reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Szczepionki

reklama
Roxannka zadzwoniłam do punktu szczepień, żeby zrobić tak jak Ty mówiłaś wcześniej i zamówić sobie drugą wizytę. To na kiedy jest? Na koniec stycznia... Ciut wcześniej mogłaby być, ale nie z naszą lekarką, więc podziękowałam.

Na pytanie czym szczepią przeciwko odrze/śwince/różyczce pani powiedziała, że teraz Priorixem, ale czasem MMR, więc będę się musiała upewnić w dniu ewentualnego szczepienia i najwyżej znowu przesuwać...

I teraz pytanie do Loliszki ale nie tylko oczywiście :-)
Czy jeśli zaszczepię na pneumokoki to za 5 tygodni odra/świnka/różyczka będzie OK? I kiedy wtedy druga dawka pneumokoków? Jaka musi być różnica pomiędzy pierwszą dawką a drugą? Tak żeby pomiędzy dawkami pneumokoków była prawidłowa różnica, ale żeby też za szybko od tej odry/świnki/różyczki to wszystko nie było.

Już mnie to stresuje.

nat, no to u nas jest podobnie z terminami, i tak samo teraz mają priorix ale bywa mmr, wszystko zależy od tego co z sanepidu dostaną :dry:

My niestety nasze przyszłotygodniowe szczepienie na pneumokoki przesuwamy ze względu na chorobe :-( Nie wiem kiedy go wkońcu zaszczepimy :hmm:

W tym wieku dziecka niezbędne sa 2 dawki Prevenaru.Odstepy miedzy kolejnymi powinny wyniesc minimum 2 miesiace tj miedzy pierwsza a 2 dawka Prevenaru.A odstepy miedzy sasiednimi szczepieniami minimum 4 tygodnie a wiec miesiac.Czyli mozna zaszczepic dziecko 1 dawka Prevenaru po miesiacu zaszczepic szczepionka MMR a po miesiacu od tej daty ostatnia dawka Prevenaru.Prevenar jest szczepionka niekomorkowa wiec teoretycznie mozna wraz z Prevenarem podac szczepionke MMR/Priorix.Pozdrawiam

michal dzięki! razem to ja nie chcę właśnie, ale skoro piszesz, że odstępy między dwoma dawkami prenevaru to minimum dwa miesiące to rozumiem, że więcej też być może

No właśnie - mam to samo pytanie co Natolin. Czyli może być większy odstęp między I a II dawką Prevenaru? No i jaki to odstęp może być maksymalnie, żeby szczepionka dobrze zadziałała? Kiedy najlepiej podać tę drugą dawkę? Ja to jeszcze chce skonsultować z alergologiem ten prevenar, bo po I dawce małego porządnie obsypało i sama nie wiem co teraz z tym robić. Jedna lekarka mówiła, że można dać mu profilaktycznie przed szczepieniem lek antyhistaminowy, ale żeby szczepić. No ale wolę to z kimś jeszcze skonsultować. Co o tym myślisz Michał?

reklama
Tak moze byc wiekszy.Niestety jaki jest maksymalny nie umiem odpowiedziec.2 dawke najlepiej podac 2 miesiace po pierwszej-takie sa zalecenia.Mozna podac lek p histaminowy.Ja bym powiedzial ze zapobiegawczo po szczepieniu.Nieporzadany odczyn poszczepienny nie jest bezwzglednym przeciwskazaniem do szczepienia.Wysypka zwykle trwa krotko.Po leku p-histaminowym moze nie wystapic w ogole.

Do góry