reklama

Szczepienia

karola lil kate ma rację pierwsza była drozsza bo miała jeszcze wzwb ale jak kupowałam drugą i już nie w aptece to zapłaciełam 110 zł a nie 130 wiec i tak apteki robią sobie niezły narzut.napewno nastepna dawka bedzie droższa bo bedzie znowu ostatnie szczepienie na wzwb po pół roku..

reklama
My tez dzisiaj po szczepieniu. I dałam sie namówić na Inferix- skojarzoną dawkę...Taka niezadowolona z siebie jestem trochę, bo ja jestem przeciwna tym kombajnom. Ale pani doktor duzo mi poopowiadała o tego rodzaju szczepionkach i powiedziała że w przypadku mojej Tosi, która rosnie na alergika wskazane jest jedno kłucie a nie trzy( Bo chciałam jej jeszcze dzisiaj HiB dokupić). No więc jej zaufałam:baffled:
Płaczu nie było wcale- tylko podkówka ale szybkie wsadzenie smoczka do buźki i cmokanie i tiutianie moje pomogło. :-)

Mam pytanie do dziewczyn, które ostatnio szczepiły swoje maluchy, czy szczepienie przeciw Hib to jest już darmowe, bo ustawa weszła 1 kwietnia, że wchodzi do kalendarza szczepień jako bezpłatne i obowiązkowe?

Zastanawiam się jeszcze, czy jak się za pierwszym razem szczepiło DTPa, acelularną (płaciłam 70 zł, ale ta była bez polio i bez hib), to czy można za drugim razem skorzystać z państwowych szczepionek. Wolałabym zapłacić za jakieś dodatkowe szczepienie np. rotawirusy czy pneumokoki. W sumie te państwowe niczym się nie różnią oprócz tego, że więcej razy trzeba malucha kłuć:confused:Wiecie coś na ten temat?

Właśnie wróciłysmy ze szczepienia, było 3 razy kłucie. Oliwka przy pierwszym się w ogóle nie zorientowała, przy drugim i trzecim rozpłakała się, ale zaraz po szczepieniu przestała płakać. Pierwsze szczepinie zniosła dobrze, nie marudziła i prawie cały dzień przespała. Zobaczymy jak będzie dziś, narazie zjadła sobie, po czym chyba wszystko zwróciła :baffled: ale narazie przynajmniej nie marudzi.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry