reklama

Ułożenie pośladkowe

Gandessa

Zaciekawiona BB
Hej,
Jestem w 29+1tc. Byłam dziś na USG i otrzymałam informację, że dziecko jest w ułożeniu pośladkowym. Lekarz powiedział, że dziekco może do 33/34 tc się jeszcze odwrócić prawidłowo główką w dół natomiast położna wypisująca kartę ciąży powiedziała mi, że dziecko z tej pozycji praktycznie się nigdy nie odwrca i mam się szykować na CC;( Co myślicie? Kogo słuchać? Nie wiem co myśleć zestresowałam się. Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Kiedy dziecko u Was odwróciło się główką w dół?

reklama
Rozwiązanie
Moja córka od początku golowa w górze i wypięta na świat pupą 😂 Nie odwróciła się i w 39tc miałam Cc. To druga ciąża po porodzie sn i mogłam zdecydować się na poród pośladkowy drogami natury jednak za duże ryzyko jak dla mnie i wybrałam cc.
Masz jeszcze czas, może twój Maluch nie będzie taki uparty.
Mała ma 35cm i 1300 ważya razie. Więc dość w normie jak an wiek ciąży. Ruchliwa jest mocno, szczególnie gdy chce iść spać zaczyna "tańczyć";).
Mówisz, że SN było gorzej? Słyszałam, że po CC się gorzej do siebie dochodzi i większy szok dla dziecka.
Jeśli chodzi o ten "szok" to też zależy w jaki sposób wykonuje się cesarkę. Mnie informowano, że przy CC z powodu ułożenia pośladkowego czeka się na akcje skurczową i dopiero wtedy przeprowadza się operację. Czyli nie jest to taka operacja "na zimno", a dziecko jest częściowo przygotowane wcześniejszymi skurczami.
Sama nie mam doświadczenia, ale wychodzę z założenia, że będzie co ma być. Będę próbować naturalnie, ale gdyby z jakiegoś powodu zalecono mi CC to się zgodzę.

reklama
Hej,
Jestem w 29+1tc. Byłam dziś na USG i otrzymałam informację, że dziecko jest w ułożeniu pośladkowym. Lekarz powiedział, że dziekco może do 33/34 tc się jeszcze odwrócić prawidłowo główką w dół natomiast położna wypisująca kartę ciąży powiedziała mi, że dziecko z tej pozycji praktycznie się nigdy nie odwrca i mam się szykować na CC;( Co myślicie? Kogo słuchać? Nie wiem co myśleć zestresowałam się. Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Kiedy dziecko u Was odwróciło się główką w dół?
Hej, jestem podobnie, bo 29+6 i dziś miałam usg. Tez mała położona miednicowo. Lekarz się nie przejął i tez mówił, ze jeszcze spokojnie kilka razy może się przekręcić.
U bratowej za to tydzień przed porodem było jeszcze położenie miednicowe, po kilku dniach już główkowo. Wiec zdecydowanie słuchaj się lekarza :) wszystko się jeszcze może zdarzyć.

Hej,
Moja w 37 tygodniu była jeszcze nie odwrócona A kiedy to zrobiła to nawet nie wiem bo nie zdążyłam na kontrolne usg w dniu terminu porodu ponieważ urodziła się 2 dni przed więc głowa do góry i nie martw się na zapas ☺

Niepotrzebnie Cię położna nastraszyla, dziecko może się obrócić jeszcze kilka razy i nikt nie wywróży czy w dniu porodu będzie prawidłowo. Spokojnie ciesz się ciążą i nie denerwuj się narazie.

Dziękuję Wam dziewczyny za reakcje. Zawsze trochę spokojnie;) Czekam cierpliwie do kolejnego USG. I nie nastawiam się negatywnie jak to "sugerowała" położna, która chciała dać mi "dobrą radę" a wyszło jak wyszło... do samego porodu też mam jeszcze czas więc uczę się cierpliwości :)

reklama
Moja córka od początku golowa w górze i wypięta na świat pupą 😂 Nie odwróciła się i w 39tc miałam Cc. To druga ciąża po porodzie sn i mogłam zdecydować się na poród pośladkowy drogami natury jednak za duże ryzyko jak dla mnie i wybrałam cc.
Masz jeszcze czas, może twój Maluch nie będzie taki uparty.

Rozwiązanie

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry