reklama

Test ciążowy z Rossmanna

To jest chwyt marketingowy. Jeśli kobieta ma fazę lutealną 10-dniową, to nie ma szans, żeby 4 dni przed terminem okresu test był pozytywny. Zagnieżdżenie zarodka następuje najwcześniej w 6 dniu po owulacji. Testy wykrywają betę w moczu około dwa dni po zagnieżdżeniu, czyli najwcześniej 8 dni po owulacji i 2 dni przed terminem okresu w przypadku 10-dniowej fazy lutealnej. Jeśli do zagnieżdżenia zarodka dojdzie w 12 dniu po owulacji, a kobieta ma fazę lutealną 14-dniową to test wyjdzie pozytywny najwcześniej 1 dzień przed terminem miesiączki. 4 dni przed terminem miesiączki jest możliwe tylko w przypadku minimum 12- dniowej fazy lutealnej i zagnieżdżeniu zarodka w 6 dniu po owu.
Moim zdaniem brana jest pod uwagę 14dniowa faza lutealna jaka najczęściej u kobiet występuje o owulacja o czasie czy zagnieżdżenie wczesniejsze a nie późniejsze także tak. chwyt marketingowy ale nie kłamią ;) wiadomo ze to zwieksza ilość sprzedanych testow więc takie info będzie lepsze nizli caly ten metlik z wyliczaniem aby przyciągnąć bo nie każda kobieta będzie sie nad tym zastanawiać.

Mi też testy wychodziły 5dni przed. Mam 14 dniowa fazę. I wiedziałam kiedy owulacja. I to. 25mlu z. Ebay najtansze a nie 10..ta czulosc to te miedzy tymi firmami się Różni bez dwoch zdań co już sprawdziłam ale
Z wyzszej półki to first response early o czulosci 6mlu jest wart dla mnie swojej ceny bo jest tak czuły jak obiecują :)

reklama
Moim zdaniem brana jest pod uwagę 14dniowa faza lutealna jaka najczęściej u kobiet występuje o owulacja o czasie czy zagnieżdżenie wczesniejsze a nie późniejsze także tak. chwyt marketingowy ale nie kłamią ;) wiadomo ze to zwieksza ilość sprzedanych testow więc takie info będzie lepsze nizli caly ten metlik z wyliczaniem aby przyciągnąć bo nie każda kobieta będzie sie nad tym zastanawiać.

Mi też testy wychodziły 5dni przed. Mam 14 dniowa fazę. I wiedziałam kiedy owulacja. I to. 25mlu z. Ebay najtansze a nie 10..ta czulosc to te miedzy tymi firmami się Różni bez dwoch zdań co już sprawdziłam ale
Z wyzszej półki to first response early o czulosci 6mlu jest wart dla mnie swojej ceny bo jest tak czuły jak obiecują :)
Przecież napisałam że jest to możliwe przy minimum 12-dniowej fazie lutealnej i wczesnym zagnieżdżeniu 🙄
First response nie ma w PL.

Owulację zawsze warto jest kontrolować, będziesz bardziej świadoma swojego organizmu.
Jeśli Twoje cykle roznia się od siebie długością o kilka dni to nadal są one regularne (nie wiem jakie długości miały poprzednie cykle). Dla szybkiego wyjasnienia: cykl składa się z fazy folikularna, owulacji oraz fazy lutealnej. Prawidłowa faza lutealna trwa 10-16 dni i jest zazwyczaj stała w każdym cyklu ( moja trwa zazwyczaj 14 dni). Czyli jeśli cykl trwa 34 dni to owulacja występuje między 18 a 24 dc a musisz obserwować swój organizm, żeby dowiedzieć się ile u Ciebie trwa faza lutealna. Najpewniejszą obserwacją jest usg u lekarza. Pomocnymi domowymi sposobami są testy owulacyjne, obserwacja śluzu i mierzenie temperatury, ale one nigdy nie dadzą jasnej odpowiedzi.
Czy ja dobrze zrozumiałam, jeśli nawet jeden mój cykl ma 29 dni, drugi miałby 34 a trzeci powiedzmy 32 dni to w każdym tym cyklu moja faza lutealna będzie tej samej długości? Może przyjąć wartość stałą od 10 do 16 dni bez względu na długość cyklu i to oznacza oczywiście że w każdym tym cyklu owulacja wypadnie na inny dzień cyklu? :)

Czy ja dobrze zrozumiałam, jeśli nawet jeden mój cykl ma 29 dni, drugi miałby 34 a trzeci powiedzmy 32 dni to w każdym tym cyklu moja faza lutealna będzie tej samej długości? Może przyjąć wartość stałą od 10 do 16 dni bez względu na długość cyklu i to oznacza oczywiście że w każdym tym cyklu owulacja wypadnie na inny dzień cyklu? :)
Tak, takie rzeczy powinnaś akurat wiedzieć :)

Tak, tak, ale wydawało mi się, że akurat stałość długości tej fazy jest tylko możliwa przy cyklach które są co do dnia równe i to się nie sprawdzi przy cyklach które np mają 28 dni, 31 dni itp.:)
Stałość to stałość. Przy czym zawsze mogą być jakieś odchyły. U mnie zazwyczaj trwa 14 dni, ale bywała tez 11- i 13-dniowa.

+/-2 dni z tego co pamiętam jest uważane ca cykl regularny.
Jak masz wątpliwości co do swojego cyklu, to może warto zastanowić się nad monitoringiem, by wyłapać moment owulacji?

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry