reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Tarczyca a ciąża

reklama
Ja najpierw miałam Euthyrox 25 przez miesiąc później 50 kolejny miesiąc.
Teraz poniekąd za radą innego endokrynologa po miesiącu zwiększyłam dawkę o 12,5
więc teraz biorę 62,5. TSH sobie zbadam za jakieś 2 tyg i wtedy wizyta u endo.
Jakoś pod koniec listopada.

Tygrysek ja miałam TSH 7,06 i zaczynałam od dawki 12,5; Podniosła mi endo Euthyrox na N25 Później miałam TSH 3,36 i teraz na dawce 37,5 mam wynik 1,25. I na tym na razie pozostaję.

Kochana po jakim czasie spadnie to indywidualna sprawa każdej z nas :) każdy organizm jest inny no i w różnym stopniu zaawansowania wykryłyśmy nasze problemy z tarczycą. Ja też mam Hashimoto :). sama widzisz np mi spadło momentalnie na niskiej dawce. A Anulce nie drgnęło na 25-tce - a na 50-tce już ruszyło :). Tak więc nie zamartwiaj się i bierz tabletki i najważniejsze żebyś o nich nie zapominała (tak jak moja kumpela :/) no i pamiętaj nie popijaj raczej wodą mineralną(chyba, że już musisz raz na czas) - bo ona zawiera wapń z którym Euthyrox się źle przyswaja więc tak samo od wzięcia tabletki nie powinno się przez co najmniej godzinę, a najlepiej 4 nie jeść nic co zawiera dużo wapnia - produkty mleczne, woda mineralna etc. No i oczywiście na czczo tabletka pół godziny przed śniadaniem (ale to na pewno Ci Twoja endo powiedziała).

Hihi Anulka masz rację my to byśmy już mogły sobie specjalizację zrobić powolutku. A przynajmniej z niedoczynności hehe

Cześć dziewczynki jak samopoczucia ?U mnie ok , czekam na kontrolną wizytę u endokrynologa i potem się przenoszę do innej przychodni do innego lekarza podjęłam już decyzję i jej nie zmienię dobro mojego przyszłego dziecka jest najważniejsze dla mnie:)
Wizytę mam w grudniu ,a w przyszłym roku idę do nowego endokrynologa - ginekologa może on mi podpowie jak to będzie z ciążą czy jeszcze zbijać tsh bo miałam ostatnio 2,25 chyba ,to chyba za wysokie jak na ciążę ,a już w marcu odstawiam leki inne które też biorę i potem staranka będą :)

Tygrysek - każdy inaczej reaguje na leki nie nastawiaj się tak.. Tym bardziej, że zaczynasz od sporej dawki. Nie powiemy Ci jak szybko Ci spadnie ani o ile bo to kwestia indywidualna. Ja się też na początku zamartwiałam ile to mi zejdzie i to i tamto i co? 2 miesiące chyba czy 2,5 i mam dobre TSH :)

Hej Kobietka :*. U mnie akurat coś sie pogorszyło samopoczucie, ale jestem w drugiej fazie cyklu więc zwalam to na okres przedmiesiączkowy... Normalnie bez kija nie podchodź albo bym spała :/. Mam nadzieję, że moja tarczyca sobie nie poszalała znowu.. Bo badania dopiero w grudniu idę robić. I to pod koniec. Bo wizyta dopiero początek stycznia.
No TSH ciuteńkę jeszcze by się mogło obniżyć moim zdaniem. No ale lekarz już Ci lepiej powie :) mam nadzieję, że okaże się dobrym lekarzem :) i nie będziesz musiała znowu zmieniać :) Kochana zleci ani się nie obejrzysz i będziesz się nam chwalić, że nosisz pod serduchem tą maleńką wyczekiwaną długo istotkę :)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
reklama
Będzie dobrze zobaczysz, ja też początkowo panikowałam... Że mi nigdy nie spadnie, a to coś innego znowu wymyślałam i tylko się pogrązałam - teraz wiem, że to było głupie. Zleci ani się nie obejrzysz. zajmij myśli czymś innym i będzie ok.

Dziękuję za kciuki i ja też zaciskam za nas Wszystkie :)

Do góry