reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍁🍂🎃 W październiku szykujemy dynie, ogrom dwóch kresek nas nie ominie! 🎃🍂🍁

Hej laski potrzebuje rady kogoś mądrego 😀
Trafiła mi się praca marzeń i mogę od razu przejść do firmy ale z racji że się staramy waham się bo tutaj mam na czas nieokreślony a w nowej wiadomo pierwsza na pół roku.
Nie dość że chciałam zmiany to i zarobki dwa razy większe na początek.
Tylko jak jest z macierzyńskim też się normalnie należy jak zajdę w ciążę w trakcie trwania umowy na czas określony i też można go rozpisać na rok ?
Może ktoś mi podpowie bo też bym chciała zmienić pracę aby potem ten macierzyński był wyższy ale jeśli mam mieć na chwilę więcej kasy a stracic prawo do urlopu czy coś innego to może nie warto ryzykować.
Oczywiście jestem pozytywnie nastawiona że nasze starania szybko się zakończą 😀
Ja bym zmieniała, jeśli czujesz że może wypalić. Wiadomo nikt nie biegnie do pracodawcy w 8 tygodniu z informacją że jest w ciąży - jeśli już będziesz po 12 tygodniu to jesteś nietykalna nawet jak skończy Ci się umowa na czas określony w trakcie ciąży i nie dostaniesz kolejnej - zostanie ona przedłużona z automatu do dnia porodu - dzień porodu będzie Twoim ostatnim dniem zatrudnienia, wypłatę zasiłku przejmie ZUS i będzie wypłacał go przez rok z podstawą jak pracodawca. Jak duża jest ta firma ? Jak jakaś maleńka to wiadomo tam czasem prawo nie istnieje i jest to ryzyk fizyk jak Cie potraktują w razie wu i tylko sąd pracy... 🤣 jeśli większa to ryzykuj

reklama
Dzięki dziewczyny wiem że nikt mi wprost nie powie co zrobić ale zawsze warto popytać o czyjeś zdanie :)
Mam jeszcze kilka dni na decyzję :)
Jeśli tutaj miałabym stabilną sytuację to pewnie bym się nie zastanawiała tylko jednak za tą mniejszą kasę została a że robi się dziwny syf w firmie to też stresuje.
Ciężko tutaj komuś coś doradzić bo to zależy od wielu czynników.trzeba brać pod uwagę też czy będziecie w stanie się utrzymać z jednej pensji,gdyby jednak okazało się że nie złapiesz się na ten macierzyński.ja czekałam długo ze zmianą pracy,w końcu zaryzykowałam.finalnie mam już umowę na czas nieokreślony,pracuje tam 4 lata,a ciąży nadal nie ma 😅 a i nawet pomimo umowy na czas nieokreślony nigdy nie wiadomo czy będzie się miało gdzie wracać,czy po powrocie nie będzie na nas czekać wypowiedzenie 🤷 musicie to dobrze przegadać i zdecydować co będzie dla Was najlepsze ❤️

Ja bym zmieniala prace… po macierzynskim jednak gdzies wrocisz i lepiej byloby do pracy gdzie czujesz sie lepiej, zwlaszcza jesli w gre wchodza jeszcze wieksze zarobki, ale to musisz zadecydowac biorac pod uwage swoja sytuacje :D

Też bym zmienila, zwłaszcza jak czytam o tych większych zarobkach 🤣
Wiadomo, że poczucie stabilności i bezpieczeństwa finansowego jest istotne ale starania nieraz mogą się ciągnąć latami a takie przegapione okazje już się mogą wiecej nie trafić.

reklama
Ja dzisiaj chyba sobie bob rozmrożę na obiad… jestem sama dalej kolejny dzień i nie chce mi się nic sensownego gotować

Do góry