reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

reklama
o tym niekapku to i ja słyszałam... ale u nas na szczęście julka w ogóle go nie toleruje, bidonu jeszcze nie testowałam... z resztą tak na prawdę butlę zamierzam odstawiać jak mała skończy 1.5 roku...

domiska - super,że szantusia tak ładnie się rozwija:tak::tak: życzę powodzenia w odstawianiu od butelki!!! oby udało się szybko i bezproblemowo:tak:

ollesia- co to znaczy,że piotruś po szczepieniu jest jakiś dziwny???

a my na szczepienie idziemy w poniedziałek... sczepimy priorixem

moja Alka bidonu nie jarzy, niekapka jakoś nie pokochała, jedyna alternatywa dla butelki to u nas zwykły kubek z dzióbkiem:tak:
Alka już zdrowa, fika jak zwykle i gardło też już czyściutkie, jutro planuję krótki spacer, bo dzisiaj nie zdążyłam, a teściowa nie miała kiedy mnie zapytać więc wolała jej nie brać do ogródka
po szczepieniu żadnych zmian nie zauważyłam, a szczepiłam MMRII

karoo-kp ooo powiedz wlasnie a z kubeczka normalnego pijka juz normalnie? trzyma sama i pijka i nie krztusi sie? bo ja sie boje troche bo to nasze lobuziarko to takie zachlanne czasami ze o maryjko :-D

ewa no no wlasnie i nasze ta,ie plany sa do poltora roczku pozbyc sie butelki ;D

Bedytko nooo to pieknie ze Aluska juz zdrowiutka i brojka mamusi! jeszcze raz zyczymy duzooo duzooo zdrowka :)

ja tutaj o niekapku nie slyszalam nic zlego tutaj ale podobno niedobre opinie wlasnie byly w Mamo to ja
poki co mamuski ktorych dzieci pily z niekapkow nie narzekaly na wady zgryzu czy cos.. wiec nie wiem co o tym myslec :/
no ale miejmy nadzieje ze wlasnie sie uda nauczyc malutka pic z normalnego kubeczka za jakis czas :D

Napisalam, ze Piotrus jest jakis dziwny po szczepieniu, bo nie wiedzialam, jak to okreslic... Zrobil sie troche apatyczny i czasem ma problemy z utzrymaniem rownowagi. Juz ladnie chodzil, a teraz zaczal sie potykac, przewracac itp. Nie wiem na pewno czy to ma zwiazek ze szczepieniem, ale tak wyglada...

A co do kubkow, to wode Piotrus pije ze zwyklych niekapkow (ma trzy rozne), a mleko z takiego niekapka z plaskim ustnikiem. Swoja droga nie wyobrazam sobie podawac dziecku mleka z bidonu...

ollesia - pewnie masz rację, intuicja mamy w tych sprawach jest nieoceniona. A co lekarka na to? Jeśli nie byłaś w tej sprawie, to może warto się skonsultować?

Napisalam, ze Piotrus jest jakis dziwny po szczepieniu, bo nie wiedzialam, jak to okreslic... Zrobil sie troche apatyczny i czasem ma problemy z utzrymaniem rownowagi. Juz ladnie chodzil, a teraz zaczal sie potykac, przewracac itp. Nie wiem na pewno czy to ma zwiazek ze szczepieniem, ale tak wyglada...

A co do kubkow, to wode Piotrus pije ze zwyklych niekapkow (ma trzy rozne), a mleko z takiego niekapka z plaskim ustnikiem. Swoja droga nie wyobrazam sobie podawac dziecku mleka z bidonu...

Ollesia ja słyszałam że apatycznośc może byc reakcja na MMR ale to przechodzi, wiec zycze aby Piotrus szybko forme odzyskał:tak:

co do niekapkow, to moje zddanie jest takie; Jesli dziecko nie naduzywa niekapka i nie trzyma go w buzi godzinami, tylko napije sie i odklada, to raczej mu sie nic z zebami nie stanie, ale jesli siedzi i cmoka go caly dzien to i zwykly smoczek w butli czy uspokajajacy bedzie mial niekorzystny wplyw na zabki. My niekapek uzywamy dosc rzadko bo Pat sie nie za bardzo do niego przekonal, ale powoli corazlepiej mu idzie.

reklama
a jak pije sama kubek stoi podchodzi i sama sobie trzyma czy trzeba jej pomagac:confused::confused:
No niestety, kubka sama nie trzyma, to znaczy probuje i czesto jej sie to udaje, ale trzeba ja asekurowac, bo jak probuje calkiem sama to niestety sie oblewa... Ale poza tym to trzyma kubeczek w obu raczkach a ja tylko za denko nim kieruje :-) I nie krztusi sie, pije bardzo ladnie. Z tego co wiem, to Zuzu Siluni calkowicie sama juz z kubeczka pije. A w ogole to ja jak Jagodzie trzeba juz bylo dawac pic to w ogole nie dawalam jej z butelki tylko od razu z niekapka, potem minal z miesiac i juz dzialalysmy na bidonie.

Do góry