reklama

Szczepionki

Natalka była szczepiona Inarixem, Prevenarem 13,Rotarix - szczepienie w jednym dniu - 2 wkłucia i jeden doustny
a 2 miesiące potem Inarixem Hexa, i Neisvac - C
Co do autyzmu to sama niewiem, ale czytałam ostatnio , że wiele mam, to łączy z ostatnim szczepieniem ( po roczku). A tak naprawdę właśnie autyzm objawia się dopiero po roku życia dziecka, także trudno stwierdzić, czy to zbieg okoliczności , czy negatywne skutki poszczepienne.
u nas po ostatnim szczepieniu wystąpiła tylko gorączka około 38, a na drugi dzień już spadła.
Ale sama myśl o kolejnym, to mnie już przeraża.

reklama
Elusia no to my mielismy dokladnie ten sam zestaw,
ja chyba nie bede szczepic na roczek,jak czytam o tych powiklaniach to tez dochodze do wniosku że w razie czego mniejszym zlem w tym przypadku bedzie jak maly zalapie ktoras z chorobsk tak z powietrza niz mix w tej szczepionce

ULISIA z ciekawości przewertowałam kilkanaście stron dot. priorixu i wychodzi na to, że jest łagodniejszy niż mmr ale nic konkretnego dowiedzieć się nie da niestety. Ew. można porównac skład obu szczepionek... sama już nie wiem.
ELUSIA jaki specjalny program?

u nas decyzja podjeta. Pozostaje pytanie jak to "prawnie" rozwiązac. W sensie takim, żeby przychodnia/ sanepid nie wzywali potem. NICE właśnie a skaza białkowa/ ostra alergia nie jest przeciwskazaniem odnośnie mma?

Ostatnia edycja:
makuc i renata - u nas w przychodni prowadzą badania nad tymi szczepionkami i dlatego mamy je za darmo, a w zamian pobierają krew do badań przed szczepieniem i za 2 miesiące po szczepieniu. I na podstawie wyników badań, dzieci podjętych tym programem, stwierdzają, jak organizm reaguje na szczepionkę i wtedy podejmują decyzję, czy należy doszczepić dziecko kolejną dawką, czy wystarczy to co podali. Badają napewno ilość przeciwciał w krwi. Ma to na celu zmniejszenie ilości dawek z 3 na 2.

makuc, a słyszałaś o Poradni pediatrycznej szczepień dla dzieci z grup wysokiego ryzyka?
Może lekarz z tej dziedziny, mógłby wypisać jakąś adnotację i sanepid by odpuścił.

reklama
ELUSIA nie bałas sie takich eksperymentów? przecież to jest manewrowanie ilością drobnoustroi chorobotwórczych zawartych w szczepionkach. A co jeśli np. ich większa ilość w jednej dawce mogłaby niegatywnie wpłynąć na organizm dziecka? chyba, że się myle i polega to zupełnie na czymś innym? a o poradni nie słyszałam. dziękuję. zaraz sprawdze co i jak jeżeli o nią chodzi.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry