reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍁🍂🎃 W październiku szykujemy dynie, ogrom dwóch kresek nas nie ominie! 🎃🍂🍁

Nasz też poszłyby pod kosiarkę 🫣 ale swoją drogą dostałam kiedyś gipsówke do wazu taką róznokolorową i stoi już ponad rok zasuszona i wygląda przepięknie 😍
Klasyczna kłótnia u nas - nie nie możesz posadzić tu hortensji bo mi się niewygodnie będzie kosić wkoło. Mój ma jakiś fetysz trawnika i kwiaty psują mu feng shui

reklama
O nie!! :D

Ja dostaje czesto tez te doniczkowe, w domu mam lekka dzungle, ale bardzo to lubie :D cietych mniej, ale tez czasem ukroce to zycie niestety 🙈

A takie bukiety kocham najbardziej! W tym roku dostalam tylko jeden z polnych, udalo sie zerwac zanim wlasciciel skosil lake, wiec w sumie troche jakby je uratowalam, bo zyly kilka dni dluzej 😂
Piąteczka! U mnie też domowa dżungla, wszędzie stoi jakaś roślinka. Dwie nowe czekają w izolatce na przesadzanie. Ostatnio na rocznicę dostałam kwietnik 🤣 teraz planuje dokupić na zimę dodatkowe oświetlenie żeby nie marniały ☹ czekają równie mocno na przeprowadzkę jak ja... 🤣

Hej laski potrzebuje rady kogoś mądrego 😀
Trafiła mi się praca marzeń i mogę od razu przejść do firmy ale z racji że się staramy waham się bo tutaj mam na czas nieokreślony a w nowej wiadomo pierwsza na pół roku.
Nie dość że chciałam zmiany to i zarobki dwa razy większe na początek.
Tylko jak jest z macierzyńskim też się normalnie należy jak zajdę w ciążę w trakcie trwania umowy na czas określony i też można go rozpisać na rok ?
Może ktoś mi podpowie bo też bym chciała zmienić pracę aby potem ten macierzyński był wyższy ale jeśli mam mieć na chwilę więcej kasy a stracic prawo do urlopu czy coś innego to może nie warto ryzykować.
Oczywiście jestem pozytywnie nastawiona że nasze starania szybko się zakończą 😀

Trafiła mi się praca marzeń i mogę od razu przejść do firmy ale z racji że się staramy waham się bo tutaj mam na czas nieokreślony a w nowej wiadomo pierwsza na pół roku.
Tylko jak jest z macierzyńskim też się normalnie należy jak zajdę w ciążę w trakcie trwania umowy na czas określony i też można go rozpisać na rok ?
Może ktoś mi podpowie bo też bym chciała zmienić pracę aby potem ten macierzyński był wyższy ale jeśli mam mieć na chwilę więcej kasy a stracic prawo do urlopu czy coś innego to może nie warto ryzykować.
Ja też myślę nad zmianą pracy. Nie wiem do końca jak to jest, chyba dostaniesz macierzyński, ale potem możesz zostać na lodzie. Ja bym się wstrzymała ze staraniami na 3 miesiące, a potem bym się starała i po prostu bym się nie przyznała, że jestem w ciąży do czasu otrzymania umowy. Ale jest to oczywiście trochę ryzykowne, bo nie każdy da radę pracować w I trymestrze.

Ja też myślę nad zmianą pracy. Nie wiem do końca jak to jest, chyba dostaniesz macierzyński, ale potem możesz zostać na lodzie. Ja bym się wstrzymała ze staraniami na 3 miesiące, a potem bym się starała i po prostu bym się nie przyznała, że jestem w ciąży do czasu otrzymania umowy. Ale jest to oczywiście trochę ryzykowne, bo nie każdy da radę pracować w I trymestrze.
Właśnie jeśli dobrze doczytałam i zrozumiałam jeśli skończę 3 miesiąc to umowa się przedłuża do czasu porodu i potem macierzyński się należy tylko może być tak że potem nie masz gdzie wracać chyba się pracodawca tak na Ciebie poczeka.
Ale w aktualnej pracy się tak źle dzieje że też moja praca wisi na włosku co już mnie bardzo stresuje a dodatkowo zarobki spadają i nie chce potem zostać w gowniana kasa na macierzyńskim co by na pampersy starczyło 😂

Niestety nie wiem czy ci pomogę - ja bym bardzo chciała zmienić pracę ale tego nie robię i też odrzuciłam ofertę bo jednak wolę stabilizację. Wiem że mogę nie zajść w ciążę nawet za rok ale mogę też za miesiąc i same starania wywołują u mnie stres więc odpuściłam zmiany zawodowe.

Jeżeli umowa będzie kończyła się przed ukończeniem 12 tyg ciąży to mogą jej nie przedłużyć i wtedy chyba tylko dostaniesz kośniakowe.jesli będzie już powyżej 12 tyg to umowa z automatu jest przedłużona do dnia porodu i dostaniesz zasiłek macierzyński z ZUS(obliczony na podstawie zarobków z ostatnich 12mscy)

Dzięki dziewczyny wiem że nikt mi wprost nie powie co zrobić ale zawsze warto popytać o czyjeś zdanie :)
Mam jeszcze kilka dni na decyzję :)
Jeśli tutaj miałabym stabilną sytuację to pewnie bym się nie zastanawiała tylko jednak za tą mniejszą kasę została a że robi się dziwny syf w firmie to też stresuje.

reklama
Właśnie jeśli dobrze doczytałam i zrozumiałam jeśli skończę 3 miesiąc to umowa się przedłuża do czasu porodu i potem macierzyński się należy tylko może być tak że potem nie masz gdzie wracać chyba się pracodawca tak na Ciebie poczeka.
Ale w aktualnej pracy się tak źle dzieje że też moja praca wisi na włosku co już mnie bardzo stresuje a dodatkowo zarobki spadają i nie chce potem zostać w gowniana kasa na macierzyńskim co by na pampersy starczyło 😂
No u mnie niby do przeżycia, ale chciałabym zmienić. Ale też chcę mieć pewność, że po macierzyńskim nie zostanę na lodzie, bo jednak kredyty, dwójka dzieci i te sprawy. 😅 No nie wchodzi w grę. Do kiedy masz zdecydować?

Do góry