reklama
Kasia Irlandka
10/2006 06/2009 :)
To chyba jeszcze zależy od tego jakie ma być badanie. Bo jak dobrze pamietam po naszych ostatnich szpitalnych przejsciach to gazometria i chyba poziom elektrolitów albo coś takiego to z paluszka właśnie, a morfologia to z żyły. Bynajmniej my tak mieliśmy robione.
Moniqa
i moje dwie połówki :)
Dawidek miał pobieraną krew z palca i z zyły
z żyły - OB - tłumaczono mi dlaczego z żyły, większe stężenie czy jakoś tak - pobierali w szpitalu na noworodkach ... płakał bardzo, a później został wielki siniak :-(
z palca - IgE całkowite - Kajenka nie koniecznie musi byc z zyły ... biorą z żyły bo szybciej leci i krócej trwa - a do tego badania musi byc odpowiednia ilośc surowicy - tak mi tłumaczyli ... ja sie uparłam z paluszka i też dało rade ... Dawidek wogole nie płakał ... wrecz się uśmiechał
- pobrali jedna fiolkę i wystarczyło 
z żyły - OB - tłumaczono mi dlaczego z żyły, większe stężenie czy jakoś tak - pobierali w szpitalu na noworodkach ... płakał bardzo, a później został wielki siniak :-(
z palca - IgE całkowite - Kajenka nie koniecznie musi byc z zyły ... biorą z żyły bo szybciej leci i krócej trwa - a do tego badania musi byc odpowiednia ilośc surowicy - tak mi tłumaczyli ... ja sie uparłam z paluszka i też dało rade ... Dawidek wogole nie płakał ... wrecz się uśmiechał
- pobrali jedna fiolkę i wystarczyło 
W poniedzialek byliśmy z Mateuszkiem na badaniu krwi , miał zleconą morfologię u nas pobierają z paluszka, gdyby nie chcieli pobrać tak krwi w przychodni zrobilibyśmy prywatnie badanko ale kłuć w żyłkę bym nie dała!!!!!!!!!!!!
Mam bardzo złe wspomnienia szpitalne. I tak jak wspomniała MoniQa z żyły Mati płakał strasznie a że ma tzw. uciekające żyłki jego cierpienia trwały dość długo
natomiast z paluszka się tylko krzywi i nie przy samym ukłuciu tylko przy ciśnięciu paluszka.
Mam bardzo złe wspomnienia szpitalne. I tak jak wspomniała MoniQa z żyły Mati płakał strasznie a że ma tzw. uciekające żyłki jego cierpienia trwały dość długo
natomiast z paluszka się tylko krzywi i nie przy samym ukłuciu tylko przy ciśnięciu paluszka.Katka
Użyszkodnik ;)
Hania ma srednio co 1,5 miesiaca pobierana krew.Jesli robie to u nas w przychodni ma pobierana z palca <ta kobieta sie boi z zlyly u tak malego dziecka>,jesli gdzie indziej z zyly.Hematolog Hani zawsze powtarza,ze wyniki z krwi pobranej z zyly zawsze sa pewniejsze.Przy palcu nie placze,przy zylce,tylko w momencie wklucia i tego mocnego trzymania reki,zeby nie poruszyla.Potem juz jest na ogol spokojna.Niestety widac u niej juz stare slady na skorce :-(.
reklama