• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Szyjka 1.3 cm bez ciąży

hejka Potrzebuje porady. W grudniu straciłam syna w 20tc przez całkowicie skróconą szyjkę i rozwarcie na 2 cm.Chcialabym się ponownie starać o dziecko.Dzis byłam na wizycie u ginekologa i dowiedziałam się że moja szyjka nawet bez ciąży jest krótka bo wynosi 1.3 cm.Na wypisie po stracie dziecka mam wpisane że mam niewydolność ciśnieniową szyjki macicy.Chciala bym się starać ponownie o dziecko ale boje się że historia ze strata się powtórzy choć tam też straciłam dziecko bo były bakterie jakieś.Lekarz nie wiedział co ma mi powiedziec po tym jak zapytałam czy jestem w stanie donosić ciążę chociaż do jakiegoś w miarę bezpiecznego tygodnia ciąży żeby z dzidziusiem było ok.Powowdzial tylko że będziemy rozważać założenie szwu lub pessera koło 15tc i muszę mieć oszczędny tryb życia i w zasadzie tylko leżeć.Chociaz mam starszego syna autyste którego muszę codziennie wozić do szkoły.Czy którejś z was udało się donosić ciążę mimo tego że od samego początku miałyście skróconą szyjkę już 1.3 cm i założony szew lub pessera? w którym tygodniu urodziłyście swoje dzieciątka?

reklama
1,3 w losowym dniu cyklu nie oznacza 1,3 w ciąży.
No ale to loteria. W teorii większość kobiet ze szwem da radę, w praktyce możesz być w mniejszości.

Rozważ taśmę tac.

1,3 w losowym dniu cyklu nie oznacza 1,3 w ciąży.
No ale to loteria. W teorii większość kobiet ze szwem da radę, w praktyce możesz być w mniejszości.

Rozważ taśmę tac.
dziś jestem w 6 dniu cyklu czyli praktycznie świeżo po okresie .... nie wiem czy to jakieś znaczenie.Czy jeśli zajde w ciążę jest szansa że szyjka się wydłuży?

dziś jestem w 6 dniu cyklu czyli praktycznie świeżo po okresie .... nie wiem czy to jakieś znaczenie.Czy jeśli zajde w ciążę jest szansa że szyjka się wydłuży?
Na Twoim miejscu nie starałabym się w tym momencie o ciążę. W pierwszej kolejności znalazłabym lekarza, który naprawdę zna się na prowadzeniu ciąży z problemami szyjkowymi, bo potem łatwo zostać ze stresem, reżimem łóżkowym i tekstem "jakoś to będzie" 🤷‍♀️
A finalnie zostajesz z tym sama. Skoro masz syna, którego musisz ogarnąć, to moim zdanien tylko TAC Ci tu coś da.

Ja pierwsze dziecko urodziłam w 22tc. W drugiej ciązy w 14tc miałam szyjkę 1,4 (ale w 8tc miałam 2,4) i załozony szew. Reżim łóżkowy, wychodziłam tylko na wizyty i badania krwi, a i tak w 27tc szew zjechał i urodziłan tydzień później.
28tc to nie jest dobry moment na poród i mi lekarz zakazał kolejnej ciązy bez TAC.

Na Twoim miejscu nie starałabym się w tym momencie o ciążę. W pierwszej kolejności znalazłabym lekarza, który naprawdę zna się na prowadzeniu ciąży z problemami szyjkowymi, bo potem łatwo zostać ze stresem, reżimem łóżkowym i tekstem "jakoś to będzie" 🤷‍♀️
A finalnie zostajesz z tym sama. Skoro masz syna, którego musisz ogarnąć, to moim zdanien tylko TAC Ci tu coś da.

Ja pierwsze dziecko urodziłam w 22tc. W drugiej ciązy w 14tc miałam szyjkę 1,4 (ale w 8tc miałam 2,4) i załozony szew. Reżim łóżkowy, wychodziłam tylko na wizyty i badania krwi, a i tak w 27tc szew zjechał i urodziłan tydzień później.
28tc to nie jest dobry moment na poród i mi lekarz zakazał kolejnej ciązy bez TAC.
czy dzieci w tym tygodniu urodziły się zdrowe w sensie w 22 i 28tc?

czy dzieci w tym tygodniu urodziły się zdrowe w sensie w 22 i 28tc?
Nie, dziecko z 22tc zmarło w 2 dobie po porodzie. Dziecko z 28tc jest zdrowe, ale naprawdę mieliśmy tu mega szczęście, bo poród w 28tc równie dobrze może się skończyć dla dziecka niepelnosprawnością. Po moim synu już nie widać wcześniactwa, ale ma 3 latka, zobaczymy dopiero, jak będzie wyglądać później, bo jeszcze mogą być problemy z przyswajaniem wiedzy i ze skupieniem uwagi w szkole.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry