Nikusia ja Twoim zdaniem nie zwlekała bym z tym clexanem bała bym się zaryzykować acard biorę już od 5 miesięcy codziennie do tego od pozytywnego testu clexan 0.6 i u mnie żadnych dolegliwości po nim nie było ani zawrotów głowy ani kołatania serca ostatnio trochę zaczęły mi krwawić dziąsła ale gin mi zalecił wszystkie badania w związku z krzepliwością żeby to sprawdzić i ewentualnie odstawić acard albo zmniejszyć dawkę Clexane ale wyniki mi wyszły idealne więc nadal zostajemy na tym zestawie acard najprawdopodobniej odstawiamy w 16 tc .
Co do recepty to moim zdaniem możesz spokojnie podejść do lekarza który ci ją wystawiał i poprosić o przepisanie nowej nie powinien robić z tym żadnego problemu .
Limkam decyzja należy do Ciebie jaki kwas będziesz brała owszem jet on rozpuszczalny w wodzie i mówią że nie można go przedawkować ale skoro tak jest to po co są podawane te normy w laboratorium ??? , co do cen to moim zdaniem są warte swojej ceny bo skoro mam do wyboru brać lepsze witaminy i kwas foliowy a zwykłe to z automatu wybieram te lepsze bo po co kombinować jest tyle chemii we wszystkim że organizm nasz i tak jest na mega obciążony to po co jeszcze mu dokładać metylacji witamin skoro dokładnie wiemy ze nasz organizm ma z tym problem .
Co do Clexan to niestety refundacje są tylko w ściśle określonych przypadkach i nasza mutacja akurat do nich nie należy nie każdy lekarz więc będzie chciał przepisać clexan nawet po poronieniach a już tym bardziej na ryczałt takie są niestety nasze polskie realia
Dodatkowo mogę przytoczyć słowa Pani profesor Genetyk z którą ja się konsultowałam Mutacja MTHFR nie jest przyczyna poronień i odmiana Heterozygotyczna nie powoduje nadmiernego podnoszenia się poziomu Homocysteiny ponieważ w małej ilość nie przyswaja kwasu foliowego oraz pozostałych witamin z grupy B , aby powstały zakrzepy homocysteina musi być na poziomie hiperhomocysteiny i to nawet wtedy nie w każdym przypadku powstają zakrzepy , a co do Clexan i profilaktyki po poronieniach nie jest nigdzie udowodnione naukowo że jest on pomocy przy utrzymaniu ciąży