ortopedzi mówią "nie stosować", z drugiej pediatrzy ostrzegają przed zachłyśnięciem się ulanym pokarmem. To ja wolę wypośrodkować i kupić profilowaną poduszkę - taką jak ta. Zwłaszcza, że pochyłość jest bardzo stopniowana, groźby zaduszenia nie ma (sięga od krawędzi do krawędzi łóżeczka) a zupełnie inna sprawa - ile Piotruś będzie czasu w łóżeczku spędzał :eek: No ale nie namawiam, bo sama pewności nie mam...

Esia, też prawda. Człowiek sobie wszystko poukłada a maleństwo się urodzi i to wszystko powywraca do góry nogami :-D

Mam wrażenie że prawda jest taka, że dużo wody upłynie zanim podusi użyjemy ze względu na opinie lekarzy i oczywiśce zespół śmierci łóżeczkowej, czytałam w 9 miesięcy, że poduszki nie wolno używać dopóki dzidzia sama głowy nie potrafi kontrolowanie podnosić.

Odnośnie ubranek, to tak Eryk dziś od rana ćwiczył, i taka byłam szczesliwa ze nie mam cukrzycy że wylądowałam przed pracką w H&M:zawstydzona/y: Oto moje nabytki, to białe jest w rozmiarze 56 na wyjscie ze szpitala:-) , na zdjeciu nie widać ale na zatrzaskach są jeżyki narysowane:) a bluza przy zamku u góry ma ochraniacz żeby zamek nie drapał bródki:) i wogóle cudne w dotyku:D

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry