reklama
natolin
Fanka BB :)
Roxannka zadzwoniłam do punktu szczepień, żeby zrobić tak jak Ty mówiłaś wcześniej i zamówić sobie drugą wizytę. To na kiedy jest? Na koniec stycznia... Ciut wcześniej mogłaby być, ale nie z naszą lekarką, więc podziękowałam.
Na pytanie czym szczepią przeciwko odrze/śwince/różyczce pani powiedziała, że teraz Priorixem, ale czasem MMR, więc będę się musiała upewnić w dniu ewentualnego szczepienia i najwyżej znowu przesuwać...
I teraz pytanie do Loliszki ale nie tylko oczywiście :-)
Czy jeśli zaszczepię na pneumokoki to za 5 tygodni odra/świnka/różyczka będzie OK? I kiedy wtedy druga dawka pneumokoków? Jaka musi być różnica pomiędzy pierwszą dawką a drugą? Tak żeby pomiędzy dawkami pneumokoków była prawidłowa różnica, ale żeby też za szybko od tej odry/świnki/różyczki to wszystko nie było.
Już mnie to stresuje.
Na pytanie czym szczepią przeciwko odrze/śwince/różyczce pani powiedziała, że teraz Priorixem, ale czasem MMR, więc będę się musiała upewnić w dniu ewentualnego szczepienia i najwyżej znowu przesuwać...
I teraz pytanie do Loliszki ale nie tylko oczywiście :-)
Czy jeśli zaszczepię na pneumokoki to za 5 tygodni odra/świnka/różyczka będzie OK? I kiedy wtedy druga dawka pneumokoków? Jaka musi być różnica pomiędzy pierwszą dawką a drugą? Tak żeby pomiędzy dawkami pneumokoków była prawidłowa różnica, ale żeby też za szybko od tej odry/świnki/różyczki to wszystko nie było.
Już mnie to stresuje.
Roxannka
Pracująca mama!
nat, no to u nas jest podobnie z terminami, i tak samo teraz mają priorix ale bywa mmr, wszystko zależy od tego co z sanepidu dostaną 
My niestety nasze przyszłotygodniowe szczepienie na pneumokoki przesuwamy ze względu na chorobe :-( Nie wiem kiedy go wkońcu zaszczepimy

My niestety nasze przyszłotygodniowe szczepienie na pneumokoki przesuwamy ze względu na chorobe :-( Nie wiem kiedy go wkońcu zaszczepimy

michalwielun
Zaciekawiona BB
W tym wieku dziecka niezbędne sa 2 dawki Prevenaru.Odstepy miedzy kolejnymi powinny wyniesc minimum 2 miesiace tj miedzy pierwsza a 2 dawka Prevenaru.A odstepy miedzy sasiednimi szczepieniami minimum 4 tygodnie a wiec miesiac.Czyli mozna zaszczepic dziecko 1 dawka Prevenaru po miesiacu zaszczepic szczepionka MMR a po miesiacu od tej daty ostatnia dawka Prevenaru.Prevenar jest szczepionka niekomorkowa wiec teoretycznie mozna wraz z Prevenarem podac szczepionke MMR/Priorix.Pozdrawiam
nice-girl
Fanka BB :)
No właśnie - mam to samo pytanie co Natolin. Czyli może być większy odstęp między I a II dawką Prevenaru? No i jaki to odstęp może być maksymalnie, żeby szczepionka dobrze zadziałała? Kiedy najlepiej podać tę drugą dawkę? Ja to jeszcze chce skonsultować z alergologiem ten prevenar, bo po I dawce małego porządnie obsypało i sama nie wiem co teraz z tym robić. Jedna lekarka mówiła, że można dać mu profilaktycznie przed szczepieniem lek antyhistaminowy, ale żeby szczepić. No ale wolę to z kimś jeszcze skonsultować. Co o tym myślisz Michał?
reklama
michalwielun
Zaciekawiona BB
Tak moze byc wiekszy.Niestety jaki jest maksymalny nie umiem odpowiedziec.2 dawke najlepiej podac 2 miesiace po pierwszej-takie sa zalecenia.Mozna podac lek p histaminowy.Ja bym powiedzial ze zapobiegawczo po szczepieniu.Nieporzadany odczyn poszczepienny nie jest bezwzglednym przeciwskazaniem do szczepienia.Wysypka zwykle trwa krotko.Po leku p-histaminowym moze nie wystapic w ogole.
Podziel się: